Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj był ten dzień gdzie przyszedł czas na wykorzystanie mięska pozostałęgo po świniobiciu.

Mięso na kiełbasę było zamrożone przez 2 tyg. Po 5-cio dniowym rozmrażaniu na dolnej półce lodówki przystąpiliśmy z całą rodziną do pracy.

Oto efekt :)

http://pl.youtube.com/watch?v=FhZzH1lQ4aA

 

Jak widać nie taki diabeł straszny jak go malują. Pierwsza świnką przerobiona !!! :D

Jeśli ktoś z początkujących ma obawy przed przerobem swojej pierwszej świnki to od razu mówię, ze nie ma czego się bać. Wspaniała Brać Wędzarnicza na forum na pewno pomoże i efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania !!!

Tak właśnie było ze mną :)

Tutaj można jeszcze zobaczyć 1 część filmiku o naszym przerobie pod tytułem "Salceson i kaszanka".

http://pl.youtube.com/watch?v=isgE8lgdc5A

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

No! Podobało mi się! :grin: Teraz pozostaje Ci podać swój nr. tel. do "pogotowia zadymiarskiego"! :grin: Szczerze się cieszę z Twoich sukcesów! :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33381
Udostępnij na innych stronach

Hehhh... numer już podałem ale do pomocy w innym zakresie.

W tym temacie nie czuję się jeszcze zbyt mocno ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33382
Udostępnij na innych stronach

Wielkie uznanie i gratulacje! Oby zapał był cały czas tak duży jak na filmach. Podkład muzyczny bajer, kurcze lata młodości się przypomniały :-)
Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33384
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Raulo . Tylko pogratulować . Z wielką pasją to robisz a najwięcej mnie się podoba to , że pomaga Tobie cała rodzinka .

 

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33385
Udostępnij na innych stronach

Raulo,

Ale zgrabnie odkręcasz te kiełbaski! Dobra lekcja dla początkujacych.

Gratuluję, świetna robota.

Jeżeli chodzi o mrożenie kiełbasy białej, lub peklowenej niewędzonej to dobrze jest zamrozić ją na surowo i sparzyć dopiero ilość przewidzianą do jednorazowej konsumpcji. Można nawet wrzucić na wrzątek bez rozmrożenia (co wypróbowałam), bez szkody dla wyrobu. Temperatura wody obniży sie dość szybko do wymaganych 75 st.C, a krótkie, wstępne sparzenie zapobiega wyciekaniu soków. Parzymy wtedy trochę dłużej, do 30 min. Garnek powinien mieć grube dno aby mógł zakumulować ciepło.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33394
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chodzi o mrożenie kiełbasy białej, lub peklowenej niewędzonej to dobrze jest zamrozić ją na surowo i sparzyć dopiero ilość przewidzianą do jednorazowej konsumpcji.

No właśnie nie mogłem tego zrobić, ponieważ kiełbasa była robiona z już mrożonego mięsa.

Świnkę dostałem 3 tyg. temu i z powodu braku czasu mięso na kiełbasę zamroziłem.

 

P.S Dziękuję za uznanie. Taka opinia fachowców jest bardzo budująca i mobilizująca.

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33396
Udostępnij na innych stronach

Raulo ten film jest juz cichym faworytem do OSKARA.

Eeeeno bez przesady ;)

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33489
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Zrobię to, nawet jeśli ktoś uzna to za błąd w sztuce. Jednak innego wyjście nie ma.

W poprzedni długi weekend przygotowałem wędzarnię na działce. To jest 150 km od domu, więc nie można wpaść z doskoku. Nie jest całkiem gotowa i sądzę, że potrzebuje jednego dnia na jej uruchomienie i wypróbowanie, więc:

Namieszałem już ponad 6 kg kiełbasy. Poleży w lodówce i po 48 godz. nabiję farsz w jelita. Wszystko zamrożę. Zamrożoną kiełbasę zawiozę na działkę / sprawdzone, nie rozmrozi się/ i tam wsadzę w zamrażalnik.

Gdy wędzarnia ruszy /a muszę ją ustawić, jakoś wsadzić termometr, dorobić drążki i nieco wypalić/ kiełbasę rozmrożę i uwędzę. Robienie kiełbasy tam na działce nie jest na razie możliwe, bo wszystkie potrzebne do tego sprzęty mam tu w domu i musiałbym wszystko wieźć. Gdy przeniosę się na działkę na czas długiego urlopu zabiorę majdan ze sobą.

Trzymajcie kciuki, bo to będzie moje pierwsze wędzenie kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33952
Udostępnij na innych stronach

bom

bom to jest taki taki patyk od grota co lubi walnąć w łepetynkę :wink:

sokoz załóż kask ( może być ORMO ) :rolleyes:

pozdrowionka

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33962
Udostępnij na innych stronach

bom to jest taki taki patyk od grota

Gdy ja udzielałem się w Yacht Clubie naszej firmy, to nikt nie nosił kasków, natomiast często slychać było na łódce komendy: " Panie docencie, pan raczy pociągnąć lekko ten sznurek z mojej lewej strony, żeby ta biała płachta z przodu nieco się wydęła."

Oczywiście miało to być: lewy foka szot wybierz!

Ale...

 

do usunięcia!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33966
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.