Skocz do zawartości

Jak z mleka pozyskać śmietanę


niedobry78

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 114
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Witam

Niestety nie jestem dobry w tym temacie, dlatego nie pomogę. Z tego, co wiem to Mleko musi swoje odstać w niskiej temperaturze. Śmietana sama się wtedy zrobi.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

 

Raulo ma rację.Pamiętam jak kiedyś kupowało się mleko u gospodarza to po nocy stania w lodówce zbierało się z litra mleka ok 3/4 szklanki śmietany. Oczywiście mleczko prosto od krówki i bez żadnych dodatków :smile: .Tak śmietanę można było pozyskać z mleka pod warunkiem, że było prosto od krowy jeszcze ciepłe :smile: .Teraz większość gospodarstw ma schładzarki do mleka i po takim zabiegu gdy mleko jest schłodzone i mieszane mieszalnikiem

śmietanę można uzyskać tylko w specjalnych wirówkach.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z mleka z którego już ściągnięto śmietanę nie pozyskasz nowej - zbierzesz ją jedynie z mleczka "niobrabianego"
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ha....rozumiem....dziękuję za odpowiedzi....a właśnie ...ma ktoś może na sprzedaż maselnicę...czy jak to tam urządzonko się nazywa???

na allegro widziałem elektryczna wirówkę i podobno wyrabiającą również śmietanę za 500 zł...ale nie wiem co o tym myśleć...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie znajdziesz to zastosuj zwykły słoik 2 L.

Potrząsaj nim tak długo aż masełko się wytrąci.

U nas są na sprzedaż takie słoiki wraz z "trzepaczką" do masła za ok 30 kilka zł.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz większość gospodarstw ma schładzarki do mleka i po takim zabiegu gdy mleko jest schłodzone i mieszane mieszalnikiem

śmietanę można uzyskać tylko w specjalnych wirówkach.

Tak jak Gonzo pisze, schładzane po udoju mleko jest intensywnie mieszane, jednak bez problemu można z niego pozyskać śmietankę. Zarówno metodą podstojową jak i w wirówce. Mieszanie powoduje jedynie równomierne i szybsze schładzanie mleka a nie jego homogenizację. W gospodartwach posiadających takie specjalistyczne chłodziarki uzyskuje się temp. ok. 4st C. w czasie pół godziny po zakończeniu udoju. Od wielu lat zaopatruję się w pyszne mleko w takim właśnie gospodarstwie.

Metoda podstojowa uzyskiwania śmietanki to nic innego, jak odstawienie pełnotłustego mleka w chłodne miejsce na min.12h. Po tym czasie zbieramy śmietankę szeroką łychą lub chochelką. Radzę wszystkie sprzęty wyparzać przed użyciem.

Jeżeli chodzi o drugą metodę, to trzeba mieć wirówkę do mleka. Kiedyś kupiłam taką od Rosjan na targu i muszę przyznać, że wirowała mleko bardzo skutecznie. To, co zostało, to biała, pozbawiona całkowicie tłuszczu mleczna chudzizna (nie mylić z Chudziakiem :grin: ). Jednak takie urządzanie ma bardzo skomplikowaną budowę, posiada kilka warstw różnych, wchodzących w siebie lejków, między którymi to wirowane mleko przechodzi. Przez to jest kłopotliwe nie tyle w użyciu, co w utrzymaniu czystości. Mówiąc lapidarnie; pięć minut wirowania, pół godziny mycia i obowiązkowe wyparzanie wszystkich części. Poza tym jest to spory gracik. Oczywiście, przy większym przerobie mleka jest to opłacalne. Ja jednak zrezygnowałam z tej wirówki i stosuję tradycyjną metodę podstojową. Tym bardziej, że nie zależy mi na całkowitym odchudzeniu mleka, bo przecież robię z niego sery.

Śmietankę przeznaczoną do wyrobu masła należy obowiązkowo spasteryzować a następnie albo odstawić do chłodu w celu dojrzewania (jeżeli robimy masło ze słodkiej śmietanki) albo dodać 10% dobrej, kwaśnej śmietany, w celu zakwaszenia.

Generalnie masło robione z kwaśnej śmietany ma bogatszy aromat i jest bardziej trwałe.

Jeżeli nie spasteryzujemy śmietanki, to masło błyskawicznie zacznie "pachnieć" kwasem masłowym i oborą.

Przygotowuję artykuł nastronę główną traktujący o podstawowych krokach technologicznych przy produkcji masła różnymi metodami. Jestem to winna Maxellowi, jednak z przyczyn niezależnych ode mnie idzie mi to opornie. Teraz, kiedy to napisałam publicznie, może lepiej się zmobilizuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna napisła:

po udoju mleko jest intensywnie mieszane, jednak bez problemu można z niego pozyskać śmietankę. Zarówno metodą podstojową jak i w wirówce.

 

EAnno jako praktyk pewnie masz w 100% rację ale wydaje mi się że z mleka nie mieszanego można uzyskać więcej śmietany metodą podstojową (co do wirówki to nie ma znaczenia). Jeśli się mylę proszę o sprostownie "mojej teorii" :???:

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak EAnna napisała mieszanie jest powolne , nie jest to jakieś miksowanie ,ruch jest wymuszany by mleko się schłodziło do 4 stopni w ciągu 30 min od udoju.

Co przedłuża czas na transport i obróbkę mleka w mleczarni.

Pozdrawiam serdecznie Jasiu

hihihi .. piszę z praktyki jak byłem studentem i pracowałem na saksy w gospodarstwie mlecznym , nawet odbieralem poród cielaczka

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

z mleka nie mieszanego można uzyskać więcej śmietany metodą podstojową

Gonzo, jeżeli masz mleko niemieszane, to można założyć, że w czasie od udoju do odebrania mleka przez Ciebie (przykładowo 2h) już sporo śmietanki podeszło. Jeżeli odstawisz to mleko na n.p. 12h, to w sumie podstój wynosił będzie 14h. Jeżeli mieszane mleko odstawisz również na 14h to uzyskasz tyle samo śmietanki. Chyba, że rolnik sprzedał Ci mleko nabierane chochlą z wierzchu, to wtedy w tym mleku będzie wyższy % tłuszczu. Mleko ciepłe, po udoju, bardzo szybko podchodzi.

Tak w ogóle, to % tłuszczu od tych samych krów jest niestabilny. Ilość więc pozyskiwanej śmietanki będzie się wahała w poszczególnych dniach.

Mieszanie mleka odbywa się bardzo powoli, ponieważ spieniłoby sie mocno i uległo stopniowemu zmaśleniu. Mleko nie powinno być zbyt ruszane, ponieważ następują w nim niekorzystne procesy.

Tak przy okazji, optymalna temperatura zmaślania to 11 do 14 st.C.

Przy zmaślaniu metodą domową w butelce lub słoju mimo tej, stosunkowo wysokiej temperatury może sie zdarzyć, że zrobimy bitą śmietanę i zawartość usztywni sie w środku i żadne ruszanie pojemnikiem nie pomoże. W takim przypadku należy dolać po ściance naczynia 2 łyżki gorącej wody. Woda ta zainicjuje proces zmaślania i po chwili maślanka zacznie chlupotać w środku wesoło. :lol:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

w gospodarstwie mlecznym , nawet odbieralem poród cielaczka

No, no Jasiu,

Ty nie tylko jesteś architektem, ale również weterynarzem!!!

Nie mówiąc o tym, że /nic Cię tak nie cieszy/(bis) jak masarskie rzemiosło.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

taaa...

w szczególności jak bauer mi tłumaczył co mam robić :tongue:

ale uciechę potem miałem jak te cielę karmiłem

a że to było raptem kilka miesięcy to nie widziałem jak dorosła :cry:

wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIra

troche checi i jesz co lubisz ,

a nie lubisz co jesz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Korzystając z rad EAnny /ogromne podziękowania/ zrobiłem serki podpuszczkowe,następnie ricottę z pozostałej serwatki i kwasku cytrynowego -rewelacja!-/do tej pory serwatka szła w kanał/ -nabrałem ochoty na masło.Przez znajomych z Ukrainy kupiłem wirówkę,przywiozłem mleko prosto od krowy-i tu zaczął się problem.

Mleko przecedziłem,lekko ogrzałem/38 C/ i do wirówki.Z jednego lejka szło mleko,a z drugiego śmietanka tak gęsta,że o wyjęciu ze słoja nie było szans.

Nic się nie zmarnowało-absolutnie-odchudzone mleko przerobiłem na serki,a śmietankę dopóki się dało używaliśmy do kawy,a jak jeszcze bardziej zgęstniała jako"pseudomasło" na kromki.

Prośba o poradę : co robić żeby śmietanka była"normalna" tzn. płynna,żeby w wirówce nie zostawało tyle śmietany?- nadmieniam,że regulowanie sztyftem w misie ilości przepływu mleka nic nie dało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurku :)

 

Piszesz, że wirówkę kupiłeś na Ukrainie. Czy była to może maszyna podobna do tej :

 

http://allegro.pl/item912771783_wirowka_do_mleka_polska_instrukcja_2_gratisy.html

 

 

Do niedawna miałam to ustrojstwo. Służyła nam wiernie przez dobrych kilkanaście lat. Ostatnio ją sprezentowałam koleżance, która robi masło kozie. Ale nie o tym chciałam pisać.

 

Jeśli śmietana wychodzi Ci zbyt tłusta, to jest tam taki mały cienki kluczyk do śrub imbusowych ( jak do mebli IKEA) . Z boku bąka ( "serce" wirówki złożone ze stosu talerzyków ) jest właśnie otwór do którego pasuje tajemniczy kluczyk. Nie pamiętam już , w która stronę należy kręcić ( wirowałam mleko wieki temu) , ale to jest właśnie regulacja % śmietanki.

 

Ponieważ uzyskałeś jej mało, to pewnie dlatego miała "automatycznie" wysoki procent tłuszczu - po prostu znakomita kremówka. Po ukwaszeniu i schłodzeniu zawsze będzie sztywna . Jeśli % tłuszczu w śmietance spadnie , to będzie p ukwaszeniu rzadsza i masła z niej uzyskasz mniej, ale tu plusem jest większa ilość maślanki .

 

Pozdrawiam .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy była to może maszyna podobna do tej :

 

http://allegro.pl/item912..._2_gratisy.html

Właśnie taką wirówkę posiadam. Żeby śmietana była rzadsza należy śrubkę odkręcić/ tzn. obrót w lewo/ i tak jest gęsta. Do tej pory robiłam z niej masło mikserem ale było twarde,ciężko było nim smarować. Dzisiaj znów robiłam masło ale do tej śmietany / wcześniej ukwaszonej lekko i schłodzonej w lodówce/ dolałam 50% mleka. Masełko akurat, takie jakie chciałam. EAnno, pisałaś o pasteryzacji śmietany, nigdy tego nie robiłam, eksperymentuję z masłem ,serami itp. Jak to jest?[/b]

 

[ Dodano: Wto 09 Lut, 2010 13:33 ]

z której potem chciałbym ubić masełko

Masło ubijam mikserem, zawsze z powodzeniem.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wydawało mi się,że moje ustrojstwo /dokładnie takie samo / pójdzie na złom,ale dzięki naszym Paniom Farmerce i Anerce maszyna hula :grin: .

Nadmienię.że mimo odchudzenia mleka wirówką serki zarówno podpuszczkowy jak i ricotta nie straciły nic ze smakowitości :tongue:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miło mi, że mogłam trochę pomóc a jak będziesz miał fotki swoich produktów, pochwal się nimi. Ja też nauczyłam się robić serki z chudego mleka /trochę mniej zależy mi na spożywaniu nadmiernej ilości tłuszczu/ i są całkiem dobre.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

regulowanie sztyftem w misie ilości przepływu mleka nic nie dało.

To coś z tą wirówka nie jest w porządku. Może została wadliwie złożona (to tylko sugestia :wink: )? Miałam kiedyś wirówkę radziecką ale w niej można było regulować zawartość tłuszczu. Nie pamietam jednak, w jakiej temperaturze wirowałam mleko. Jeżeli znajdę gdzieś instrukcję tej wirówki to podam.

Niezależnie od tego, śmietankę należy rozcieńczyć mlekiem aż do uzyskania zawartości tłuszczu ok. 30%.

Najlepsze masło uzyskuje się ze świeżej, kwaśnej śmietany. Zatem odwirowaną śmietankę, odpowiednio rozcieńczoną, powinieneś wpierw zakwasić, a następnie zmaślać w odpowiedniej temperaturze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jurku, czy Twoja wirówka działa poprawnie? Pytam bo zapomniałam Ci powiedzieć , że ważne jest to aby talerzyki w bączku były dobrze złożone, tzn. talerzk A iB ma różnie ułożone otwory, należy nakładać je naprzemian.Ja posiadam instrukcję i gdyby coś to chętnie udzielę rady.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ile % tłuszczu ma średnio śmietana prosto od krowy(naturalnie zsiadła)?

Nie ma takiego produktu.

Jest mleko surowe (prosto od krowy), z którego pozyskuje się śmietanę metodą podstojową lub poprzez wirowanie.

Śmietana podstojowa ma IMO procent tłuszczu zleżny od kilku czynników:

- od tłustości ogólnej mleka

- od temperatury podstoju

- od czasu podstoju

- od wartości mikrobiologicznej mleka.

- od sposobu zbierania mleka

Średnio jest to 25-35% tłuszczu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

anerko czy możesz wkleić jakieś zdjęcie tej cud maszyny do śmietany bo niestety strona na allegro jest już nieaktywna a chciałabym zobaczyć jak to cudo wygląda może się na coś takiego skuszę bo jak na razie śmietanę zbieram sposobami pierwotnymi jak za króla piasta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.