bogdan b Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 12 Września 2011 Kiedyś przez przypadek chodząc po rynku widziałem alfę 32 za 300zł A podróby Alfy pomijam. Kupiłem, sprawdziłem i g... warte. Mirku czyżby to też była podróba ,to co widziałem. Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 12 Września 2011 Jak widzisz 2 sztuki i może ma oryginały, nie będę przesądzał.Może spec ma lepsze dojścia ?Ja od wspomnianych 3 lat nie mogę kupić nawet jednej sztuki, a złożyłem spore zamówienie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 12 Września 2011 Ja sam w ubiegłym roku kupiłem alfę 32 cena zdaje się 245zł, były to ostatnie szt. co zostały w magazynie sklepu, zaś gdy „puścili” nową serię chyba październik, to już były po 280zł. Miała tylko jedno sitko z oczkami 6mm. Każdego miesiąca do-kupiłem po 2 komplety, gdzie? u producenta Wręczyca Wielka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdan b Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 12 Września 2011 Raczej wyglądała na oryginał ,bo te robione przez małe rączki wyglądają od razu inaczej i świecą się na odległość . Cytuj Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ] Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 12 Września 2011 Raczej, wszyscy piszą produkt polski, jak miro pisze że od 3 lat nie może bezpośrednio kupić od producenta pod Częstochową, może być inna firma, być może polska, która potrafi dobrze z kopiować, lecz to jest tylko gdybanie i domysły, równie dobrze sklepy mogły 3 lata temu kupić po 100szt. i teraz sprzedają, wiadomo cena jest wysoka w porównaniu i innymi z Azji, a klient lubi oszczędzać, nie zawsze mu to na dobre wychodzi. Sam się przekonałem, nie raz na narzędziach kupionych w dużym żółtym sklepie. [ Dodano: Pon 12 Wrz, 2011 23:45 ] Wracając do tematu którą maszynkę kupić, ja polecam oryginalną alfę 22, bez żadnego napędu, nawet „masorz” co robi u ludzi po gospodarstwach, pomieli mięsa i nie tylko na wszystkie wyroby, a kręcenie korbą, wcale nie jest trudne i można bez-problemu kiełbasę do osłonek załadować. Nie ma co się samo-zepsuć, posłuży na bardzo długo. Zaś alfę 32 potrzeba dwoma rękami kręcić, a 10 ma mały przerób i nadziewać nieba-rdzo, mam 10… Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 13 Września 2011 bartnikWykonać nową formę odlewniczą mając gotowy produkt to jak dla pszczelarza wyciągną ramkę z ula nawet nie trzeba się zbytnio napracować Więc nie jest to problem dla odlewni Problemem może być dobranie odpowiedniego stopu i cały proces technologiczny by produkt był dobrej jakości a tego nie widać na zewnątrz. (O strukturze żeliwa już nie będę pisał bo sam wiem co czasem wychodzi z pieca i do czego się to nadaje)Natomiast jeśli ktoś robi 5 kilo kiełbasy to i owszem może sobie mielić maszynką ręczną i ta wytrzyma 30lat lecz przy takiej samej ilości mielenia to i zelmerek wytrzyma 30 lat a komfort jest niewyobrażalny. Natomiast nie wyobrażam sobie mielić 30 kg mięsa ręcznie potem to samemu ręcznie nadziewać i na końcu być jeszcze zadowolony że ja wszystko sam i to ręcznie. Niestety w obecnych czasach większość ludzi cierpi na chroniczny brak czasu i ułatwienia typu alfa z napędem czy dobra maszynka elektryczna to dla nas skarbPozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 13 Września 2011 Zgadzam się z Toba Kolego w pełni, ale każdy, powinien przejść etap tzw. "maszynki ręcznej" po to choćby, by docenił pracę naszych Ojców, oraz zalety jakie wynikają z zastosowania w naszej eko-produkcji bardziej nowoczesnego sprzętu.W SDM, poza wilkami z napedem elektrycznym, są także maszynki ręczne, tak dla przypomnienia. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Września 2011 Maxell ale ja w swoim krótkim życiu jeż się nakręciłem i powiem szczerze nigdy więcej. U mnie w domu nie robiliśmy kiełbasy ale kaszankę salceson paszczet i powiem szczerze że rożnie bywało z ostrością noży a tłuszcze też czasem trzeba było zmielić albo mięso drugi raz i wiem że to nie jest miła praca gdy maszynka rusza się na bokiPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Września 2011 To właśnie cały urok mielenia na dużym, ręcznym sprzecie. :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Września 2011 Na str. 3 forum, świadziu napisał że wybór padł na Zelmer 8, więc będzie robił małe ilości mielić 30 kg mięsa ręcznie potem to samemu ręcznie nadziewaćNigdzie nie ma mowy o 30kg. Ja napisałem co jest faktem, ręczną maszynką22, zmieliłem 18 kg mięsa w godzinę, w ten sposób po wioskach, prawdziwy stary –bez obrazy, masorz podkreślam (o) robi wszystkie wyroby z uboju, i kiełbasę. Maszynka ta zmieści się do torby z nożami i fartuchem, a sam On rowerem dojedzie. Wyobraź sobie młodego masarza – podkreślam (a) , który by musiał przyjechać już samochodem dostawczym minimum, przywieź wilka na prąd, elektrody do ogłuszenia na prąd, termos elektryczny na prąd, wannę do parzenia może z termostatem na prąd, skórę wyrzuci, jelita wyrzuci –nie będzie się babrał w g….e, i kto wie co jeszcze, aaa piłę elektryczną na prąd, przecież siekierą trzeba machać, wyciągarka też by się przydała, kto za powrozek będzie ciągnął, do kiełbasy przede wszystkim mieszałkę na prąd, kuter też się przyda na prąd, nadziewarka na prąd, kto kręcić będzie korbą, wędzarnię pełen automat. Nie żebym był złośliwy, lecz gdy to czytam to mam dość!!! Z starym masorzem (o), można pogadać, cała atmosfera jest inna. A teraz młodzi same automaty potrzebują. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 13 Września 2011 Luzik koledzy, luzik. Prawda jest taka, że mamy coraz mniej czasu na nasze hobby.Tak się ten świat źle układa, że tylko praca, praca i praca. A tu fakt. Nie ma to jak się trochę spocić przy mieleniu mięska ręczną maszynką, tylko .... ten czas, a może odrobina lenistwa.Maszynka Alfa oryginały 22 czy 32 to prawie nie zniszczalne urządzenia.Jak się tylko o nią dba i ewentualnie nowe sitka dokupi będzie służyć na wieczność.Jak dorobić do niej napęd, to ho ho świniaków można przerobić mnóstwo. Ale jak znam kolegę świadzia to w grę wchodzi 5-10kg raz na miesiąc.Jeśli wybrał elektrycznego Zelmerka, to też długo mu posłuży, a że mu korbą kręcić się nie chcę to ja to wiem. :wink: bo czasu i sił po pracy na to nie ma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Września 2011 że mamy coraz mniej czasu na nasze hobby.ano właśnie , myślę ,że w tej dyskusji zmieszało się kilka opcji . Postaci rzeźnika wiejskiego z przerobem " na wesele" , hobbysty wiejskiego kiedy "plącze " się po domu kilka/kilkanaście osób , hobbysty z naszych forumowych zdjęć gdzie robi się niby dla siebie a co tydzień wędzarki uginają się od nadmiaru produkcji oraz hobbysty miejskiego (czyt. yerba 4-5 w porywach 10kg mięsa/miesiąc dlatego ,że jesteśmy na stałe z żoną sami a tylko doraźnie z synami w czwórkę ).I w mojej "produkcji " odkryłem zaletę 32-ki jako maszynki do mielenia , ale i jako nadziewarki . Zelmerek ma dla mnie ten minus ,że ma bardzo wąskie gardło do wkładania mięsa /farszu .I teraz to co robiliśmy z żoną we dwoje 2-3 godziny ja obrabiam sam w godzinę i możecie mi wierzyć albo nie wcale nie trzeba mielić dwoma rękoma bo to nie taki wielki wysiłek . (To co napisałem o hobbystach znam z autopsjii , bo z każdym z nich miałem do czynienia - oprócz oczywiście naszych forumowiczów :wink: ) Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Września 2011 Yerba, fajnie to podsumowałeś, to: rzeźnika wiejskiego z przerobem na wesele – to już trzeba i świnię i byczka na raz przerobić. Jest jeszcze jeden tzw. masorz, który bije świnię (tucznik), robi pasztet, salceson, krupniok, żymlok, a z mięsa łopatka i inne …, ze 15 – 18 kg kiełbasy i to gospodarzowi wystarcza na jakiś czas, różnie libią się po-jeść. właśnie ten ostatni wiejski ma alfę 22 na korbę. Zaś końcówka wypowiedzi twojej o zalnerku –bardzo trafiona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 13 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 13 Września 2011 mało tego moja teściowa przerabiała świniaka domowym sposobem , a kiełbasę tzw. palcówkę nabijała "we flak " za pomocą baraniego rogu . I to była "robota" ( doceniam ją dopiero dziiś , gdy wbijam ręcznie przez lejek to co zostanie w maszynce -która u mnie robi za nadziewarkę ) , a my dziś bijemy pianę jak to ciężko mielić ręcznie :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 14 Września 2011 Drodzy koledzy znajomy kupił mnie maszynkę 32, ale to chyba nie polski wyrób zamiast rączki jest kiło pasowe z f 310 mm zprzykręcanym pokrętłem, i małym kołem pasowym f 60mm. Mam gorącą prośbę czy pozostawić czy oddać bardzo proszę o pomoc w decyzji.pozdrawiam Dodano cena 165 zł.o Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 14 Września 2011 znajomy kupił mnie maszynkę 32jak możesz wklej zdjęcie :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vacpol Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 14 Września 2011 nie mam teraz takich możliwośći dopiero 16 09 2011. [ Dodano: Sro 14 Wrz, 2011 13:21 ]Podaje namiary Maszynka do mięsa ocynkowana KS-BRO40-32 O5- 500 Piaseczno ul. Puławska38 www. STREFA99.COM bardzo prosiłbym o opinie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Września 2011 Na str. 3 forum, świadziu napisał że wybór padł na Zelmer 8, więc będzie robił małe ilości mielić 30 kg mięsa ręcznie potem to samemu ręcznie nadziewaćNigdzie nie ma mowy o 30kg. Ja napisałem co jest faktem, ręczną maszynką22, zmieliłem 18 kg mięsa w godzinę, w ten sposób po wioskach, prawdziwy stary –bez obrazy, masorz podkreślam (o) robi wszystkie wyroby z uboju, i kiełbasę. Maszynka ta zmieści się do torby z nożami i fartuchem, a sam On rowerem dojedzie. Wyobraź sobie młodego masarza – podkreślam (a) , który by musiał przyjechać już samochodem dostawczym minimum, przywieź wilka na prąd, elektrody do ogłuszenia na prąd, termos elektryczny na prąd, wannę do parzenia może z termostatem na prąd, skórę wyrzuci, jelita wyrzuci –nie będzie się babrał w g….e, i kto wie co jeszcze, aaa piłę elektryczną na prąd, przecież siekierą trzeba machać, wyciągarka też by się przydała, kto za powrozek będzie ciągnął, do kiełbasy przede wszystkim mieszałkę na prąd, kuter też się przyda na prąd, nadziewarka na prąd, kto kręcić będzie korbą, wędzarnię pełen automat. Nie żebym był złośliwy, lecz gdy to czytam to mam dość!!! Z starym masorzem (o), można pogadać, cała atmosfera jest inna. A teraz młodzi same automaty potrzebują. Prawda jest taka że robienie kiełbas czy wędlin ma mi sprawiać przyjemność, więc jako "młody" człowiek który nie ma zbyt dużo wolnego czasu, wybieram automatykę która ma mi pomóc a przy okazji przyspieszyć pewne czynności. To się tyczy maszynki elektrycznej a następnie również wędzarni która również będzie elektryczna z dymogeneratorem, sterownikiem itp. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: swiadziu :grin: i jeszcze,żeby włożyć płytkę z przepisami np.Grzegorza 565 :grin: i skoczyć do pubu na browarka :grin: to dopiero było by wędzenie :grin: :thumbsup: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: swiadziu :grin: i jeszcze,żeby włożyć płytkę z przepisami np.Grzegorza 565 :grin: i skoczyć do pubu na browarka :grin: to dopiero było by wędzenie :grin: :thumbsup: Trzeba nad tym pomyśleć. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 14 Września 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 14 Września 2011 :grin: swiadziu :grin: i jeszcze,żeby włożyć płytkę z przepisami np.Grzegorza 565 :grin: i skoczyć do pubu na browarka :grin: to dopiero było by wędzenie :grin: :thumbsup: Grześ, widzę że Ty mnie rozumiesz :) Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Września 2011 Maszynka do mięsa ocynkowanaSam sobie odpowiedziałaś już na pytanie, osobiście ja niechęcę coś takiego, równie dobrze możesz wrócić do używania aluminiowych naczyń, łyżek … w kuchni. Co innego jest ocynk, a co innego jest cyna, było już pisane o tego typu powierzchniach w maszynkach i foto pokazane jak po roku w środku po-rdzewiała, a ten ocynk ściera się i masz go w mięsie mielonym. SAM POMYŚL. Kolejna sprawa czy kwadrat na nożyk i sitka pasują z polskiej. A przełożenie na tych kołach pasowych z silnikiem 1440obr/min (ogólnie dostępny), daje 278 obr/min na ślimaku –jest to o wiele za dużo, wyrobisz sitko i nóż bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Września 2011 Jeśli wybrał elektrycznego Zelmerka, to też długo mu posłuży To prawda. Miałem Zelmera rozmiar nr 8 przez 18 lat - do wczoraj! Przez nieuwagę uszkodziła się przekładnia, czyli uszkodzenie mechaniczne z mojej winy, a nie żadna wada maszynki. Dzisiaj kupiłem dwie maszynki rozmiar nr 8: 1) elektryczną Zelmer 886 za 199 zł - w komplecie są 3 sitka i lejek do nadziewania oraz zapasowe sprzęgło, 2) ręczną w cenie 27 zł - identyczną jak: http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-8-8-princess-gold-i1793143213.html . Kupiłem u nich, tylko bez kosztów przesyłki, gdyż maszynkę odebrałem osobiście. Firma ta oferuje również maszynki o innych rozmiarach. Nie wiem, czy są one wykonane w Chinach, gdyż na kartonie jest wyszczególniona austriacka firma. W dyskusji na temat maszynek przedstawione są opinie, że tylko polskie wyroby są godne zaufania. Moim zdaniem nic bardziej mylnego. Podam przykład: w ubiegłym roku kupiłem maszynę do szycia marki Łucznik. Bo polski wyrób, bo bardzo znana i ceniona firma. Okazało się, że maszyna została wyprodukowana w Wietnamie, a firma Łucznik w Radomiu nie istnieje. Pozostał po niej tylko znak firmowy. Jak w nowych Zelmerkach dalej wykorzystują sprężynę jako docisk noża do sitka, to w pierwszej kolejności sprężynę wywal do kosza na śmieci i w to miejsce wmontuj metalową tulejkę o wymiarach sprężyny. ( grubość, długość, średnica). W tym wypadku docisk nożyka do sitka wyregulujesz nakrętką. W nowych maszynkach Zelmera (rozmiar 8) nie ma sprężyny, co wyraźnie widać na załączonych zdjęciach, na których można porównać ślimaki od nowej (z lewej strony) i od starej maszynki Zelmer rozmiar 8. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Września 2011 W dyskusji na temat maszynek przedstawione są opinie, że tylko polskie wyroby są godne zaufania. Moim zdaniem nic bardziej mylnego. Nie ma nic do produktów z Chin poza jednym argumentem ! Jaki materiał jest użyty do produkcji urządzenia ? Już wielokrotnie można było poczytać i posłuchać w TV o świecących zabawkach, trujących piłeczkach itp. Tanio nie koniecznie musi oznaczać, że ze śmieci, ale życie odkrywa prawdę o produkcie. Piszą, że towar dopuszczony do spożywki przez PZH, a jak prosisz o dokument to nagle cisza w korespondencji, albo posyłają coś żebyś tylko się od... W nowych maszynkach Zelmera (rozmiar 8) nie ma sprężyny, co wyraźnie widać na załączonych zdjęciach, na których można porównać ślimaki od nowej (z lewej strony) i od starej maszynki Zelmer rozmiar 8 Cieszy, ze zmądrzeli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175798 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 14 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 14 Września 2011 Zobaczyłem ofertę z tego linku podanego, żadnych konkretów nie podane, powierzchnia porowata, na jednym zdjęciu już ją bierze rdza w środku, na kartonie maszynki firma, na korpusie brak. osobiście dla mnie, jest to za mała 8 aby robić kiełbasę, dobre do mielenia trochę na klops, ser twaróg, bułkę wysuszoną co została, ciastka „keks” na święta. I w dodatku ręczna, na które kręcenie NIKT nie ma czasu! A co jak komuś przyjdzie ochota zrobienia kiełbasy grubej? Będzie nożem kroił? to po co mu ta maszynka! Początkujący z pewnością będzie nadziewał maszynką, jak i wiele osób razem ze mną, będzie uciskał, wciskał i wiele nie zrobi nawet elektryczną, zaś ręczną np.22 to jest przerób i ciężko nie „idzie” korba, było już pisane. Powiem tak ja prędzej zrobię całą kiełbasę z mieleniem na ręcznej 22, niż Wy na 8 typu Zelmer. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15272-jak%C4%85-kupi%C4%87-maszynk%C4%99-do-mielenia-mi%C4%99sa/page/3/#findComment-175801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.