Skocz do zawartości

Pasztety


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową

 

Składniki (forma 20x6x7 cm):
 
Pasztet z kaczki z żurawiną:
  • 300 g ugotowanego  mięsa z kaczki
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1/3 szklanki żurawiny suszonej
  • 4 g przyprawy do pasztetu - typ kogutek (miałam gotową otrzymaną  w ramach testu) lub tradycyjnie sól, pieprz i gałka muszkatołowa (przy takiej małej ilości to już do smaku)
Żurawinowa galaretka/mus:
  • 250 ml bulionu, w którym gotowała się kaczka (rosołu)
  • 250 ml żurawiny suszonej lub świeżej
  • 125 ml soku żurawinowego/wiśniowego/wina czerwonego - dla koloru
  • sól, sok z cytryny, pieprz - do smaku
  • 20 ml żelatyny (4 łyżeczki, każda 5 ml)
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane z kości mięso z kaczki zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą i żurawinę, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.
 
Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.
 
Przygotować galaretkę żurawinową. Bulion zagotować z żurawiną i sokiem, pogotować około 10 min aż żurawina zmięknie, całość zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę żurawinowej masy, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet z kaczki, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.
 
* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa
 

post-93537-0-79265100-1540227262_thumb.jpeg

post-93537-0-24832100-1540227281_thumb.jpeg

post-93537-0-77824900-1540227302_thumb.jpeg

post-93537-0-24666300-1540227316_thumb.jpeg

post-93537-0-11248800-1540227330_thumb.jpeg

post-93537-0-12864700-1540227359_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową

 

Cudowny Ewuś,   :clap:  w końcu będę mogła zrobić z Twojego przepisu bo pojawiła świeża żurawina na targu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610373
Udostępnij na innych stronach

Wygląda bardzo ciekawie, skąd taka inspiracja?

Z głowy :) Ten akurat na potrzeby tych przypraw otrzymanych do testowania, trzeba było stworzyć coś niebanalnego :)

[Dodano: 22 paź 2018 - 19:16]

 

Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową

 

Cudowny Ewuś,   :clap:  w końcu będę mogła zrobić z Twojego przepisu bo pojawiła świeża żurawina na targu  :)

 

Tak Halinko, ze świeżej najlepsza galaretka wyjdzie - o bardzo intensywnym kolorze. Jesli lubisz posmak winny, dodaj też winka. Polecam ten pasztecik, galaretka robi cudowną robotę, a jesli nie chce Ci się bawić w takie formowanie to też bardzo fajnie wychodzi np w kokilkach i wylana galaretka na wierzchu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610374
Udostępnij na innych stronach

Super wygląda :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610442
Udostępnij na innych stronach

 

 

robię przeróżne pasztety
tak jak ja -  nawet przestaję niektóre zapisywać - bo każdy ma trochę inny skład i mięsny i przyprawowy  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610536
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Bardzo ładne. Pewnie również smaczne? ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618980
Udostępnij na innych stronach

Super w tej galarecie żurawinowej się prezentuje. Edytowane przez karolszymczak
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618982
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne. Pewnie również smaczne? ;)

Było bardzo smaczne, lubię połączenie mies z owocami. I czas ponownie zrobić :) rok temu go robiłam

[Dodano: 27 gru 2018 - 21:33]

Super w tej galarecie żurawinowej się prezentuje.

Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618992
Udostępnij na innych stronach

A te liście to jaką mają nazwę? Dla mnie jakoś wszystko to trawa. Słabo odróżniam "haszcze" :)

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618994
Udostępnij na innych stronach

Pasztetowa wieprzowa wg Krystiana

 

Część tylko sparzona, a część podwędzona - jeszcze w starej wędzarence, na kratce - stąd odciski :)

 

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 800 g podgardla wieprzowego 
  • 1 kg pachwiny wieprzowej 
  • 300 g słoniny wieprzowej
  • 450 g wątróbki drobiowej 
  • 200 g boczku wieprzowego wędzonego dla smaku (w przypadku dalszego podwędzania można pominąć)
  • 50-70% wywaru z duszenia mięs

Do gotowania mięsa:

  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • opalona cebula
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

Przyprawy na kg mięsa:

  • sól 18g/kg
  • pieprz 4g/kg
  • majeranek 6g/kg
  • papryka słodka 4g/kg
  • czosnek świeży 6g/kg
  • cebula (waga przed podsmażeniem) 350 g do całości + olej do smażenia
Przygotowanie:

Mięso oczyścić, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe szumowiny, skręcić moc palnika, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę opaloną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość ugotować do miękkości.

 

W osobnym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić wątróbkę, sparzyć 7 min i odcedzić.

 

Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem delikatnie przesmażyć na złoto.

 

Ugotowane mięso, warzywa i cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym, dla lepszej konsystencji przepuszczam wszystko dwa razy a na koniec blenduję. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej.

 

Masę nabić w jelita wołowe, parzyć przez godzinę w wodzie o temperaturze 750C. Po parzeniu schłodzić w zimnej wodzie.

 

Pasztet według upodobań można:

  • nabić w jelita wieprzowe lub wołowe i parzyć w wodzie o temperaturze 750C przez 1 godzinę, po parzeniu szybko schłodzić w zimnej wodzie
  • nabite w jelita, sparzone, osuszone pasztetowe podwędzić do koloru, który nas zadowala w temp 55-600C
  • włożyć w słoiki i zapasteryzować w szybkowarze przez 30 min od zamknięcia zaworu
  • włożyć w słoiki i przeprowadzić tyndalizację, czyli trzykrotnie zapasteryzować w odstępach 24 h
  • przełożyć do formy, wierzch posypać bułką tartą i zapiec w piekarniku w temperaturze 1600C przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek)

Smacznego!

 

post-93537-0-70961200-1545995466_thumb.jpeg

post-93537-0-78833200-1545995476_thumb.jpeg

post-93537-0-85026500-1545995494_thumb.jpeg

post-93537-0-94835000-1545995521_thumb.jpeg

post-93537-0-30489700-1545995534_thumb.jpeg

post-93537-0-36959900-1545995552_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-619010
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
 
Składniki (forma 20x6x7 cm):
Pikantny pasztet drobiowy ("porosołowy"- kuchnia resztkowa na wykorzystanie mięsa z rosołu)
300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu
1 jajko
1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody
1 łyżka bułki tartej
1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 pokrojonej ostrej papryczki
6 g przyprawy Smaczuś pikantny *
Galaretka chili:
375 ml bulionu po gotowaniu mięsa do pasztetu (rosołu) dobrze doprawionego
1 łyżeczka płatków chili (lub mniej) do smaku
25 g żelatyny
Przygotowanie:
Ugotowane i obrane z kości mięso zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie.
 
Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia.
 
Przygotować galaretkę chili. Bulion zagotować z płatkami chili. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Dzięki temu płatki chili będą równomiernie rozłożone w galaretce. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę tężejącej galaretki, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia.
 
* można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa, ja brałam udział w pewnej akcji kulinarnej stąd to wykorzystanie tej przyprawy
 

 

post-93537-0-36678100-1556727085_thumb.jpeg

post-93537-0-18027900-1556727095_thumb.jpeg

post-93537-0-55006400-1556727117_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630384
Udostępnij na innych stronach

Fju fju jak tu smacznie wszystko wygląda  :clap:  :thumbsup:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630410
Udostępnij na innych stronach

Wszystko pięknie i smacznie lecz nad smaczusiem pikantnym to ja bym się zastanowił....

 

skład mieszanki (z dodatkami smakowymi+sól):
sól, wzmacniacz smaku – (glutaminian sodu, rybonukleotydy sodu),
cukier, marchew, pasternak, cebula, SELER,
papryka czerwona słodka, preparat aromatyczny pieprzu, 
liść pietruszki, por, barwnik – ryboflawina (witamina B2)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630440
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście, wiem jaki ma skład. Tam jest taka gwiazdka, nie wiem czy czytałeś,że zamiast tego tradycyjne przyprawy. Brałam udział w pewnej akcji kulinarnej w związku z tym takie użycie przyprawy,a że jej użyłam to jest wymieniona w składnikach.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630443
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Pasztety poczyniłam

 

Wczorajsze pasztety

 

Składniki:

1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs: uda z kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji)

1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla)

500 g wątróbki drobiowej

50-70% wywaru z duszenia mięs

Do gotowania mięsa:

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

opalona cebula

3 liście laurowe

5 ziarenek pieprzu

5 ziarenek ziela angielskiego

Przyprawy na kg mięsa:

sól 18g/kg

pieprz czarny 4g/kg

gałka muszkatołowa 0.5 g/kg

cebula (waga przed podsmażeniem) 300 g do całości + olej do smażenia

Dodatki wg gustu:

żurawina

suszone śliwki pokrojone w paseczki

suszone grzyby/pieczarki (grzyby suszone namoczone, następnie pokrojone i przesmażone na patelni, na której szkliła się cebula)

papryczki ostre (pokrojone a następnie zblendowane z masą pasztetową)

orzechy

Przygotowanie:

Mięso oczyścić (z podgardla usunąć ewentualne gruczoły), pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe szumowiny, skręcić moc palnika, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę opaloną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość ugotować do miękkości.

W osobnym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić wątróbkę, sparzyć 7 min i odcedzić.

Cebulę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na złoto.

Ugotowane mięso, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej, konsystencji budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.

Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem, wierzch można posypać bułką tartą (nie obsypuję) lub poukładać dodatki aby później odróżnić pasztety. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160stC przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek) - na blasze piekarnikowej, na której stały foremki miałam wlaną na dno wodę. Pasztety schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 h aby stężały przed krojeniem.

Pasztety z dodatkami: masę podzieliłam na porcje po 500-600 g, do każdej porcji dodawałam dodatki, mieszałam i przekładałam do foremki wysmarowanej olejem.

Smacznego!

58e4f6f08cf9b12beff60c148cd22a40.jpgf885c88ced1c77e984c5006dd721e562.jpgfc5628a9364a473241c6f6f33963d5cb.jpgcf17a0805e1f23849d042175af01b2a0.jpgf910f2e568a5a57c04ae223397bae0fd.jpg2e333c4433db92fd835f089eb7ebb51a.jpg8abaac8b8b54af9b90b7778cd752a200.jpgaee2ffb36839ec8fd96fe47a2bc0eb62.jpgd1e572dd5b8fdefe0d825156cbc5bda2.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-660233
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.