Raulo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Witam Wczoraj był ten dzień gdzie przyszedł czas na wykorzystanie mięska pozostałęgo po świniobiciu. Mięso na kiełbasę było zamrożone przez 2 tyg. Po 5-cio dniowym rozmrażaniu na dolnej półce lodówki przystąpiliśmy z całą rodziną do pracy. Oto efekt http://pl.youtube.com/watch?v=FhZzH1lQ4aA Jak widać nie taki diabeł straszny jak go malują. Pierwsza świnką przerobiona !!! Jeśli ktoś z początkujących ma obawy przed przerobem swojej pierwszej świnki to od razu mówię, ze nie ma czego się bać. Wspaniała Brać Wędzarnicza na forum na pewno pomoże i efekt przejdzie Wasze najśmielsze oczekiwania !!! Tak właśnie było ze mną Tutaj można jeszcze zobaczyć 1 część filmiku o naszym przerobie pod tytułem "Salceson i kaszanka". http://pl.youtube.com/watch?v=isgE8lgdc5A Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 No! Podobało mi się! :grin: Teraz pozostaje Ci podać swój nr. tel. do "pogotowia zadymiarskiego"! :grin: Szczerze się cieszę z Twoich sukcesów! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Kwietnia 2008 Hehhh... numer już podałem ale do pomocy w innym zakresie.W tym temacie nie czuję się jeszcze zbyt mocno Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Super! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Wielkie uznanie i gratulacje! Oby zapał był cały czas tak duży jak na filmach. Podkład muzyczny bajer, kurcze lata młodości się przypomniały :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Witam Raulo . Tylko pogratulować . Z wielką pasją to robisz a najwięcej mnie się podoba to , że pomaga Tobie cała rodzinka . Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Raulo,Ale zgrabnie odkręcasz te kiełbaski! Dobra lekcja dla początkujacych.Gratuluję, świetna robota.Jeżeli chodzi o mrożenie kiełbasy białej, lub peklowenej niewędzonej to dobrze jest zamrozić ją na surowo i sparzyć dopiero ilość przewidzianą do jednorazowej konsumpcji. Można nawet wrzucić na wrzątek bez rozmrożenia (co wypróbowałam), bez szkody dla wyrobu. Temperatura wody obniży sie dość szybko do wymaganych 75 st.C, a krótkie, wstępne sparzenie zapobiega wyciekaniu soków. Parzymy wtedy trochę dłużej, do 30 min. Garnek powinien mieć grube dno aby mógł zakumulować ciepło. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Jeżeli chodzi o mrożenie kiełbasy białej, lub peklowenej niewędzonej to dobrze jest zamrozić ją na surowo i sparzyć dopiero ilość przewidzianą do jednorazowej konsumpcji.No właśnie nie mogłem tego zrobić, ponieważ kiełbasa była robiona z już mrożonego mięsa. Świnkę dostałem 3 tyg. temu i z powodu braku czasu mięso na kiełbasę zamroziłem. P.S Dziękuję za uznanie. Taka opinia fachowców jest bardzo budująca i mobilizująca. Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33396 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Kwietnia 2008 Gratulacje. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karpik Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Moje gratulacje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33465 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roman Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Raulo ten film jest juz cichym faworytem do OSKARA. Moje gratulacje!!! Pozdr. Roman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33487 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Raulo ten film jest juz cichym faworytem do OSKARA.Eeeeno bez przesady Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 17 Maja 2008 Zrobię to, nawet jeśli ktoś uzna to za błąd w sztuce. Jednak innego wyjście nie ma.W poprzedni długi weekend przygotowałem wędzarnię na działce. To jest 150 km od domu, więc nie można wpaść z doskoku. Nie jest całkiem gotowa i sądzę, że potrzebuje jednego dnia na jej uruchomienie i wypróbowanie, więc:Namieszałem już ponad 6 kg kiełbasy. Poleży w lodówce i po 48 godz. nabiję farsz w jelita. Wszystko zamrożę. Zamrożoną kiełbasę zawiozę na działkę / sprawdzone, nie rozmrozi się/ i tam wsadzę w zamrażalnik.Gdy wędzarnia ruszy /a muszę ją ustawić, jakoś wsadzić termometr, dorobić drążki i nieco wypalić/ kiełbasę rozmrożę i uwędzę. Robienie kiełbasy tam na działce nie jest na razie możliwe, bo wszystkie potrzebne do tego sprzęty mam tu w domu i musiałbym wszystko wieźć. Gdy przeniosę się na działkę na czas długiego urlopu zabiorę majdan ze sobą.Trzymajcie kciuki, bo to będzie moje pierwsze wędzenie kiełbasy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 17 Maja 2008 TRzymamy kciuki!!! Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 17 Maja 2008 Nie dziękuję przed czasem, bom przesądny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Maja 2008 bombom to jest taki taki patyk od grota co lubi walnąć w łepetynkę :wink: sokoz załóż kask ( może być ORMO ) :rolleyes: pozdrowionka Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 17 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 17 Maja 2008 bom to jest taki taki patyk od grotaGdy ja udzielałem się w Yacht Clubie naszej firmy, to nikt nie nosił kasków, natomiast często slychać było na łódce komendy: " Panie docencie, pan raczy pociągnąć lekko ten sznurek z mojej lewej strony, żeby ta biała płachta z przodu nieco się wydęła." Oczywiście miało to być: lewy foka szot wybierz! Ale... do usunięcia!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1531-produkcja-kie%C5%82basy-przez-amator%C3%B3w/#findComment-33966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.