Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie mojego pierwszego postu chciałbym się przywitać. Mam na imię Dominik. Na co dzień zajmuje się sztuką ludową Beskidów, automatyką parkingową i rolnictwem. Mieszkam u bram Beskidu Małego.

 

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie własna produkcja wędlin. Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkujących i jestem pod ogromnym wrażeniem ilości i jakości informacji jakie można tu znaleźć. W związku z tym iż dopiero zaczynam przygodę z zadymianiem chciałbym poradzić się w kwestii podstawowej, czyli samej wędzarni.

 

Ponieważ mieszkam na wsi i w jednym budynku mam firmę (galeria sztuki) oraz dom, miejsca do dyspozycji jest naprawdę niewiele. W związku z tym podjąłem decyzję, że wędzarnia będzie mobilna. Chciałbym jednak, żeby była też estetyczna i na pewno blaszana. Odpadają beczki, szafki bhp i inne samoróbki. Miałem też dylemat odnośnie paleniska ale po głębszej refleksji wybrałem wariant pośredni.

 

Przejrzałem ofertę polskich firm zajmujących się tego typu sprzętami i wpadła mi w oko jedna taka :) Chciałbym, żeby była to baza to mojej konstrukcji:

 

post-93644-0-96566300-1534671799_thumb.jpg

post-93644-0-68330400-1534671752_thumb.jpg

post-93644-0-92825600-1534671768_thumb.jpg

 

I teraz mam kilka pytań:

 

1. Wędzarnia na zdjęciu ma wymiary komory 50x50x60(dł x szer x wys) ale chciałbym ją wydłużyć do 100-120cm. Czy wymiary będą ok?

2. Nie znam wymiarów paleniska ale wydaje mi się małe. Jakie powinno mieć wymiary żeby było ok?

3. Czy blacha gr 1.5mm wystarczy? Waga nieistotna. Ma być solidnie.

4. Czy malowanie farbą żaroodporną wystarczy czy lepiej użyć dodatkowo blachy cynkowanej ogniowo? Chciałbym aby wędzarnia posłużyła min 10 lat bo to jednak spory wydatek.

5. Czy jest potrzeba aby wędzarnia była ocieplona? Czy to jest naprawdę aż tak istotne?

6. Czapka jest zdejmowana ale może warto dodać jakieś szybry dla lepszej regulacji zadymienia/temperatury?

 

 

A może jednak wybrać palenisko bezpośrednio pod komorą albo z tyłu?

 

post-93644-0-42456500-1534674828_thumb.jpg

 

post-93644-0-68334900-1534674849_thumb.jpg

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/
Udostępnij na innych stronach

:) Te drugie lepsze...zastanów się jeszcze Tupac....

Masz sznurek do kilku rozwiązań:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11041-ilustrowany-katalog-wędzarni-wb/?p=402329

Czytaj i czerp rączo, wnioski uszereguj i do przodu :)

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604784
Udostępnij na innych stronach

Czesc..

Bardzo mily wstep wiec serdecznie witamy.. ☺

Teraz tak, chcesz naprawde produkowac wedlinki czy wyrabiac na wlasnie potrzeby.?

Pierwsza wedzarka nafotkach to kit.!

Druga juz lepiej mi sie podoba..

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604785
Udostępnij na innych stronach

Założenie jest takie, że wędzimy tylko i wyłącznie dla rodziny, w ilości takiej aby nie musieć kupować niczego w sklepie. Dodatkowo mój ojciec jest ogromnym zwolennikiem ekologicznej żywności oraz diety zgodnej z grupą krwi. Co za tym idzie z mięsa uznaje tylko kozy, owce, wołowinę, kaczki, kury oraz dziczyznę do której jest tu swobodny dostęp a ceny w miarę. Jemy również sporo ryb, w szczególności pstrąga, którego hodowlę mam praktycznie pod domem oraz ryby słodkowodne. Morskie rzadko ze względu na metale ciężkie. Jeśli chodzi o wędliny to ja akurat nie mam obiekcji przed dobrym swojskim boczkiem czy szynką :) Reasumując chcę wędzić tylko i wyłącznie na własny użytek. Będą to szynki, kiełbasy cienkie i grube oraz ryby. Raz na jakiś czas ojciec przytacha jakiś udziec albo jagnię (przeważnie późna wiosna). Nie ukrywam też, że będę chciał wędzić większe ilości, gdyż praca nie pozostawia zbyt wiele wolnego czasu.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604813
Udostępnij na innych stronach

:) Coś było a nie ma...posprzątaczki porządnisie grasują... w autorskim wącie nie wypada

??Możesz jaśniej o co Ci chodzi??

 

:clap:  Tupac za cegłę rozbiórkową, mistrzostwo....

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604816
Udostępnij na innych stronach

Myslales juz w wedzarni typu Borniak albo Thermowind.?

Na pewno bylo by to wielka alternatywa do pokazanych przez Ciebie wedzarek. Nie wspomne juz o komforcie typu mobilnosc oraz oszczednosc czasu..

W wiekrzych modelach tych wedzarek, mozna wykonac przyzwoite ilosci wedlin z gwarancja powodzenia.

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604821
Udostępnij na innych stronach

 

Poświęciłem kilka godzin na przejrzenie forum a w szczególności działu dla początkujących

Witam - musisz poświęcić dużo więcej ;):) .  Gdybyś tak zrobił , to byś sam wiedział jaka powinna być wędzarnia. ;)

1. komora ma być ciepła

2. odpuść wszystkie pseudo wędzarnie z allleg  ,które mają palenisko wielkości piekarnika bazarowego i rurę od kozy.

3. jest wiele projektów wędzarni na forum , które mogą spełnić Twoje oczekiwania - Zależy Wam na zdrowym jedzeniu , więc tym bardziej powinno zależeć Wam , na wędzarni , która to zagwarantuje (tym bardziej , że chcesz wędzić jak to ująłeś "większe ilości"

 

Na początek dla zrozumienia tematu :  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14057-lektura-obowi%C4%85zkowa-przed-rozpocz%C4%99ciem-budowy-budujemy-w%C4%99dzarni%C4%99-z-andyandym/

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604823
Udostępnij na innych stronach

Widziałem wędzarki obu producentów ale jakoś mnie nie porwały. Chciałbym jednak zostać przy tradycyjnych sposobach, tym bardziej, że teść jest stolarzem i ani drewna ani wiórek nie zabraknie. Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie a póki co zabieram się za czytanie. Dziękuję bardzo za link.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604830
Udostępnij na innych stronach

 

Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie

Popieram. :)  :thumbsup: 

Samą komorę możesz zobaczyć u mnie w temacie - mam palenisko pod komorą i mogę również wędzić na dymogeneratorze.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13628-w%C4%99dzarnia-binio1111-uko%C5%84czona/

Jedyną modyfikację jaką bym zrobił to boczne otwory dymowe.

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604843
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po głębszym namyśle zdecyduje się jednak na palenisko bezpośrednie

Będziesz pan zadowolony :thumbsup:

 

 

tym bardziej, że teść jest stolarzem i ani drewna ani wiórek nie zabraknie

Uważaj tylko aby teść w sośnie nie robił ;)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15438-w%C4%99dzarnia-do-oceny/#findComment-604936
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.