Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

Bardzo się cieszę  ,że tu trafiłam .Od kilku lat interesuje mnie zdrowe odżywianie  a co za tym idzie sama zaczełam robić wiele rzeczy. Przeprowadiłam się i mam dostęp do mleka bezpośrednio od rolnika i chcę robić masło .W związku z tym zaczełam szukać w necie i tak znalazłam Was. I tu jestem mile zaskoczona - mam informacje nie tylko na temat masła ,ale i wyrobu własnych wędlin.Siedzę i czytam ,czytam  czytam ...... tyle informacji!!!Myślę że zostanę na dłużej i liczę na pomoc .

Pozdrawiam , Hanna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-455057
Udostępnij na innych stronach

Witajcie @Grzes1966@HannaW,

Czytajcie, róbcie własne wyroby i chwalcie się.

Kto pyta nie bładzi :D

Od tego jest to forum.

My, ze swej strony cieszymy się, że docieramy do nowych, zainteresowanych i zaintrygowanych userów.

Proponuję zapoznanie się z artykułami na stronie głównej, a w szczególności z Akademią DZIADKA.  http://wedlinydomowe.pl/akademia-dziadka

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-455091
Udostępnij na innych stronach

Witamy Cię @Mira,

ale jesteśmy zadymiaczami (od dymu) a nie zadymiarzami (od zadymy)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-455769
Udostępnij na innych stronach

Hejka Mariusz.. Fajno ze wlazles na forum..  :D

Teraz tylko trza sie pochwalic kielbaska i wedzarka, a jak Ci napisalem, wiecej sprawdzonych smacznych i zdrowych rezeptur na wedliny nie znajdziesz na calym swiecie..   :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-456161
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich  :)

Właśnie dołączyłem do waszego forum z zamiarem nauczenia się domowego wyrobu wędlin :)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez krzysiek1406
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-456474
Udostępnij na innych stronach

Witaj Krzysiek :D .Ucz się, materiału jest w bród.

Popraw nazwę swojej miejscowości /pisze się z dużej litery/

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-456477
Udostępnij na innych stronach

Witam jestem nowy i buduję grylo wędzarnie w oparciu o wasze pomysły dokładajac swojej wiedzy jeżeli mi czas pozwoli to przedsawię wszystko od a do z .Na tą chwile wstawiam jedną foke w trakcie budowy .Gryl i wędzarnia z dwoma kominami .


Witam jestem nowy i buduję grylo wędzarnie w oparciu o wasze pomysły dokładajac swojej wiedzy jeżeli mi czas pozwoli to przedsawię wszystko od a do z .Na tą chwile wstawiam jedną foke w trakcie budowy .Gryl i wędzarnia z dwoma kominami .

post-67465-0-24821700-1447614883_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-456575
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich serdecznie i pozdrawiam. :)

Moja przygoda z wędzeniem rozpoczeła się trzy lata temu.Raz z lepszym,innym razem z gorszym,choć zawsze z zadowalającym efektem.

A,że człowiek uczy się całe życie postanowiłem do was dołączyć i posłuchać rad doświadczonych,za które z góry dziękuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-456887
Udostępnij na innych stronach

A,że człowiek uczy się całe życie postanowiłem do was dołączyć i posłuchać rad doświadczonych,za które z góry dziękuje.

 

To najważniejsze, Powodzenia życzę z tą owocną lekturą !!! 

Witam serdecznie.

Mam nadzieję się czegoś nauczyć, jak również może dać coś od siebie.

Pozdrawiam.

 

Cześć Gorg1969

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457050
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie amatorów-zawodowców. :)

No to Bracia w Wierze Wędzarniczej Saluto. Zawsze na forach społecznosciowych  pojawiały się Dobre Duszki, które mnie ostrzegały na kogo mam uważać i kogo się bać. A jak tutaj? :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457473
Udostępnij na innych stronach

Czesc.. Jarek.

Nie sluchaj "Dobrych Duszyczek" tylko opinie wyrob sobie sam..!

Jestes na forum Wedzarniczej Braci, ktora propaguje sprawdzone i poparte wiedza wyroby domowe..

Serdecznie zapraszamy do naszych bibliotek, przepisow oraz receptur jak wyzej napisalem, juz sprawdzonych..

Tylko jeszcze jedno.. Czytaj wszystko z uwaga i zrozumieniem oraz pytaj..  :)

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457481
Udostępnij na innych stronach

 

Witam jestem nowy i buduję grylo wędzarnie w oparciu o wasze pomysły dokładajac swojej wiedzy jeżeli mi czas pozwoli to przedsawię wszystko od ...

A z którego Grabowa jesteś ?

Edytowane przez rademar
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457494
Udostępnij na innych stronach

Witam,

Mam nadzieję czegoś się od Was nauczyć. Swoją przygodę z peklowaniem i zadymianiem zacząłem przed tygodniem, bo przeraziła mnie ilość chemii w wędlinach ze sklepu. Serdecznie pozdrawiam administratorów i wszystkich użytkowników forum :))

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457651
Udostępnij na innych stronach

Witam Wszystkich !

Od dawna marzyłem o wytwarzaniu własnych kiełbas i wędlin, tak marudziłem o tym żonie, że zgodziła się wreszcie na wędzarnie :D

Wykorzystam pomysły i zaadoptuje projekty, które udostępniliście na tym wspaniałym forum. Udokumentuję to i prześlę do Was, może ktoś oceni to pozytywnie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od dawna marzyłem o wytwarzaniu własnych kiełbas i wędlin

Kiedy już zrobisz te dobre wędliny (w co nie wątpię), zapewne uzyskasz zgodę na zmianę nicku na @forgiven79 :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-457972
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie,

 

Jestem prawnukiem i wnukiem masarzy.

Niedawno wprowaziłem się z rodziną do mojego rodzinnego domu. Za domem znajduje się duży budynek gospodarczy, który od 1936 r. przez 60 lat służył jako zakład masarski.

Używam wyposażenia zakładu do produkcji na własne potrzeby. Jednak z przykrością stwierdzam, że wszystko jest w opłakanym stanie, a duża część wyposażenia została przez lata opuszczenia rozkradziona. Nabijarka ma stelaż, tłok i 3-biegowy mechanizm, jednak skradziono 50-litrowy mosiężny pojemnik. Jest murowana wędzarnia z 6 półkami na kije (150x75cm), odrębny piec do parzenia z wpuszczonym 200-litrowym emaliowanym kotłem. Jest około stuletnia wielka waga, której żelazne obręcze, paski i łańcuchy pożarł ząb czasu.

Teraz jestem w trakcie uzdrowienia drewnianego domu, a zakład będzie następny. Pozwolę sobie zwracać się do Was z pytaniami o możliwości uzdrawiania sprzętu - kto mi dorobi mosiężny cylinder, gwinty, końcówki, obręcze, gdzie zdobyć solidne szamotówki...

Mam nadzieję, że za porady będę mógł się odwdzięczyć przepisami pradziadka, który przed wojną zaopatrywał w wędliny białostocki hotel Ritz.

 

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-458180
Udostępnij na innych stronach

Witamy na forum.

 

 

Mam nadzieję, że za porady będę mógł się odwdzięczyć przepisami pradziadka, który przed wojną zaopatrywał w wędliny białostocki hotel Ritz.

Jaka zapowiedź - szok i piękna muzyka dla naszych uszu :hug: .

Na forum jest wielu uzdolnionych ludzi różnych profesji, którzy zapewne zechcą Ci pomóc.

Zazdroszczę Ci odziedziczonego zaplecza a przede wszystkim odziedziczonych tradycji rodzinnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/240/#findComment-458184
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.