Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Października 2018 Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową Składniki (forma 20x6x7 cm): Pasztet z kaczki z żurawiną:300 g ugotowanego mięsa z kaczki1 jajko1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody1 łyżka bułki tartej1/3 szklanki żurawiny suszonej4 g przyprawy do pasztetu - typ kogutek (miałam gotową otrzymaną w ramach testu) lub tradycyjnie sól, pieprz i gałka muszkatołowa (przy takiej małej ilości to już do smaku)Żurawinowa galaretka/mus:250 ml bulionu, w którym gotowała się kaczka (rosołu)250 ml żurawiny suszonej lub świeżej125 ml soku żurawinowego/wiśniowego/wina czerwonego - dla kolorusól, sok z cytryny, pieprz - do smaku20 ml żelatyny (4 łyżeczki, każda 5 ml)Przygotowanie:Ugotowane i obrane z kości mięso z kaczki zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą i żurawinę, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie. Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia. Przygotować galaretkę żurawinową. Bulion zagotować z żurawiną i sokiem, pogotować około 10 min aż żurawina zmięknie, całość zblendować, doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę żurawinowej masy, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet z kaczki, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia. * można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsi Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Października 2018 Wygląda bardzo ciekawie, skąd taka inspiracja? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Października 2018 Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową Cudowny Ewuś, w końcu będę mogła zrobić z Twojego przepisu bo pojawiła świeża żurawina na targu Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 22 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Października 2018 Wygląda bardzo ciekawie, skąd taka inspiracja?Z głowy Ten akurat na potrzeby tych przypraw otrzymanych do testowania, trzeba było stworzyć coś niebanalnego [Dodano: 22 paź 2018 - 19:16] Pieczony pasztet z kaczki z galaretką żurawinową Cudowny Ewuś, w końcu będę mogła zrobić z Twojego przepisu bo pojawiła świeża żurawina na targu Tak Halinko, ze świeżej najlepsza galaretka wyjdzie - o bardzo intensywnym kolorze. Jesli lubisz posmak winny, dodaj też winka. Polecam ten pasztecik, galaretka robi cudowną robotę, a jesli nie chce Ci się bawić w takie formowanie to też bardzo fajnie wychodzi np w kokilkach i wylana galaretka na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 23 Października 2018 Prezentuje się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 23 Października 2018 Super wygląda Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwarka Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Października 2018 a wątróbki nie dodajesz? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 23 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Października 2018 Skwarka, robię przeróżne pasztety. W tym akurat nie dodawałam wątróbki, chodziło mi o wyeksponowane galaretki i delikatny smak pasztetu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610498 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Października 2018 robię przeróżne pasztety tak jak ja - nawet przestaję niektóre zapisywać - bo każdy ma trochę inny skład i mięsny i przyprawowy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-610536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Bardzo ładne. Pewnie również smaczne? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Grudnia 2018 (edytowane) Super w tej galarecie żurawinowej się prezentuje. Edytowane 27 Grudnia 2018 przez karolszymczak Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Bardzo ładne. Pewnie również smaczne? Było bardzo smaczne, lubię połączenie mies z owocami. I czas ponownie zrobić rok temu go robiłam [Dodano: 27 gru 2018 - 21:33]Super w tej galarecie żurawinowej się prezentuje.Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Grudnia 2018 A te liście to jaką mają nazwę? Dla mnie jakoś wszystko to trawa. Słabo odróżniam "haszcze" Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Rukola Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 27 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Dzięki Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-618996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Grudnia 2018 Pasztetowa wieprzowa wg Krystiana Część tylko sparzona, a część podwędzona - jeszcze w starej wędzarence, na kratce - stąd odciski Składniki:1 kg łopatki wieprzowej800 g podgardla wieprzowego 1 kg pachwiny wieprzowej 300 g słoniny wieprzowej450 g wątróbki drobiowej 200 g boczku wieprzowego wędzonego dla smaku (w przypadku dalszego podwędzania można pominąć)50-70% wywaru z duszenia mięsDo gotowania mięsa:3 marchewki1 pietruszkaopalona cebula4 liście laurowe6 ziarenek pieprzu6 ziarenek ziela angielskiegoPrzyprawy na kg mięsa:sól 18g/kgpieprz 4g/kgmajeranek 6g/kgpapryka słodka 4g/kgczosnek świeży 6g/kgcebula (waga przed podsmażeniem) 350 g do całości + olej do smażenia Przygotowanie:Mięso oczyścić, pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe szumowiny, skręcić moc palnika, dodać marchewkę, pietruszkę, cebulę opaloną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość ugotować do miękkości. W osobnym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić wątróbkę, sparzyć 7 min i odcedzić. Cebulę drobno pokroić i wraz z czosnkiem delikatnie przesmażyć na złoto. Ugotowane mięso, warzywa i cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym, dla lepszej konsystencji przepuszczam wszystko dwa razy a na koniec blenduję. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej. Masę nabić w jelita wołowe, parzyć przez godzinę w wodzie o temperaturze 750C. Po parzeniu schłodzić w zimnej wodzie. Pasztet według upodobań można:nabić w jelita wieprzowe lub wołowe i parzyć w wodzie o temperaturze 750C przez 1 godzinę, po parzeniu szybko schłodzić w zimnej wodzienabite w jelita, sparzone, osuszone pasztetowe podwędzić do koloru, który nas zadowala w temp 55-600Cwłożyć w słoiki i zapasteryzować w szybkowarze przez 30 min od zamknięcia zaworuwłożyć w słoiki i przeprowadzić tyndalizację, czyli trzykrotnie zapasteryzować w odstępach 24 hprzełożyć do formy, wierzch posypać bułką tartą i zapiec w piekarniku w temperaturze 1600C przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek)Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-619010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Maja 2019 Składniki (forma 20x6x7 cm):Pikantny pasztet drobiowy ("porosołowy"- kuchnia resztkowa na wykorzystanie mięsa z rosołu)300 g ugotowanego mięsa drobiowego z rosołu1 jajko1/4 szklanki bulionu/rosołu/wody1 łyżka bułki tartej1 łyżeczka płatków chili lub 1/2 pokrojonej ostrej papryczki6 g przyprawy Smaczuś pikantny *Galaretka chili:375 ml bulionu po gotowaniu mięsa do pasztetu (rosołu) dobrze doprawionego1 łyżeczka płatków chili (lub mniej) do smaku25 g żelatynyPrzygotowanie:Ugotowane i obrane z kości mięso zmielić na drobnym sitku lub rozdrobnić w malakserze. Do zmielonego mięsa dolać rosołu/bulionu/wody, dodać przyprawę, bułkę tartą, wymieszać. Na końcu dodać żółtko, wymieszać i dodać ubite białko, przemieszać delikatnie. Masę pasztetową przelać do kokilek lub formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wygładzić i w stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175oC, piec około 35-40 min w zależności od wielkości. Pasztet upieczony to zrumieniony ładnie na wierzchu, odchodzący od boków formy. Zostawić do ostygnięcia. Przygotować galaretkę chili. Bulion zagotować z płatkami chili. Do gorącego dodać żelatynę i rozpuścić, nie gotować już z żelatyną. Schłodzić aż będzie bardzo gęste i zacznie tężeć. Dzięki temu płatki chili będą równomiernie rozłożone w galaretce. Z foremki wyjąć upieczony wcześniej pasztet i tą samą foremkę wyłożyć folią, na dno wlać trochę tężejącej galaretki, wstawić do lodówki do stężenia (szybko pójdzie), wyłożyć pasztet, zalać pozostałą masą tak aby zalały się też boki i góra pasztetu. Wstawić do lodówki aż do całkowitego stężenia. * można przyprawić swoimi ulubionymi przyprawami, np. sól, pieprz i gałka muszkatołowa, ja brałam udział w pewnej akcji kulinarnej stąd to wykorzystanie tej przyprawy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Maja 2019 Fju fju jak tu smacznie wszystko wygląda Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630410 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Maja 2019 Wszystko pięknie i smacznie lecz nad smaczusiem pikantnym to ja bym się zastanowił.... skład mieszanki (z dodatkami smakowymi+sól): sól, wzmacniacz smaku – (glutaminian sodu, rybonukleotydy sodu),cukier, marchew, pasternak, cebula, SELER,papryka czerwona słodka, preparat aromatyczny pieprzu, liść pietruszki, por, barwnik – ryboflawina (witamina B2) Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Maja 2019 Oczywiście, wiem jaki ma skład. Tam jest taka gwiazdka, nie wiem czy czytałeś,że zamiast tego tradycyjne przyprawy. Brałam udział w pewnej akcji kulinarnej w związku z tym takie użycie przyprawy,a że jej użyłam to jest wymieniona w składnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630443 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 2 Maja 2019 Widziałem tę gwiazdkę, i to dzięki niej sprawdziłem skład mieszanki której nazwę podałaś. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-630445 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Marca 2020 Pasztety poczyniłam Wczorajsze pasztety Składniki:1,5 kg mięsa drobiowego (waga bez kości, mieszanka mięs: uda z kurczaka, pierś z kurczaka, odrobina kaczki, miałam też około 300 g łopatki wieprzowej, która została mi po klasyfikacji)1,5 kg podgardla wieprzowego (można ewentualnie zastąpić tłustym boczkiem, ale lepiej poszukajcie w sklepach podgardla)500 g wątróbki drobiowej50-70% wywaru z duszenia mięsDo gotowania mięsa:3 marchewki1 pietruszkakawałek seleraopalona cebula3 liście laurowe5 ziarenek pieprzu5 ziarenek ziela angielskiegoPrzyprawy na kg mięsa:sól 18g/kgpieprz czarny 4g/kggałka muszkatołowa 0.5 g/kgcebula (waga przed podsmażeniem) 300 g do całości + olej do smażeniaDodatki wg gustu:żurawinasuszone śliwki pokrojone w paseczkisuszone grzyby/pieczarki (grzyby suszone namoczone, następnie pokrojone i przesmażone na patelni, na której szkliła się cebula)papryczki ostre (pokrojone a następnie zblendowane z masą pasztetową)orzechyPrzygotowanie:Mięso oczyścić (z podgardla usunąć ewentualne gruczoły), pokroić na kawałki i umieścić w garnku. Zalać wodą, tak aby zakrywała mięso, doprowadzić do zagotowania, zdjąć łyżką cedzakową powstałe szumowiny, skręcić moc palnika, dodać marchewkę, pietruszkę, seler, cebulę opaloną, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Całość ugotować do miękkości.W osobnym garnku zagotować wodę, na wrzątek wrzucić wątróbkę, sparzyć 7 min i odcedzić.Cebulę drobno pokroić i delikatnie przesmażyć na złoto.Ugotowane mięso, warzywa i podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mielenia na sitku makowym. Dodać przyprawy oraz wywar z gotowania mięsa, regulując wywarem gęstość masy - aby było bardziej smarowne wywaru musi być ciut więcej, konsystencji budyniu. Na końcu zblendować całość, ewentualnie jeszcze doprawić do smaku.Masę przełożyć do form wysmarowanych olejem, wierzch można posypać bułką tartą (nie obsypuję) lub poukładać dodatki aby później odróżnić pasztety. Zapiec w piekarniku w temperaturze 160stC przez 50-55 min (aż brzegi odejdą od ścianek foremek) - na blasze piekarnikowej, na której stały foremki miałam wlaną na dno wodę. Pasztety schłodzić najpierw w temperaturze pokojowej, następnie schłodzić w lodówce przez minimum 12 h aby stężały przed krojeniem.Pasztety z dodatkami: masę podzieliłam na porcje po 500-600 g, do każdej porcji dodawałam dodatki, mieszałam i przekładałam do foremki wysmarowanej olejem.Smacznego! Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-660233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Marca 2020 Ja juz się przez fb najadłem!Super! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-660236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Marca 2020 (edytowane) Efffa .. wspaniale wyroby i cudne fotki.. Edytowane 16 Marca 2020 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-660251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 16 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Marca 2020 Dziękuję Wam serdecznie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15553-pasztety/#findComment-660252 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.