BazylWidzew Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5401 Opublikowano 31 Października 2014 Witam serdecznie wszystkich Zadymiarzy!! Witaj Radows, tu to raczej zadymiacze. Ja wcześniej byłem zadymiarzem teraz jestem zadymiaczem Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-380448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olekbolek2 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5402 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam wszystkich jestem nowy mam nadzieje juz niedługo podzielic sie z wami szczeółami z budowy mojej wędzarni powstaje ona w całosci ze stali nierdzewnej i drewna (komora wędzarnicza) jako ze na co dzien zajmuje sie wyrobami ze stali nierdzewnej to nie mam problemu z tym materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-380676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaka1972 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5403 Opublikowano 1 Listopada 2014 czesc !jestem krzysiek z gliwic obecnie z rodzinka w holandii.pozdro dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-380731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5404 Opublikowano 1 Listopada 2014 Hejka czaka!!pozdro z Belfast;)) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-380732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z.w Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5405 Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam wszytkich serdecznie, z radością dołączam do Wędzarniczej Braci. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-380737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Leosta Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5406 Opublikowano 4 Listopada 2014 Witam.Zarejestrowałem się 2dni temu. Jednak podczytuję już jakiś czas. Żona namówiła mnie do zrobienia wędzarni więc zrobiłem na działce taką najzwyklejszą z beczki. Jestem ze Stargardu Szczecińskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-381473 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 4 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5407 Opublikowano 4 Listopada 2014 (edytowane) Witaj Leosta - ucz się od wędzarniczej braci , wędź , i nie zrażaj się ewentualnymi niepowodzeniami - bo i tak będzie to lepsze niż z marketu. Edytowane 4 Listopada 2014 przez Maxell Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-381518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tilor Opublikowano 5 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5408 Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam Cieszę się że istnieje taka strona dla zadymiaczy ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-381709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrikos28 Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5409 Opublikowano 8 Listopada 2014 Witam wszystkich i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5410 Opublikowano 8 Listopada 2014 Witam serdecznie wszystkich naszych nowych użytkowników. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonm Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5411 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witam całą Brać Wędzarniczą. Tworzycie super społeczność. Tak pomocnych i życzliwych sobie ludzi trudno znaleźć na innych forach. To przyjemność do Was dołączyć.Moje doświadczenia wędliniarskie to udział w wiejskich świniobiciach u śp. Babci we wczesnym dzieciństwie. Grał ktoś kiedyś w biodegradowalną piłkę zrobioną ze świńskiego pęcherza? Po kilku dniach lepiej nie odbijać jej główką Takie rzeczy tylko na polskiej wsi lat 80-tych - "to se ne vrati". A zgadnie ktoś jak taki pęcherz napełniało powietrzem?Potem był weekend z półtuszą jako pomocnik kolegi po kursie masarskim. Rozbieranie półtuszy z laptopem i filmikami, co po kolei odkrawać + 0,7 (żadnych skaleczeń) - bezcenne. Wędliny (kiełba, szynka, parówki, krakowska) wyszły klasa.Od roku chodzi mi po głowie wędzarnia i szynkowar. Szynkowar oczywiście będzie szybciej. Martwię, się tylko, bo mi małżonka coś ostatnio mięsa nie chce jadać... Może się bidulka nawróci, jak popróbuje domowych. Może warto założyć dział dla wegetarian - "Wędliny sojowe" (pewnie zaraz dostanę bana za takie herezje) Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5412 Opublikowano 9 Listopada 2014 Może warto założyć dział dla wegetarian - "Wędliny sojowe" tego to akurat pełno w każdym markecie - nie będziemy robili im konkurencji Witaj i na dobry początek przeczytaj:https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonm Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5413 Opublikowano 9 Listopada 2014 Dzięki Maad. Przydaje się taka informacja. Będę stosował się do tych zaleceń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drozd Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5414 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jako nowy i niekoniecznie młody - witam i pozdrawiam wszystkich. Bardzo ciekawe i interesujące forum, ale ja doswiadczenia nie mam.Raz wędziłem i zmaściłem. Gdy poprzeglądałem forum to wiem jakie były błędy wtedy(ale to teoria). Znajduję super porady doświadczonych ludzi - będę się uczył.Mam zamiar skonstruować wędzarnię więc napewno poproszę o radę. Pozdrawiam "drozd". Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5415 Opublikowano 9 Listopada 2014 Jako nowy i niekoniecznie młody - witam i pozdrawiam wszystkich. Bardzo ciekawe i interesujące forum, ale ja doswiadczenia nie mam.Raz wędziłem i zmaściłem. Gdy poprzeglądałem forum to wiem jakie były błędy wtedy(ale to teoria). Znajduję super porady doświadczonych ludzi - będę się uczył.Mam zamiar skonstruować wędzarnię więc napewno poproszę o radę. Pozdrawiam "drozd".Witaj w zacnym gronie;) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5416 Opublikowano 9 Listopada 2014 Witaj "ptaszku" Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedoroski Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5417 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam wszytkich serdecznie.(sorki za brak polskich czcionek)Czytam forum od jakiegos juz czasu.Znalazlem wiele cennych porad i staralem sie wszytkiego dopilnowac podczas mjego pierwszego wedzenia (jednak nie dalem rady )Zdaje sie ze ten temat byl juz poruszany pare razy lecz nie moge znajesc odpowiedzi na moj problem.Do rzeczy.Mam wedzarnie zrobiona z beczki palenisko bezposrednio pod spodem. Na 1/3 wyskokosci od spodu jest zainstalowany przegroda z otworami zeby ogien nie szedl za bardzo do gory.Nagrzewanie wedzrni z beczki nie zajmuje wiele czasu i juz po kilkinasu minutach byla ciepla jak dotykalem.Osuszalem kielbaski okolo godziny w temp 50 stopni z otwarta gora wedzarni, potem wedzilem kielbaski ok 2,5 godz.I tu sie pojawia problem....Czesc kilebas ma goryczkowy,gorzki smak ....ale nie wszystkie, Ten smak jest zawsze w okolicy gdzie kielbasa wisiala na kiju wedzarniczym. Moje podejrzenie jest ze kij wedzrniczy ( byl to zwykly drewniany kij od miotly) byl zbyt "nowy"?nie dostatecznie "przewedzony"?Nie wiem z jakiego drewna kij od miotly byl zrobiony lecz czy jest mozliwe ze to przez to kielbasa byla gorzka w tych miejscach gdzie dotykala kija? (dodam ze kupowalem kije w roznych miejscach i podejzewam ze to dlatego niektore kielbasy byli OK a inne nie.Po drugie w tej samej wedzarni wedzilem karkowke,schab i boczek i wyszly elegancko.Czy ktos mial podobne spostrzezenia?Czy sa jakies reguly jak "przygotowac kije do wedzenia?Dziekuje za porady.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5418 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witaj, na początek przeczytaj ze zrozumieniem ten wątek.Bardzo ułatwia uzyskanie dalszych informacji.Jak zameldujesz wykonanie, zapewne ktoś doświadczony już będzie dostępny i może potwierdzi moją wypowiedź.Ja obstawiam, że kiełbasa w miejscu styku z kijami nie została odpowiednio wysuszona – stąd gorzki smak.Kije od szczotek czy mioteł są sprzedawane odpowiednio suche i z ich strony nic nie grozi wędzonkom. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamski1973 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5419 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witam wszystkich Od dawna chciałem zająć się wędzeniem na własne potrzeby ale bez wędzarki to raczej nie możliwe. Postanowiłem więc zrobić własną mobilną, inowacyjną, elektryczną wędzarkę. Na początku miała to być tradycyjna murowana w ogrodzie wraz z grilem ale zmieniłem zdanie i chcę zrobić taką w której zimą będę wędził w garażu a resztę roku na zewnątrz. Żeby nie zaśmiecać tego działu mój pomysł przedstawie w odpowiednim dziale.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedoroski Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5420 Opublikowano 11 Listopada 2014 Witaj, na początek przeczytaj ze zrozumieniem ten wątek.Bardzo ułatwia uzyskanie dalszych informacji.Jak zameldujesz wykonanie, zapewne ktoś doświadczony już będzie dostępny i może potwierdzi moją wypowiedź.Ja obstawiam, że kiełbasa w miejscu styku z kijami nie została odpowiednio wysuszona – stąd gorzki smak.Kije od szczotek czy mioteł są sprzedawane odpowiednio suche i z ich strony nic nie grozi wędzonkom.Dzieki Gen,Watek przeczytalem i zrozumialem.Jesli to raczej nie kije wedzarnicze .....Sadzisz ze jest z powodu zbyt krotiego osuszania?A moze powinienem nagrzewac dluzej wedzarnie?Jeszcze jedno co mo przychodzi do glowy to iz moze kilelbasy byly za ciasno?(oczywiscie nie stykaly sie w zadnym punkcie) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5421 Opublikowano 11 Listopada 2014 Czym przykrywasz beczkę? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedoroski Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5422 Opublikowano 11 Listopada 2014 Hej MaadBeczke przykrywam duzym recznikem.Aczkolwiek aby recznik nie stykal sie z kielbasami na krancach kiji i po drudiej stronie na kranczch beczki ukladam kawalki drewna.(zeby bylaok 5-10cm przestrzen pomiedzy recznikiem i kielbasami) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5423 Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Przypomniałem sobie, że kiedyś miałem połamany stołek z jakiegoś twardego drewna, nie wiem jakiego, nie znam się, i zrobiłem sobie z kawałka nogi popychacz do rurki pcv, którą nadziewałem krakowską. Efekt był podobny - gorzki, pieczący smak mięsa mającego kontakt z tym drewnem. Edytowane 11 Listopada 2014 przez Maad Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382853 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5424 Opublikowano 11 Listopada 2014 Nie wiem z jakiego drewna kij od miotly byl zrobiony lecz czy jest mozliwe ze to przez to kielbasa byla gorzka w tych miejscach gdzie dotykala kija? (dodam ze kupowalem kije w roznych miejscach i podejzewam ze to dlatego niektore kielbasy byli OK a inne nie. Niestety rynek jest pazerny i nasze rodzime kije wykonane z drewna bukowego lub jesionowego zastępowane jest importem z Chin. Nie wiem jakie jest to drewno, wygląda na liściaste, ale bardzo lekkie twarde i nie nadaje się do wędzarni. Pod obciążeniem i temperaturą wygina się trwale. Jeżeli chodzi o smak zapewne jest konserwowane przed robactwem i pleśnią podczas podróży wielką wodą. Nowe bukowe kije należy przesmarować olejem jadalnym i podwędzić w celu konserwacji i przede wszystkim dodatkowego utwardzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedoroski Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5425 Opublikowano 11 Listopada 2014 Dzieki Maad i Andyandy.To moze bys wlasnie to....Kije do wedzenia....Fakt iz nie jestem w Polsce tylko w Peru i nie mam pojecia z jakiego drewna te kije do miotly byly robione...do tego kupilem te kije na 2 roznych bazarach moze tez wyjasnic mi fakt ze niektore kielbasy byly OK ,bez goryczkowego smaku a inne nie...no i wszystkie wedzonki (schab,boczek....tez wyszly OK nie dotykaly kiji bezposrednio tylko wisialy na sznurkach) Gen podpowiadal ze byc morze to problem z osuszaniem przed wedzeniem...w jaki sposob wiemy ze kielbasy sa juz dobrze osuszone i mozna zaczac wlasciwe wedzenie? Jesli chodzi o kije to zamiast kupowac zrobie je sobie sam ,mam drewno olchy w okolo metrowych odcinka wiec je dobrze ostrugam posmaruje olejem i uwedze bez niczego przed nastepnym wedzeniem miesa...Chyba drewno olchy bedzie odpowiednie do zrbienia z niego kiji do wedzenia co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.