Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Leosta - ucz się od wędzarniczej braci , wędź , i nie zrażaj się ewentualnymi niepowodzeniami - bo i tak będzie to lepsze niż z marketu. :cool:

Edytowane przez Maxell

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-381518
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich naszych nowych użytkowników.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382239
Udostępnij na innych stronach

Witam całą Brać Wędzarniczą. Tworzycie super społeczność. Tak pomocnych i życzliwych sobie ludzi trudno znaleźć na innych forach. To przyjemność do Was dołączyć.

Moje doświadczenia wędliniarskie to udział w wiejskich świniobiciach u śp. Babci we wczesnym dzieciństwie. Grał ktoś kiedyś w biodegradowalną piłkę zrobioną ze świńskiego pęcherza? Po kilku dniach lepiej nie odbijać jej główką :) Takie rzeczy tylko na polskiej wsi lat 80-tych - "to se ne vrati". A zgadnie ktoś jak taki pęcherz napełniało powietrzem?

Potem był weekend z półtuszą jako pomocnik kolegi po kursie masarskim. Rozbieranie półtuszy z laptopem i filmikami, co po kolei odkrawać + 0,7 (żadnych skaleczeń) - bezcenne. Wędliny (kiełba, szynka, parówki, krakowska) wyszły klasa.

Od roku chodzi mi po głowie wędzarnia i szynkowar. Szynkowar oczywiście będzie szybciej. 

Martwię, się tylko, bo mi małżonka coś ostatnio mięsa nie chce jadać... 

Może się bidulka nawróci, jak popróbuje domowych. 

Może warto założyć dział dla wegetarian - "Wędliny sojowe" (pewnie zaraz dostanę bana za takie herezje) :)

Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382360
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może warto założyć dział dla wegetarian - "Wędliny sojowe"

 

tego to akurat pełno w każdym markecie - nie będziemy robili im konkurencji ;)

 

Witaj :)  i na dobry początek przeczytaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382361
Udostępnij na innych stronach

Jako nowy i niekoniecznie młody - witam i pozdrawiam wszystkich. Bardzo ciekawe i interesujące forum, ale ja doswiadczenia nie mam.Raz wędziłem i zmaściłem. Gdy poprzeglądałem forum to wiem jakie były błędy wtedy(ale to teoria). Znajduję super porady doświadczonych ludzi - będę się uczył.

Mam zamiar skonstruować wędzarnię więc napewno poproszę o radę.

 

Pozdrawiam "drozd".

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382415
Udostępnij na innych stronach

Jako nowy i niekoniecznie młody - witam i pozdrawiam wszystkich. Bardzo ciekawe i interesujące forum, ale ja doswiadczenia nie mam.Raz wędziłem i zmaściłem. Gdy poprzeglądałem forum to wiem jakie były błędy wtedy(ale to teoria). Znajduję super porady doświadczonych ludzi - będę się uczył.

Mam zamiar skonstruować wędzarnię więc napewno poproszę o radę.

 

Pozdrawiam "drozd".

Witaj w zacnym gronie;)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382416
Udostępnij na innych stronach

Witam wszytkich serdecznie.(sorki za brak polskich czcionek)

Czytam forum od jakiegos juz czasu.Znalazlem wiele cennych porad  i staralem sie wszytkiego dopilnowac podczas mjego pierwszego wedzenia (jednak nie dalem rady ;) )

Zdaje sie ze ten temat byl juz poruszany pare razy lecz nie moge znajesc odpowiedzi na moj problem.

Do rzeczy.

Mam wedzarnie zrobiona z beczki palenisko bezposrednio pod spodem. Na 1/3 wyskokosci od spodu jest zainstalowany przegroda z otworami zeby ogien nie szedl za bardzo do gory.Nagrzewanie wedzrni z beczki nie zajmuje wiele czasu i juz po kilkinasu minutach byla ciepla jak dotykalem.Osuszalem kielbaski okolo godziny w temp 50 stopni z otwarta gora wedzarni, potem wedzilem kielbaski ok 2,5 godz.

I tu sie pojawia problem....

Czesc kilebas ma goryczkowy,gorzki smak ....ale nie wszystkie, Ten smak jest zawsze w okolicy gdzie kielbasa wisiala na kiju wedzarniczym. 

Moje podejrzenie jest ze kij wedzrniczy ( byl to zwykly drewniany kij od miotly) byl zbyt "nowy"?nie dostatecznie "przewedzony"?

Nie wiem z jakiego drewna kij od miotly byl zrobiony lecz czy jest mozliwe ze to przez to kielbasa byla gorzka w tych miejscach gdzie dotykala kija? (dodam ze kupowalem kije w roznych miejscach i podejzewam ze to dlatego niektore kielbasy byli OK a inne nie.Po drugie w tej samej wedzarni wedzilem karkowke,schab i boczek i wyszly elegancko.

Czy ktos mial podobne spostrzezenia?

Czy sa jakies reguly jak "przygotowac kije do wedzenia?

Dziekuje za porady....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382707
Udostępnij na innych stronach

Witaj, na początek przeczytaj ze zrozumieniem ten wątek.

Bardzo ułatwia uzyskanie dalszych informacji.

Jak zameldujesz wykonanie, zapewne ktoś doświadczony już będzie dostępny i może potwierdzi moją wypowiedź.

Ja obstawiam, że kiełbasa w miejscu styku z kijami nie została odpowiednio wysuszona – stąd gorzki smak.

Kije od szczotek czy mioteł są sprzedawane odpowiednio suche i z ich strony nic nie grozi wędzonkom.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382708
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich

 

Od dawna chciałem zająć  się wędzeniem na własne potrzeby ale bez wędzarki to raczej nie możliwe. Postanowiłem więc zrobić własną mobilną, inowacyjną, elektryczną wędzarkę. Na początku miała to być tradycyjna murowana w  ogrodzie wraz z grilem ale zmieniłem zdanie i chcę zrobić taką w której  zimą będę wędził  w garażu a resztę roku na zewnątrz. Żeby nie zaśmiecać tego działu mój pomysł przedstawie w odpowiednim dziale.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382778
Udostępnij na innych stronach

Witaj, na początek przeczytaj ze zrozumieniem ten wątek.

Bardzo ułatwia uzyskanie dalszych informacji.

Jak zameldujesz wykonanie, zapewne ktoś doświadczony już będzie dostępny i może potwierdzi moją wypowiedź.

Ja obstawiam, że kiełbasa w miejscu styku z kijami nie została odpowiednio wysuszona – stąd gorzki smak.

Kije od szczotek czy mioteł są sprzedawane odpowiednio suche i z ich strony nic nie grozi wędzonkom.

Dzieki Gen,

Watek przeczytalem i zrozumialem.

Jesli to raczej nie kije wedzarnicze .....Sadzisz ze jest z powodu zbyt krotiego osuszania?A moze powinienem nagrzewac dluzej wedzarnie?Jeszcze jedno co mo przychodzi do glowy to iz moze kilelbasy byly za ciasno?(oczywiscie nie stykaly sie w zadnym punkcie)

post-66280-0-19633600-1415717809_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382821
Udostępnij na innych stronach

Czym przykrywasz beczkę?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382825
Udostępnij na innych stronach

Hej Maad

Beczke przykrywam duzym recznikem.Aczkolwiek aby recznik nie stykal sie z kielbasami na krancach kiji i po drudiej stronie na kranczch beczki ukladam kawalki drewna.(zeby bylaok 5-10cm  przestrzen pomiedzy recznikiem i kielbasami)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382826
Udostępnij na innych stronach

Przypomniałem sobie, że kiedyś miałem połamany stołek z jakiegoś twardego drewna, nie wiem jakiego, nie znam się, i zrobiłem sobie z kawałka nogi popychacz do rurki pcv, którą nadziewałem krakowską. Efekt był podobny - gorzki, pieczący smak  mięsa mającego kontakt z tym drewnem.

Edytowane przez Maad

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wiem z jakiego drewna kij od miotly byl zrobiony lecz czy jest mozliwe ze to przez to kielbasa byla gorzka w tych miejscach gdzie dotykala kija? (dodam ze kupowalem kije w roznych miejscach i podejzewam ze to dlatego niektore kielbasy byli OK a inne nie.
 

Niestety rynek jest pazerny i nasze rodzime kije wykonane z drewna bukowego lub jesionowego zastępowane jest importem z Chin. Nie wiem jakie jest to drewno, wygląda na liściaste, ale bardzo lekkie twarde i nie nadaje się do wędzarni. Pod obciążeniem i temperaturą wygina się trwale. Jeżeli chodzi o smak zapewne jest konserwowane przed robactwem i pleśnią podczas podróży wielką wodą. Nowe bukowe kije należy przesmarować olejem jadalnym i podwędzić w celu konserwacji i przede wszystkim dodatkowego utwardzenia. :)   

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382897
Udostępnij na innych stronach

Dzieki Maad i Andyandy.

To moze bys wlasnie to....Kije do wedzenia....Fakt iz nie jestem w Polsce tylko w Peru i nie mam pojecia z jakiego drewna te kije do miotly byly robione...do tego kupilem te kije na 2 roznych bazarach moze tez wyjasnic mi fakt ze niektore kielbasy byly OK ,bez goryczkowego smaku a inne nie...no i wszystkie wedzonki (schab,boczek....tez wyszly OK nie dotykaly kiji bezposrednio tylko wisialy na sznurkach)

 

Gen podpowiadal ze  byc morze to problem z osuszaniem przed wedzeniem...w jaki sposob wiemy ze kielbasy sa juz dobrze osuszone i mozna zaczac wlasciwe wedzenie?

 

Jesli chodzi o kije to zamiast kupowac  zrobie je sobie sam ,mam drewno olchy w okolo metrowych odcinka wiec je dobrze ostrugam posmaruje olejem i uwedze bez niczego przed nastepnym wedzeniem miesa...

Chyba drewno olchy bedzie odpowiednie do zrbienia z niego kiji do wedzenia co?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382968
Udostępnij na innych stronach

 

 

.w jaki sposob wiemy ze kielbasy sa juz dobrze osuszone i mozna zaczac wlasciwe wedzenie?

 Rozpoczynamy właściwe wędzenie gdy powierzchnia kiełbasy jest sucha a osłonka jak pergaminowa..

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382969
Udostępnij na innych stronach

Witam, widzę że z tematu Przywitalnia powstał inny wątek więc może wróci na swoje tory... Chciałbym jako nowicjusz przywitać wszystkich. Obserwuję portal i forum od ponad dwóch lat i w końcu wyszedłem z cienia. Czytając o mapie braci wędzalniczej padały głosy o słabym nasyceniu zach-pom. więc jestem.  Wiele wątków mi pomogło, wymurowałem małą grillo-wędzarnie i ciągle się uczę...Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-382982
Udostępnij na innych stronach

@withereggie, @Sikoń Franek, @griss07, Witajcie na naszej stronie i powodzenia w dymieniu życzę :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-383049
Udostępnij na innych stronach

Witam!

patrze tutaj od paru tygodni i wyprubowalem pare recept i wskazowek   :thumbsup:, wszystko dziala jak tzeba. 

Przepraszam za pisanie tak jak pisze bo mieszkam za granicom i niemam wszystkich liter :facepalm:

ja niemam tutaj specjalnych recept z tad i wyroby nie sa rewelacyjne tutaj, poza moimi. Znajomi i sasiadowie mieli okazje sprobowac i oszaleli  :clap: ( wasze recepty i wskazowki )

ja sie zaczytuje po trochu w forum i z wielkim respektem ogladam wszystkie ( niesamowite ) produkty jakie wy robicie w domu. 

Pozdrowienia!  :)

Edytowane przez Mesch
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/217/#findComment-383057
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.