Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na imię Darek i serdecznie pozdrawiam wszystkich ZADYMIACZY. Co prawda, od paru lat brak możliwości na wędzenie  wędlin (mieszkanie w bloku) ale mam nadzieje, że niedługo się to zmieni i będę wytwarzał domowe smakołyki, nie tylko z szynkowara.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416200
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich nowo przybyłych.Życzę owocnej nauki w tej kopalni wiedzy oraz sukcesów w wytwarzaniu wyrobów.

Koniecznie zaglądnijcie tutaj

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

i tutaj

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9329-naklejki-na-samochody-z-logo-wb/page-24?do=findComment&comment=416186

Pozdrawiam

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416245
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich smakoszy swojskiego jadła, bo swojskie znaczy smaczne i zdrowe.

 

Ja z zawodu jestem masarzem.

Trafiłem na forum szukając wiadomości związanych z budową wędzarni, pieca chlebowego, glilla i kuchni opalanej drzewem.

Dzisiaj wylałem płytę betonową pod tę budowlę i będę czekał na swojego zduna.

 

Wiadomości na temat wędzarni posiadam z racji wcześniaj wykonywanego zawodu ale potrzebuję pozyskać wiedzę na temat pieca chlebowego a konkretnie czy kopułe robić z cegły szamotowej czy z ręcznie robionej i wypalanej dawną metodą.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416283
Udostępnij na innych stronach

PIECE CHLEBOWE

 

Na wsi oprócz pieców grzewczych i kuchennych buduje się również piece chlebowe, czyli piece do pieczenia chleba. Piece chlebowe wykonuje się bądź oddzielnie, bądź łącznie z trzonem kuchennym (pod lub nad trzonem).
Piec chlebowy wykonuje się z cegły ceramicznej zwykłej i cegły szamotowej na zaprawie glinianej. Spód pieca tworzy warstwa cegieł szamotowych, ułożonych na płask na warstwie izolacyjnej, wykonanej np. z oczyszczonego żużla paleniskowego, chroniącego piec przed szybką utratą ciepła. Izolację taką wykonuje się często również za ściankami pieca i na jego sklepieniu. Na rysunku pokazano konstrukcję pieca chlebowego, zbudowanego pod trzonem kuchennym.

 

post-39694-0-71271500-1427473642_thumb.jpg

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416287
Udostępnij na innych stronach

Witaj, witaj i częstuj nas swoimi przysmakami. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416307
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór Państwu  :) Wczoraj zawitała do nas świnka i postanowiliśmy nauczyć się robić własne kiełbaski bo dotychczas tylko eksperymentowaliśmy z zimnymi wędzonkami. Z góry dziękuję za dobre rady i życzę Wszystkim smacznego. Na innych forach też najczęsciej występuję jako Porter, więc moż znajdę tu starych znajomych  ;)

Edytowane przez Porter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416317
Udostępnij na innych stronach

Witam kolegów,jak nietrudno się domyślić jestem tu nowicjusz em niedługo mam zamiar postawić wedzarnie (słynny juz kibelek)postanowiłem się oficjalnie przedstawić i przywitać zarazem z szanowny towarzystwem
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416797
Udostępnij na innych stronach

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-416866
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkie koleżanki i wszystkich kolegów.

 

Jestem Tomasz, mieszkam pod Trójmiastem. Zainspirowany wyrobami pana Artura Nowickiego od kilku miesięcy rozwijam się w produkcji domowych przysmaków. Na koncie mam już cydr z jabłek z własnego ogrodu, regularnie piekę chleby na zakwasie, a ostatnie zabrałem się za mięsiwa i wędliny. Na koncie mam na razie polędwice wieprzowe wędzone w małej wędzarence Biowinu, ale za czas jakiś zamierzam nabyć pełnoprawną wędzarnię, a nie taką popierdółkę. ;)

 

Pozdrawiam serdecznie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-417285
Udostępnij na innych stronach

Witam, po przeczytaniu kilkudziesięciu postów myślę, że trafiłem w dobre miejsce. Dopiero zaczynam przygodę z wędzeniem i jestem na etapie projektu budowy wędzarni (metalowej). Pozdrawiam wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-417294
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.

Barzo sie cieszę że tafiłem na tak interesującą stronkę, już wiem że czeka mnie długa i ciekawa lektura , no a póżniej nauka,nauka i jeszcze raz nauka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-417542
Udostępnij na innych stronach

Witam zainteresowała mnie Wasza strona i zarejestrowalam się-jestem pozytywnie nastawiona i myślę że na pewno znajdę dużo poradktóre na pewno mnie zainteresują.Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-417578
Udostępnij na innych stronach

Cześć witam serdecznie wszystkie wędzonki i wedzarzy już na starcie musze powiedzieć że forum działa bardzo mocno , i odrazu znalazłem informacje dla siebie . Od jutra zaczynam na pierwszy ogien idą szynki boczki i pstrągi . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-417735
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich zadymiaczy i zwolenników zdrowego jedzenia.

 

Obserwuję Waszą stronę już od dłuższego czasu i jestem pełen podziwu dla Waszej pasji :clap: .Wreszcie się zarejestrowałem i jestem z Wami duszą i

 

ciąłem  :D .Z okazji Świąt życzę wszystkiego najlepszego i pozdrawiam Wszystkich.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/229/#findComment-418203
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.