Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby z wędzarni.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
78 odpowiedzi w tym temacie

#61 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1276 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 01 lut 2019 - 12:34

:clap:  Biała bardzo fajna, aż smaka nabrałem.



#62 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 01 lut 2019 - 15:33

Poniedziałkowe wędzenie wyszło smakowicie sporo osób na (grupie Wędzarnicza Brać) pytała o przepis na priv :laugh: na kiełbasę drobiową wiec go wam udostępnię, robię ją od dość dawna w różnych wariantach.. będę miał nawet łatwiej wstawić link niż ciągle przepisywać :facepalm:

 

Kiełbasa drobiowa cienka/gruba 1

2kg piersi z kurczaka

3kg podudzi z kurczaka.

1kg piersi z indyka.

 

Piersi z kurczaka pokrojone w kostkę 2x3cm 3x1 jak leci..

Pierś z  indyka pokrojona w kostkę 2x2cm jak się ukroi..

Podudzia wykrojone do czystego mięsa i zmielone na sicie fi10

Skóry i okrawki z podudzi zmielone na fi2,5

Peklosól 18/kg

 

Przyprawy:

2,5g/kg pieprz czarny mielony.

0,8g/kg majeranek.

5g/kg czosnek.

300ml woda.

 

 

Kiełbasa drobiowo-wieprzowa cienka 2.

 

2kg piersi z kurczaka pokrojona w kostkę jak leci..

2kg podudzi z kurczaka (czyste mięso) mielę na sicie fi10

1kg łopatki wieprzowej sito fi8

0,50kg podgardla fi5

0,40kg Skóry i okrawki z podudzi sito fi5

woda 300-400ml

 

Przyprawy te same na 1kg mięsa:

2,5g/kg pieprz czarny mielony.

0,8g/kg majeranek.

5g/kg czosnek.

Załączone pliki

  • Załączony plik  1.jpg   113,44 KB   4 Ilość pobrań
  • Załączony plik  2.jpg   149,74 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  3.jpg   135,94 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.jpg   122,33 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  6.jpg   96,25 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  8.jpg   78,06 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  7.jpg   97,49 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  20190129_163340.jpg   59,21 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  20190129_174528.jpg   82,03 KB   3 Ilość pobrań
  • Załączony plik  20190129_160408.jpg   70,31 KB   4 Ilość pobrań

Użytkownik krystian252 edytował ten post 01 lut 2019 - 15:35


#63 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 01 mar 2019 - 11:46

Tak sobie ostatnio podwędziłem bo zapasy już wyjedzone..

Załączone pliki



#64 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 30 kwi 2020 - 08:38

Kiełbasa koperkowa wędzona.
 
Mięso:
6,40kg szynka
3,70kg łopatka
2,10kg boczek
2,60kg wp.II
bez klasyfikacji.
Mielenie całość sito fi10 (zelmer)
 
przyprawy:
18g/kg peklosól
2g/kg pieprz czarny mielony.
3g/kg czosnek świeży.
3g/kg koper susz.
1g/kg cukier
100ml/kg. Wody ciepłej.
 
Standardowo: osadzanie 2-3h w temp.19st.
Wędzenie: 3h do koloru 55-65st.C
Parzenie: woda 80st.C do uzyskania 68st. wewnątrz wyrobu.

 

Załączone pliki



#65 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6191 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 kwi 2020 - 10:56

Kiełbaska wygląda ładnie :thumbsup: , przypomina "Chłopską Szczepana", jednak koperek jako przyprawa w kiełbasie zupełnie mi nie pasi, no ale skoro są konsumenci "śledzi w czekoladzie", to i kiełbaskę z koprem też zapewne da się zjeść :D ?


Użytkownik sverige2 edytował ten post 30 kwi 2020 - 10:56


#66 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 30 kwi 2020 - 11:53

Kiełbaska wygląda ładnie :thumbsup: , przypomina "Chłopską Szczepana", jednak koperek jako przyprawa w kiełbasie zupełnie mi nie pasi, no ale skoro są konsumenci "śledzi w czekoladzie", to i kiełbaskę z koprem też zapewne da się zjeść :D ?


Nie wiem czy przypomina Szczepanową bo jej nigdy nie robiłem to przepis w 100% przeze mnie wymyślony i zrealizowany i nie tylko wedzony, wszystkim zresztą u mnie smakuje taki dodatek koperku to samo jak niektórzy sypią na potęgę majeranku aż czarno kiełbasa jeden woli taką drugi taką, jeszcze sie taki nie urodził co by wszystkim dogodził..

#67 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6191 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 30 kwi 2020 - 12:14

 


jeszcze się taki nie urodził co by wszystkim dogodził.

 

:thumbsup: :clap: :clap: :clap: !!!



#68 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2020 - 10:59

Kiełbasa "Swojska"

 

Kiełbasa smakuje dobrze zarówno wędzona jak i również tylko parzona.

 

Mięso:

2,40kg łopatka wp.

4,80kg karkówka wp.

2,60kg podgardle wp.

1,20kg słonina wp.

bez klasyfikacji.

 

 

 

Przyprawy:

18g/kg peklosól

2g/kg pieprz czarny miel.

6g/kg czosnek świeży.

1g/kg majeranek otarty.

1,5g/kg cukier.

110ml/kg ciepłej wody.

 

 

Mięso kroimy w kawałki i peklujemy 48h w temp.4-6st.C

Następnie mięso mielimy całość na sicie fi10. dodajemy przyprawy, wodę i dokładnie mieszamy do kleistości. Nadziewamy w jelita i osadzamy 2-3h max.W wędzarni osuszamy ciepłym powietrzem do suchości i wędzimy do satysfakcjonującego koloru u mnie 3h w temp.55-70st.

Parzenie: woda 80st. do uzyskania 68st.C wewnątrz kiełbasy.

Załączone pliki


Użytkownik krystian252 edytował ten post 09 wrz 2020 - 17:42


#69 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 8445 postów

Napisano 09 wrz 2020 - 11:45

smakuje dobrze
Twoje wyroby zawsze są smaczne  :thumbsup:  :clap:  :clap:  

#70 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2872 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 09 wrz 2020 - 15:44

Przyprawy: 18g/kg peklosól 2g/kg pieprz czarny miel. 6g/kg czosnek świeży. 1g majeranek otarty. 1,5g/kg cukier. 0,5L ciepłej wody.

Trzeba by doprecyzować  majeranek i wodę, bo nie wszyscy "załapią" czy ma być na /kg czy na całość.



#71 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2020 - 16:45

 

smakuje dobrze
Twoje wyroby zawsze są smaczne  :thumbsup:  :clap:  :clap:  

 

 

Dziękuję Waldziu :D :thumbsup:


[Dodano: 09 wrz 2020 - 17:45]

 

Przyprawy: 18g/kg peklosól 2g/kg pieprz czarny miel. 6g/kg czosnek świeży. 1g majeranek otarty. 1,5g/kg cukier. 0,5L ciepłej wody.

Trzeba by doprecyzować  majeranek i wodę, bo nie wszyscy "załapią" czy ma być na /kg czy na całość.

 

Poprawione.. przepis pisany na prędce.. dzięki.



#72 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10758 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 wrz 2020 - 16:49

210ml/kg ciepłej wody.

To jest ilość wody taka, jak do parówek.

Proszę autora o przemyślenie sprawy   :devil:



#73 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 09 wrz 2020 - 17:42

 

210ml/kg ciepłej wody.

To jest ilość wody taka, jak do parówek.

Proszę autora o przemyślenie sprawy   :devil:

 

Litr i setka na całość poszła



#74 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10758 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 09 wrz 2020 - 19:50

Litr i setka na całość poszła

Czyli 1100 ml na 11kg miesa.

Daje to dodatek wody na poziomie 10%, czyli 100ml/kg  :thumbsup:  



#75 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 11 wrz 2020 - 07:42

Kiełbasa "Białowieska" skorzystałem z przepisu Jacek W. z blogu (smakijackaw) z wprowadzoną moją modyfikacją mięsną oraz zmniejszając gorczyce do 2g/kg.. przepis uważam że jest świetny, a kiełbasa w smaku bardzo dobra. 1f60b.png1f60b.png1f60b.png1f44d.png
 
mięso:
4,60kg karkówka - sito fi13
1,50kg łopatka - sito fi10
2,00kg boczek - sito fi10
 
przyprawy:
18g/kg peklosól
2g/kg pieprz Białowieski
3g/kg pieprz czarny
8g/kg czosnek świeży
2g/kg gorczyca ziarno.
woda według uznania..
 
Peklowanie 48h w 4-6st.C i wędzenie standardowo do koloru 55-65st. Parzenie woda 80st do 68st wewnątrz kiełbasy.


 

Załączone pliki



#76 quadro555

quadro555

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 432 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 11 wrz 2020 - 18:56

  mięso: 4,60kg karkówka - sito fi13 1,50kg łopatka - sito fi10 2,00kg boczek - sito fi10
 

Jaką maszynką rozdrabniasz mięso? I drugie pytanie łopatka nieklasyfikowana?   Nie trafiają się jakieś twarde kawałki przy tak dużym rozdrobnieniu?



#77 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10758 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 wrz 2020 - 19:28

woda według uznania..

Te 10% wody, jaką dodałeś, jest O.K. 



#78 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7740 postów

Napisano 11 wrz 2020 - 19:42

Kiełbasa na medal.Brawo Krystian!

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#79 krystian252

krystian252

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 471 postów
  • MiejscowośćZgierz

Napisano 13 wrz 2020 - 11:07

 

  mięso: 4,60kg karkówka - sito fi13 1,50kg łopatka - sito fi10 2,00kg boczek - sito fi10
 

Jaką maszynką rozdrabniasz mięso? I drugie pytanie łopatka nieklasyfikowana?   Nie trafiają się jakieś twarde kawałki przy tak dużym rozdrobnieniu?

 

Zelmer, łopatka bez klasyfikacji jak na razie nikt się nie skarżył na twarde kawałki bądź chrzęści w kiełbasie :D


[Dodano: 13 wrz 2020 - 12:07]

Kiełbasa na medal.Brawo Krystian!

Dzięki Karol :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych