Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

qwiqweq, wspaniałe wyroby :clap: :clap: a chlebek też z "górnej półki" :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-197959
Udostępnij na innych stronach

do takich wspaniałych wędzonek przydał by się bimberek

W tym roku bimberku nie było ale za to kilka wędzonek wymieniłem na cytrynówkę i było co smakować :wink:

 

poszalałeś kolego na te Święta!

Poszalałem poszalałem ale za to do tej pory mam swoje wędlinki :grin:

wspaniałe wyroby a chlebek też z "górnej półki"

Kazik dziękuję za pochwałę :blush:

Kto sam nie płonie nie zdoła rozpalić innych.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198233
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było,że luciola i ludwik nic nie robią :grin:

Tak jak wczoraj obiecałam wstawiam zdjęcie naszego debiutu kiełbasy krakowskiej.Wg nas(nieskromnie mówiąc :blush: ) wyszła w smaku super :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

 

 

W końcu po stracie wielu nerwów fotka mnie weszła .

 

No i jeszcze dzisiaj upiekłam chlebek,też nowy przepis .

W sobotę będzie dalsze wędzenie gdyż mięsko się spokojnie pekluje :tongue:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198701
Udostępnij na innych stronach

No i jeszcze dzisiaj upiekłam chlebek,też nowy przepis .

 

I nawet na okrągło :grin:

 

 

A kiełbaska :clap: . Jak jeszcze troszkę podeschnie będzie jeszcze lepsza :thumbsup: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198702
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było,że luciola i ludwik nic nie robią :grin:

no nie żartujcie sobie :lol:

wstawiam zdjęcie naszego debiutu kiełbasy krakowskiej

wygląda smakowicie :thumbsup:

dzisiaj upiekłam chlebek,też nowy przepis

poezja :thumbsup:

 

Pozdrawiam serdecznie.

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198778
Udostępnij na innych stronach

zdjęcie naszego debiutu kiełbasy krakowskiej.Wg nas(nieskromnie mówiąc ) wyszła w smaku super

Bardzo proszę o przepis.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198812
Udostępnij na innych stronach

Aniu kiebasę krakowską robiłam z przepisu z naszej stronki http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana

Był to pierwszy raz więc zrobiłam z 1/4 wsadu.Moge jedynie podać jakie mięso użyłam.

I- szynka i łopatka 1 kg

II-łopatka i boczek 1 kg

III -golonka i ścięgniste z łopatki 0,5 kg(nie miałam wołowiny)

Reszta przebiegła jak w przepisie.

Przekrój kiełbasy jest po 2 godz wyjęcia z wędzarni ostatecznego wędzenia.

Teraz te 2 batony zostawiłam do podsuszenia w pomieszczeniu gdzie jest temp.ok. 10-12*C

Mam w planie 1 baton zabrać do Bukowiny. :grin:

P.S.Na chlebek za chwilę podam przepis .

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198828
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było,że luciola i ludwik nic nie robią :grin:

Oj robią robią... :grin:

Co do chlebka to jesteś specjalistką Jolciu ..

A Krakowska wygląda pyszniutko :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198830
Udostępnij na innych stronach

Przepis na chleb zaczerpnęłam z programu DDTVN.W kazdą środę gotuje Piotr Kucharski i on zawsze piecze jakiś chlebek czy bułeczki na drożdżach.Bardzo nam to pasuje bo nie przepadamy za chlebem na zakwasie(gusta i guściki :grin: )

W zeszłym tygodniu właśnie upiekł ten bochen chleba.W jego przepisie jest sama mąka pszenna,a ja dodałam jeszcze mąki pszennej razowej(tzn.zastapiłam aby gramatura sie zgadzała)

 

750-800g mąki(ja dałam 600g pszennej 650 i 200g pszennej razowej)

200g słonecznika łuskanego

500ml letniej wody

oliwa

1 łyżeczka cukru

2 łyżeczki soli

30g drożdży

 

W dużej misce -woda,drożdże i cukier rozpuścić.Dodać mąkę(zostawić trochę do podsypywania),sól i 100g słonecznika .Wymieszać wszystkie składniki drewnianą łyżką.

Posypać blat mąka i ugniatać ciasto ok 15 min.,żeby się nie kleiło do ręki.

Uformować okrągły bochen,zwilżyć woda i posypać słonecznikiem.

Dużą miskę(dosyć głęboką) nasmarować olejem i włożyć ciasto -słonecznikiem do spodu miski.Resztę słonecznika posypac po cieście i przycisnąć.Przykryć miskę folią spoż. i odstawić na 1 godz.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć bochen .Znowu odstawić na 20-25 min.W tym czasie nagrzać pikarnik do 220*C .Piec 40-45 min .

Naprawdę polecam Chlebek bardzo smaczny .Przypomina smak chleba z dzieciństwa :thumbsup:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-198835
Udostępnij na innych stronach

To nasz wczorajszy urobek.Na dworze - 10*C ,ale słoneczko ładnie świeciło i wędzenie było nawet przyjemne....

 

 

Degustacja już się odbyła, przy niedzielnym śniadanku :thumbsup:

 

P.S.Zdjęcia nie najlepszej jakości bo robione telefonem....

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-199582
Udostępnij na innych stronach

To nasz wczorajszy urobek

Jolcia , myślę że do Bukowiny jeszcze cosik uwędzicie , bo z tego to nic nie zostanie . :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-199657
Udostępnij na innych stronach

Troszkę wczorajszych wyrobów

Twoje salcesony wyglądają smakowicie, aż ślinka leci. :thumbsup: Może zapodasz jakiś przepis na te smakowitości.

Bardzo lubię podrobowe,ale jakoś nie mogę się zebrać na zrobienie ( jeszcze nigdy sam nie robiłem )

No,ale kiedyś trzeba zacząć.

Czy czarny jest w pęcherzu :question:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-200508
Udostępnij na innych stronach

Czy czarny jest w pęcherzu

czarny jest w żołądku, biały w osłonce poliamidowej :grin:

 

Może zapodasz jakiś przepis na te smakowitości

pół głowy wieprzowej

2 ozory

2 serca

40 dkg boczku surowego

4 nerki

30 dkg skórek wieprzowych

całość surowca zapeklowana na mokro 1 łyżka peklosoli na litr wody dwa dni

krew wieprzowa 1 szklanka(tylko do czarnego)

sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie mielone, majeranek, kminek cały, maggi

wszystkie przyprawy dodane na "oko" na smak

 

Mięso z głowy, serca, ozory, nerki krojone w kostkę ok. 2x2cm

skórki mielone na sitku 4 wszystko razem wymieszane z przyprawami

najpierw napełnione zostały poliamidy, następnie dodano krew i napełniony został żołądek

parzenie w 85stC salceson w poliamidzie 10 minut, a w żołądku 2,5 godziny

po wyjęciu z gara żołądek został nakłuty

studzenie 10 minut w zimnej wodzie następnie docisk i tak do następnego dnia w chłodnym pomieszczeniu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-200510
Udostępnij na innych stronach

salceson w poliamidzie 10 minut, a w żołądku 2,5 godziny

po wyjęciu z gara żołądek został nakłuty

A tu ciekawe rzeczy kolega wypisuje.... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/28/#findComment-200513
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.