Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanownych Forumowiczów.

Czy Waszym zdaniem warto zaryzykować zakup obecnie dostępnej Alfy 22"?

Mam na myśli taką z Alledrogo.

Primum non nocere.
Moje zdanie; zdjęcia wyraźne muszą być, na korpusie napis alfa i nr, gładka powierzchnia, cynowana, opis w-porządku, a sprzedawca ma dobre opinie sprzedaży, to jak najbardziej. Jak pytasz o alfę, to też ją kup, nie te tańsze z wschodu. Ja sam kupiłem w taki sam sposób, wszystko porządku było, lepiej przesyłka kurier, a kupić od sprzedawcy co ma firmę/sklep, masz większe prawo dochodzenia swoich roszczeń w przypadku jakiś problemów, najczęściej zdarza się że inne zdjęcia zamieszczają a towar marnej jakości. Przed kupnem zadaj pytanie sprzedawcy aby się upewnić że towar jest oryginalny, aby więcej zdjęć posłał Tobie na e-mail.

Właśnie o oryginalnej myślę.

Jak będę miał jutro czas, to pojadę do Gdyni rozejrzeć się za taką. Może akurat się trafi na miejscu.

Primum non nocere.
Gdy oryginalną będziesz miał, posłuży i żadnych problemów nie ma z tym. Patrz też na ceny: tam i na allegro, opłaca się kupić doliczając koszt przesyłki np.20zł, niż jeździć i nie masz pewności że kupisz.

Mam jeszcze jedno zapytanie.

Czy 32"-ką faktycznie ręką kręci się tak ciężko, dużo ciężej niż 22"? W przyszłości myślę o napędzie ale na pewno na razie nie będę go montował.

Primum non nocere.

Wiem, że nie pisze się postu pod postem, lecz...

czy ten sklep jest godny zaufania?

http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_9&products_id=26

Primum non nocere.

Ja się powtarzam;

22 kręcisz jedną ręką i w godzinę 18kg mięsa zmielisz na kiełbasę, ja to kręciłem po świnio-biciu, za 2-3 dni gdy mięso się za-peklowało, na wiosce u kolegi, a maszynka miejscowego masorza była – to fakt.

Jak dla mnie korbą kręcić 32 jest za ciężko, już trzeba mieć silnik z przełożeniem.

(kup sobie jeszcze 2 sitka na kiełbasę: 2,5 i 14 lub 16mm) przy maszynce masz 6 lub 8mm – wybierz 8mm

[ Dodano: Nie 18 Wrz, 2011 21:16 ]

Trudno powiedzieć, masz telefon, jutro zadzwoń, lecz to jest już firma, Ty jako kupujący masz dużo większe prawa, niż od osoby prywatnej ps. (na allegro ja już kilka razy reklamowałem towar z powodu nie-zgodny z opisem zawartej umowy kupna/sprzedaży).

Wiem, że nie pisze się postu pod postem, lecz...

czy ten sklep jest godny zaufania?

http://sklep-masarski.pl/product_info.php?cPath=21_9&products_id=26

Robiłem zakupy dwa razy i wszystko poszło szybko i sprawnie, więc mogę polecić.

Chleb nigdy się nie znudzi.

Dobra wędlinka również :-)

Ostatecznie zdecydowałem się na zakup na sitka.com.pl

Zamówiłem alfę 22" (oryginał) z sitkiem 8mm, dodatkowo sitko 2,5mm, 16mm, szarpak, lejek 23mm, lejek 16mm.

Dzięki bartnik.

Primum non nocere.
  • 2 tygodnie później...

Więc dokonałem zakupu, a wybór padł na maszynkę ZELMER 986.86

W komplecie są sitka, 2, 7 , 4 oraz 8 mm co jeszcze do niej powinienem dokupić aby robić kiełbasy oraz inne wędliny ?

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

W komplecie są sitka, 2, 7 , 4 oraz 8 mm

o ile mi wiadomo to jest cały arsenał sitek, dokup tylko szarpaka i maszynka gotowa do akcji

dacard_cain, o ile mi wiadomo to firma sitka.com.pl nie produkuje -jest w likwidacji
Pozdrawiam bogdan b [ Apetyt rośnie w miarę wędzenia ]
świadziu; masz sitka wszystkie drobne, jeśli lubisz kiełbasy drobno rozdrobnione, to wystarczy tobie. Musisz też wiedzieć że to samo mięso zmielone na małej maszynce jest bardziej rozdrobnione, niż na dużej maszynce (o takich samych otworach), było obszernie pisane, tu na forum. Jeśli zaś na wygląd w przekroju podoba się tobie kiełbasa grubo rozdrobniona, to możesz śmiało nożem w większe kawałki kroić, a maszynkę do 3gatunku używać. Powiem na moim przykładzie: ja nie kupuję mięsa w sklepie, a używam jakie mam, więc znaczna ilość mam 2gatunku, zaś 1 nie wiele (na szynki), jak dla mnie kiełbasa rozdrobniona na oczkach 10mm, 16mm jest jeszcze za drobno rozdrobniona. Zobacz wyroby grzegorza565, to mi się podoba, zaś moja kiełbasa podobna jest w przekroju do zwyczajnej. Sam sobie zobacz i już będziesz wiedział.

Witam !

dacard_cain, o ile mi wiadomo to firma sitka.com.pl nie produkuje -jest w likwidacji

Właśnie zamówiłem sitka i nożyki z firmy, działaja ''pełną parą'' :grin:

Pozdrawiam

Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink:

Dokonałem u nich zakupu alfy z kompletem sitek i lejkiem. Szybko i sprawnie. Sprzęt już przeszedł pierwsze testy. Wszystko gra.

Primum non nocere.

Ja u nich kupiłem już kilka razy sitka z nożykiem, jeden telefon, po 3 dniach towar jest taki jak trzeba, nawet raz wysłałem im sitka i noże do ostrzenia, cena przystępna, szybko i solidnie. Szkoda by było aby zniknął taki solidny producent, ps. Muszę kupić sitko z otworami na 20mm z nożykiem.

dacard_cain; pochwal się zdjęciami.

Witam, dziś zamówiłem przez telefon u (sitka.com) sitko z nożykiem, zapytałem się czy likwidują firmę = NIE. Działają dalej – to dobrze.

Mało jest tak prężnych firm, że od ręki realizują zamówienia.

Ja zamówiłem sitko 13 i szarpak u Mirka w środę a wczoraj dostałem :):)

Dzięki za szybką przesyłkę.

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

No ja też zamówiłem u kolegi miro 4 sitka , osłonki i krew i też szybko paczka doszła :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

http://boggi-okna.pl

Ma ktoś może taką maszynkę do mięsa: http://www.2w1.pl/produkt-a--61472.html

ponoć potrafi kroić w kostkę, ale nie wiem czy jest to w ogóle możliwe?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Widzę, ze nikt nie ma. Ale w sumie i tak dla niepewnego krojenia w kostkę nie warto kupować maszynki.

Mam inne pytanie, jak poznać czy maszynka jest 5 czy 8, mam tu na myśli Zelmera, bo w Alfie jest wszystko jasne, ale w opisach Zelmerowskich maszynek nie pisze.

Czy model 986 to jest 8?

Z kolei w Biedronce jest model 586.5 A i też nie wiem czy to 8 czy może 5?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Mam inne pytanie, jak poznać czy maszynka jest 5 czy 8, mam tu na myśli Zelmera, bo w Alfie jest wszystko jasne, ale w opisach Zelmerowskich maszynek nie pisze.

Czy model 986 to jest 8?

Z kolei w Biedronce jest model 586.5 A i też nie wiem czy to 8 czy może 5?

Rozmiar w Zelmerach jest podawany po kropce pierwsza cyfra to wielkość sitka, druga wyposażenie.

Przykłady:

Maszynka 986.86 (z modułami: szatkownicy, cytrusiarki), sitko "8"

Maszynka 986.80 (z modułami: cytrusiarka, wysiskarka, szatkownica, młynek żarnowy),sitko "8"

W Biedronce to chyba 686.5 czyli z sitkiem "5"

Pozdrawiam

Waldek

Gdy się rozglądasz za taką maszynką wybierz taką co włącznik ma w pionie, ponieważ tu na forum komuś woda (wiadomo ręce mokre) dostawała się do włącznika i ……. Ja powiem inaczej zapytaj sprzedawcę o średnicę sitka. Nr5 = 54mm, nr8 = 62mm. Do czego tobie taka mała maszynka potrzebna jest ? na klopse ? to jak maj bardziej.

Ma ktoś może taką maszynkę do mięsa: http://www.2w1.pl/produkt-a--61472.html

ponoć potrafi kroić w kostkę, ale nie wiem czy jest to w ogóle możliwe?

Ja kiedyś (3-4 lata temu) miałem b.podobną maszynkę Moulinexu i niestety siadła. Naprawa w gwarancyjnym serwisie ciągnęła się w nieskończoność, więc kupiłem Zelmera 986.80 i jestem b.zadowolony. Spokojnie mieli 30kg mięsa na raz, mam cały zestaw sit. Ten model ma mocny silnik, szczerze polecam.

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte