Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wczoraj zrobiłem prasowankę z golonek i szynki i kilka słoików pasztetu wsad do pasztetu to ćwiartki i wątrobki z kurczaka , szyja z indyka i skóry z golonek.

Wekowane w moim  autoklawie który też robi za wędzarnię. 

post-41581-0-06234500-1464933008_thumb.jpg

post-41581-0-67591000-1464933025_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-499480
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Tak - jak go kupowałem za śmieszne pieniądze ( 200 zł) do właścicielka nazywała to autoklaw. Jest dobry z tego że trzyma temp. taką jaką zadasz od +20 do 120 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-499483
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...

Żona pogoniła mnie po chleb to po drodze wstąpiłem do mięsnego i kupiłem dwie szyje  i żołądki z indyka, korpus rosołowy z gęsi , dwa serca wieprzowe i cztery ćwiartki z kurczaka .  Peklowałem na sucho 15 godzin i do gara .

post-41581-0-93708500-1475306157_thumb.jpg

post-41581-0-54673700-1475306175_thumb.jpg

post-41581-0-71704100-1475306194_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-520096
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Wekowane w moim  autoklawie który też robi za wędzarnię

 

Witaj Henio.

Zwróciłem uwagę, że szynkowar na zdjęciu masz w autoklawie, jak Ci to wychodzi? Nie ma problemów z taką obróbką termiczną szynkowaru? Bo ostatnio walczyłem z moim szynkowarem, który jest okrągły i wysoki, przez co mam problem z prawidłowym umieszczeniem w garnku z wodą -jedyny gar w którym jest prawidłowo zalany wodą, to taki 30l ale to porażka grzać tyle wody...

Jak sądzisz czy zamiast takiego autoklawu można by szynkowar w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem umieścić? Jak popatrzyłem to ma regulację temperatury od 50*C więc chyba powinno działać? 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527616
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kup sobie garnek do szparagów. Pasuje idealnie do szynkowaru okrągłego.
  kupiłem "SZ" okrągły jeszcze nie pracował - ale ten pomysł z garnkiem do szparagów świetny :clap: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527657
Udostępnij na innych stronach

No właśnie jest problem, bo mam 2szt szynkowarów polskiej produkcji z czasów PRL -instrukcja jeszcze pisana na maszynie :) o wysokości 26cm, a garnki do gotowania szparagów mają 21cm głębokości, więc szynkowar będzie z niego wystawał uniemożliwiając przykrycie pokrywką co może powodować słabe ogrzewanie (już na forum był taki temat, że Ktoś nie mógł uzyskać odpowiedniej temp. ze względu na brak pokrywki)

post-44204-0-90794000-1479897810_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527697
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co z sokami? A co z kontaktem z wodą mięsa?
  A to nie daje się mięsa do ''specjalistycznych'' woreczków do szynkowara...?  Ja osobiście problemu z takimi rzeczami nie mam... bo parzę w osłonkach poliamidowych... Termometry tez są różne... taki z sondą na ''giętkim'' przewodzie byłby chyba załatwił sprawę...

Próbuję znależć dla Kolegi jakieś wyjście z sytuacji... w końcu ''zainwestował'' w sprzenta'' ... ;):)

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527717
Udostępnij na innych stronach

A jakiś namiar na ten termometr? A Viszna przy takich szynkowarach to i z workami będzie miał problem :(

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527722
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jakiś namiar na ten termometr?
  A przykładowo coś takiego... :DTERMOMETR DO ŻYWNOŚCI MIĘSA Z SONDĄ ELEKTRONICZNY (5980626807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. 
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527739
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odzew :)

Szynkowary kupione okazyjnie -łącznie kosztowały 40zł za 2szt. wykonane z nierdzewki, mają odkręcane obydwa wieczka, w dolnym uszczelka gumowa w górnym wieczku jest przez uchwyt otwór na termometr.

Jak je dostałem do ręki, obejrzałem i porównałem z tymi sprzedawanymi obecnie "chińczykami" to jest to produkt 1-sza klasa, pewnie jeszcze moje wnuki będą mogły z nich korzystać.

Właśnie mi wpadł w ręce stary wysoki garnek emaliowany -troszeczkę za duży -zmieściły by się w nim 3 takie szynkowary, ale i tak jest prawie ok, nawet ma pokrywkę  :laugh:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527770
Udostępnij na innych stronach

 

A jakiś namiar na ten termometr?
  A przykładowo coś takiego... :DTERMOMETR DO ŻYWNOŚCI MIĘSA Z SONDĄ ELEKTRONICZNY (5980626807) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. 

 

Średnica sondy za duża :(

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527848
Udostępnij na innych stronach

Jak je dostałem do ręki, obejrzałem i porównałem z tymi sprzedawanymi obecnie "chińczykami" 

Jest jeszcze kolega jumbo, który robi jak dla mnie najlepsze i najbardziej odpowiednie rozmiarowo praski. To poprzedni model:   https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10587-mój-sprzęt-do-wyrobów/?p=403820

 

Teraz ma wyjść nowszy.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-527889
Udostępnij na innych stronach

Dzień dobry wszystkim z rana:grin:

 

Wczoraj odważyłam się zrobić pierwszy salceson. Wzorowałam się na przepisie "salceson wg.Dziadka" z tą różnicą, że nie peklowałam mięsa, włożone do słoików i pasteryzowane. Starannie się przygotowałam czytając chyba wszystkie posty na temat salcesonów bez krwi, a mimo to spanikowałam i prosiłam o pomoc naszego kol. Bagno. Na moje szczęście jest on chętny do dzielenia się wiedzą.

 

Salcesonu wyszło 9 słoiczków ok. 0,5l. Podejrzewam, że znikną w przeciągu tygodnia...;-)

 

A oto jak wyglądają plus ten najmniejszy słoik, to zapasteryzowana "Smarówka" również z przepisów Dziadka. Wszystko przechowywane w lodówce.

post-44538-0-56130300-1480408118_thumb.jpg

post-44538-0-95308800-1480408174_thumb.jpg

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-528753
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje ostatnie dymienie.

:thumbsup: Gęba się niekontrolowanie rozwiera, oczy się pocą... znakomicie to wygląda :clap:

Asortymenta szałowe :thumbsup:

Podrzuć jeszcze fotki następnych zapiątków :yes:

:clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/42/#findComment-529651
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.