Gość Efffa Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2018 Kurczak w galarecie, z pieczarkami, kukurydzą i marchewką Szynkowar nie tylko do parzenia, ale również jako forma nadająca kształt. Bez szynkowaru również da się zrobić, wstawiając nasz baton do pionowego pojemnika lub po prostu kładąc w lodówce. Sprawdzi się również najzwyklejsza forma silikonowa lub tradycyjna wyłożona folią. Idealny sposób na zagospodarowanie resztek rosołu wraz z mięsem i dodatkiem różnych warzyw - tym razem miałam ochotę na pieczarki i małe kolby kukurydzy ze słoiczka. Ilość i dodatki to już Wasza inwencja i gust, trzymajcie tylko proporcje bulionu i żelatyny aby całość dała się pokroić w plastry Składniki:1 litr bulionu70 g żelatyny (14 łyżeczek)gotowane mięso z kurczaka (miałam 4 filety z piersi kurczaka)pieczarki marynowane - ilość wg uznaniamała kukurydza w kolbach - ilość wg uznaniagotowana marchewka z rosołuosłonka barierowa 0,5 m lub woreczek od szynkowaruPrzygotowanie: Bulion podgrzać i w razie potrzeby jeszcze doprawić - musi być wyrazisty w smaku aby wędlina nie wyszła zbyt mdła. Do gorącego bulionu dodać żelatynę i dobrze wymieszać aż do jej rozpuszczenia. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do momentu aż będzie prawie stężały ale dało się będzie go nakładać chochelką. W takim mocno stężałym nasze dodatki nie spadną na dno i nie będzie problemu z równomiernym rozłożeniem. W międzyczasie mięso pokroić w większe kawałki. Kroiłam w kawałki wielkości polędwiczek kurczaka, aby później ładnie wyglądało w przekroju. Odcedzić z zalewy warzywa konserwowe. W przypadku użycia osłonki: szykować osłonkę barierową - w zależności od zaleceń producenta namoczyć ją w zimnej wodzie około 15 minut, następnie zawiązać dobrze jeden koniec. Jeśli używamy woreczków: szynkowar wyłożyć woreczkiem wywijając brzeg. Chochelką przełożyć trochę bulionu na dno, ułożyć cześć dodatków, znów nałożyć bulionu itd, rozkładając nasze dodatki. Zawiązać woreczek lub osłonkę. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2018 Robiłem podobny bajka. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2018 Kurczak Ewcia - Ty to normalnie brylant kulinarny jesteś Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2018 Kurczak Ewcia - Ty to normalnie brylant kulinarny jesteś Bez przesady :p ale bardzo mi miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2018 trzymajcie tylko proporcje bulionu i żelatyny aby całość dała się pokroić w plastry Moja LP lubi coś takiego.Ja tam wole galant z nóżek wp.Podaj jaką żelatynę używasz tzn.o jakim stopniu żelowania bo to ważna rzecz tycząca tego przepisu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2018 (edytowane) trzymajcie tylko proporcje bulionu i żelatyny aby całość dała się pokroić w plastry Moja LP lubi coś takiego.Ja tam wole galant z nóżek wp.Podaj jaką żelatynę używasz tzn.o jakim stopniu żelowania bo to ważna rzecz tycząca tego przepisu.Tzn jakie dokładnie parametry mam sprawdzić? Robiłam z takiej, która wskazuje 50g/2.5 litra wg producenta. O to chodzi? Stopni Blooma nie mogę się dopatrzeć. Edytowane 28 Października 2018 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Października 2018 Stopni Blooma nie mogę się dopatrzeć. O to właśnie chodzi, ale przypuszczam ,że 180 Bloom. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Października 2018 ale przypuszczam ,że 180 Bloom. To 20g/litr . Mam 240 krajową - też 20 g/litr ale zagranicznej wystarczy 17g/litr ot taka zagadka Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.