Henio Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1026 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Wczoraj zrobiłem prasowankę z golonek i szynki i kilka słoików pasztetu wsad do pasztetu to ćwiartki i wątrobki z kurczaka , szyja z indyka i skóry z golonek.Wekowane w moim autoklawie który też robi za wędzarnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-499480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1027 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Ładna prasowanka , a to urządzenie to przypadkiem nie jest sterylizator. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-499481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 3 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #1028 Opublikowano 3 Czerwca 2016 Tak - jak go kupowałem za śmieszne pieniądze ( 200 zł) do właścicielka nazywała to autoklaw. Jest dobry z tego że trzyma temp. taką jaką zadasz od +20 do 120 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-499483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magnes7 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1029 Opublikowano 16 Sierpnia 2016 witajcie, a czy ktoś może sprzedaje wyroby - patrzyłem na giełdzie żadnego ogłoszenia tylko syrop z mniszka lekarskiego swoja droga super pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-510732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 1 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #1030 Opublikowano 1 Października 2016 Żona pogoniła mnie po chleb to po drodze wstąpiłem do mięsnego i kupiłem dwie szyje i żołądki z indyka, korpus rosołowy z gęsi , dwa serca wieprzowe i cztery ćwiartki z kurczaka . Peklowałem na sucho 15 godzin i do gara . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-520096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1031 Opublikowano 22 Listopada 2016 Wekowane w moim autoklawie który też robi za wędzarnię Witaj Henio.Zwróciłem uwagę, że szynkowar na zdjęciu masz w autoklawie, jak Ci to wychodzi? Nie ma problemów z taką obróbką termiczną szynkowaru? Bo ostatnio walczyłem z moim szynkowarem, który jest okrągły i wysoki, przez co mam problem z prawidłowym umieszczeniem w garnku z wodą -jedyny gar w którym jest prawidłowo zalany wodą, to taki 30l ale to porażka grzać tyle wody...Jak sądzisz czy zamiast takiego autoklawu można by szynkowar w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem umieścić? Jak popatrzyłem to ma regulację temperatury od 50*C więc chyba powinno działać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1032 Opublikowano 22 Listopada 2016 Kup sobie garnek do szparagów. Pasuje idealnie do szynkowaru okrągłego. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1033 Opublikowano 23 Listopada 2016 Kup sobie garnek do szparagów. Pasuje idealnie do szynkowaru okrągłego. kupiłem "SZ" okrągły jeszcze nie pracował - ale ten pomysł z garnkiem do szparagów świetny Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527657 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1034 Opublikowano 23 Listopada 2016 No właśnie jest problem, bo mam 2szt szynkowarów polskiej produkcji z czasów PRL -instrukcja jeszcze pisana na maszynie o wysokości 26cm, a garnki do gotowania szparagów mają 21cm głębokości, więc szynkowar będzie z niego wystawał uniemożliwiając przykrycie pokrywką co może powodować słabe ogrzewanie (już na forum był taki temat, że Ktoś nie mógł uzyskać odpowiedniej temp. ze względu na brak pokrywki) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1035 Opublikowano 23 Listopada 2016 Viszna - taniej wyjdzie wymiana szynkowarów niż szukanie garnka i jego zakup zakup. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527706 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1036 Opublikowano 23 Listopada 2016 Tak się zastanawiam... Czy koniecznie szynkowar musi stać w pozycji pionowej...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1037 Opublikowano 23 Listopada 2016 A co z pomiarem temperatury w leżącym? A co z sokami? A co z kontaktem z wodą mięsa? Leżeć pewnie może ale czy to będzie dobrze? Wiele pytań Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1038 Opublikowano 23 Listopada 2016 A co z sokami? A co z kontaktem z wodą mięsa? A to nie daje się mięsa do ''specjalistycznych'' woreczków do szynkowara...? Ja osobiście problemu z takimi rzeczami nie mam... bo parzę w osłonkach poliamidowych... Termometry tez są różne... taki z sondą na ''giętkim'' przewodzie byłby chyba załatwił sprawę...Próbuję znależć dla Kolegi jakieś wyjście z sytuacji... w końcu ''zainwestował'' w sprzenta'' ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527717 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1039 Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) A jakiś namiar na ten termometr? A Viszna przy takich szynkowarach to i z workami będzie miał problem Edytowane 23 Listopada 2016 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1040 Opublikowano 23 Listopada 2016 A jakiś namiar na ten termometr? A przykładowo coś takiego... TERMOMETR DO ŻYWNOŚCI MIĘSA Z SONDĄ ELEKTRONICZNY (5980626807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527739 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viszna Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1041 Opublikowano 23 Listopada 2016 Dzięki za odzew Szynkowary kupione okazyjnie -łącznie kosztowały 40zł za 2szt. wykonane z nierdzewki, mają odkręcane obydwa wieczka, w dolnym uszczelka gumowa w górnym wieczku jest przez uchwyt otwór na termometr.Jak je dostałem do ręki, obejrzałem i porównałem z tymi sprzedawanymi obecnie "chińczykami" to jest to produkt 1-sza klasa, pewnie jeszcze moje wnuki będą mogły z nich korzystać.Właśnie mi wpadł w ręce stary wysoki garnek emaliowany -troszeczkę za duży -zmieściły by się w nim 3 takie szynkowary, ale i tak jest prawie ok, nawet ma pokrywkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1042 Opublikowano 24 Listopada 2016 A jakiś namiar na ten termometr? A przykładowo coś takiego... TERMOMETR DO ŻYWNOŚCI MIĘSA Z SONDĄ ELEKTRONICZNY (5980626807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Średnica sondy za duża Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1043 Opublikowano 24 Listopada 2016 Średnica sondy za duża Łooo...kurde... To ''rozwiertać'' otwór i już... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1044 Opublikowano 24 Listopada 2016 Jak je dostałem do ręki, obejrzałem i porównałem z tymi sprzedawanymi obecnie "chińczykami" Jest jeszcze kolega jumbo, który robi jak dla mnie najlepsze i najbardziej odpowiednie rozmiarowo praski. To poprzedni model: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403820 Teraz ma wyjść nowszy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527889 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1045 Opublikowano 29 Listopada 2016 Dzień dobry wszystkim z rana:grin: Wczoraj odważyłam się zrobić pierwszy salceson. Wzorowałam się na przepisie "salceson wg.Dziadka" z tą różnicą, że nie peklowałam mięsa, włożone do słoików i pasteryzowane. Starannie się przygotowałam czytając chyba wszystkie posty na temat salcesonów bez krwi, a mimo to spanikowałam i prosiłam o pomoc naszego kol. Bagno. Na moje szczęście jest on chętny do dzielenia się wiedzą. Salcesonu wyszło 9 słoiczków ok. 0,5l. Podejrzewam, że znikną w przeciągu tygodnia...;-) A oto jak wyglądają plus ten najmniejszy słoik, to zapasteryzowana "Smarówka" również z przepisów Dziadka. Wszystko przechowywane w lodówce. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-528753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #1046 Opublikowano 29 Listopada 2016 Wszystko przechowywane w lodówce. Jeżeli masz chłodną piwnicę to śmiało możesz trzymać w piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-528756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1047 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Moje ostatnie dymienie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-529632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1048 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Piękne, aż ślinka cieknie. Wielkie =D> Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-529641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darxxxx Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1049 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Dziękuję Barbarella za miłe słowa. W najbliższy weekend powtórka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-529650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #1050 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Moje ostatnie dymienie. Gęba się niekontrolowanie rozwiera, oczy się pocą... znakomicie to wygląda Asortymenta szałowe Podrzuć jeszcze fotki następnych zapiątków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-529651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.