Foksik Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6601 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Dzień dobry. Miło mi stać się jednym z Was. Wędliny robię od kilku lat. Zdecydowałem się na to, gdy na etykiecie "polędwicy sopockiej" zobaczyłem jej skład: mięso - 65%.... Mam pytanie. Polędwica wędzona i parzona po 7 dniach przebywania w lodówce jest oślizła na powierzchni. Gdzie popełniam błąd bo wydaje mi się, iż powinna wytrzymać dłużej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Widmo.SG Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6602 Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Witam jak człowiek szuka to znajdzie . Co projekt wędzarni w sieci to kieruje tutaj - widać grupa fachowców się zebrała , a że z tatą zaczynam przygodę pt. budowa wędzarni na pewno warto skorzystać z Waszych rad pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buz Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6603 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Cześć,witam wszystkich forumowiczów,pozdrawiam administratorów i sympatyków "wędzarniczej braci" z wykształcenia jestem technikiem- technologiem spec.przetwórstwo mięsa,od ukończenia szkoły (z przerwą na wojsko)pracowałem w branży mięsnej,na różnych stanowiskach.W chwili obecnej jestem hobbystą tej branży,preferuję technologie tradycyjne,lecz często "podpieram" się nowinkami jakie daje życie.Wielokrotnie będąc za granicą wstępowałem do tamtejszych sklepów mięsnych(skrzywienie zawodowe) ,żeby obejrzeć ich produkty i tak rozsmakowałem się w wędlinach dojrzewających,Mam już pewne osiągnięcia w tej materii zrobiłem: Breasola(wołowina)Capiciola(karkówka wp) Horizo.Ostatnio zafascynowany jestem modną medialnie obróbką termiczną- Sous Vide tzw.wolnym gotowaniem-jestem w fazie prób. Pozdrawiam wszystkich zadymiaczy. Kzrysiek-buz od buzowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6604 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witaj buz w zadymionym świecie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6605 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Witaj buz... tchu mi zabrakło czytając Twój tekst '' ciurkiem'' Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546295 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6606 Opublikowano 2 Kwietnia 2017 Foksik, Widmo SG, Buz witajcie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buz Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6607 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Dziękuję za miłe przyjęcie do Braci ,przepraszam za błąd w pisowni kiełbasy- powinno być Chorizo. Z uwagi na moją datę urodzenia i brak biegłości w sprawach posługiwania się komputerem, moja obecność zarejestrowana jest od niedawna lecz na stronę Wędliny Domowe WCHODZIŁEM od dawien dawna-a jakże- korzystałem całymi garściami z porad ,wskazówek,wymiany informacji i wróżę tej stronie wielkie powodzenie ponieważ Branża Mięsna -upadła(pomimo małych przebłysków powrotu do tradycji- a to chyba za sprawą m.inn.Naszej strony)zachłyśnięcie się rodzimych decydentów technologią wysokowydajną poczyniły takie spustoszenie i szkodliwość w branży jak nigdy dotąd,a co mamy każdy widzi i ten trend zmierza w niedobrym kierunku.Przysłodzę, ale słusznie- działanie Wędzarniczej Braci daje konkretną alternatywę,dodatkowo przybliża ludzi do siebie-prawie jak MISJA.Pozdrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
surow Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6608 Opublikowano 3 Kwietnia 2017 Hola. Witam na forum i pozdrawiam z NL. Troszkę wędziłem z kolegami, a teraz postanowiłem zakupić małego Borniaka i zaczynam walkę z miechem Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emeryt50 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6609 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Witam serdecznie całą BRAĆ. Jestem emerytem i chciałbym się zając wędzeniem. I tak na początek zacznę od szynki. A reszta zależy jak to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6610 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 chciałbym się zając wędzeniem. I tak na początek zacznę od szynki. A reszta zależy jak to pójdzie. Witaj - tak się zaczyna...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Big Megi Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6611 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witam forum podczytuję już dłuższy czas. Pierwsze wędzonki zrobiłam jakieś ........30 lat temu i do ubiegłego roku było to sporadyczne działanie na potrzeby rodzinki. Niestety dzieciaki się starzeją /my nie/ i szalone pomysły przychodzą im do głowy - teraz to oni głównie się tym zajmują a ja im kibicuję i podpowiadam i całe życie się uczę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniek96 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6612 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Witaj Big Megi ☺ Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polyari Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6613 Opublikowano 9 Kwietnia 2017 Jestem tu nowy.Witam serdecznie forumowiczów.Z przyjemnością skorzystam z Waszej ogromnej wiedzy i doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-546995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popetelony Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6614 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dzień dobry całej Wędliniarskiej Braci! Określenie "nowicjusz" jest w moim przypadku jak najbardziej trafne. Jestem totalnym amatorem, który postanowił, że czas najwyższy zrezygnować z wygodnictwa i łatwizny i przestać kupować "wędliny" w sklepach. Jestem już po "inicjacji" gdyż wykonałem pierwszą wędlinę w szynkowarze (pierś indycza). Oczywiście był lekki falstart, gdyż przesuszyłem, ale i tak wielka satysfakcja, a rodzina zgodnie oceniła, że nawet przesuszona jest smakowo o niebo lepsza od społemowskiej piersi wędzonej z indyka. Staramy się z córą kontrolować ilość chemii jaką spożywamy w produktach ogólnodostępnych, stąd moje zainteresowanie samo-wędliniarstwem. Mam nadzieję, ba! - wierzę w to głęboko, że rady Szacownego Grona pozwolą mi cieszyć się z jedzenia własnych szynek, rolad i pasztetów Jednocześnie proszę o wybaczenie, jeżeli swymi zbyt dociekliwymi pytaniami wzbudzę w kimś irytację i zniecierpliwienie. Postaram się nie nadużywać Waszej uprzejmości. Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ansz Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6615 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 (edytowane) Dzień drobny,Zaglądałem tu już czas jakiś z przyjemnością, pora się było zarejestrować.Mieszkam poza Polską od czterdziestu kilku lat, na starość sprawiłem sobie Borniaka. Wędziłem już ryby, dziczyznę, szynki i kiełbasy. Zaczyna mi to wychodzić. Moje przygody kuchenne zaczęły się gdzieś tak w 1981 roku. Piekłem chleb przez dwadzieścia kilka lat, w zasadzie wszystek na domowe potrzeby za wyjątkiem ciemnego fińskiego razowca. Na drożdżach i na zakwasie. Robiłem nalewki, doprawiałem fińską czystą trawą żubrówką z własnego ogrodu. Polującym sąsiadom wędziłem co tam przynieśli do wędzenia i podwędzałem sobie co lepsze kawałki. Mieszkam poza miastem, z okna latem widzę pasące się owce i młode bydło, od czasu do czasu kupuję od sąsiada i jagnięcinę i wołowinę. Wieprzków niestety nikt tu blisko nie chowa, więc na razie zdany jestem na to , co znajdę w sklepie. Kupuję jedynie mięso wychowane tu w tym kraju, jedyny wyjątek to nowozelandzka jagnięcina raz na jakiś czas, na Wielkanoc na ten przykład.Przepisy i receptury staram się stosować dokładnie, choć wiele rzeczy wychodzi mi "na czuja", w końcu po tylu latach...Mam nadzieję nauczyć się tu sporo, bo widzę, że jest tu zebrana nieprzebrana ilość doświadczeń i pomysłów.Obserwuję ze zdziwieniem trend: w restauracjach zachwalają dania kuchni domowej (babuni, dziadunia i.t.p.) a w domu ludzie chcieliby jadać jak w restauracji.Na szczęście tutaj tego nie widzę. Edytowane 11 Kwietnia 2017 przez ansz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547433 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wkey Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6616 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Dziękuję za przyjęcie do Wędzarniczej Braci, pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6617 Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Witam Was , popetelony, ansz, wkey w naszym wędzarniczym świecie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrenet Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6618 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Witam Wędzarniczą Wspólnotę! Czytam od dawna ale od niedawna praktycznie korzystam z waszych porad, choć zbudowałem wędzarnię i pomagałem w budowie innej... to uważam się za początkującego... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6619 Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Andrenet witaj Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beatka Strzępek Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6620 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam Jestem członkiem grupy piekarniczej na FB , masarstwo to być może kolejna dziedzina kuchni , którą trzeba będzie odkryć .Pozdrawiam wszystkich Beti Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6621 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witamy wszystkich .nowicjuszy.. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aguś96 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6622 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witam Nadszedł taki czas, że i ja wreszcie dołączyłam do Wędzarniczej Braci.Pozdrawiam Aguś96 żona Qby-69 :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6623 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Witaj Agnieszko!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DARO D Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6624 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 WITAM serdecznie dopiero zaczynam moją przygodę z wędzeniem . Pozdrawiam wszystkich z WĘDZARNICZEJ BRACI . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-547845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasti Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #6625 Opublikowano 17 Kwietnia 2017 Witam wszystkich serdecznie, MArcin z tej strony, dopiero zbieram informacje na temat wędzenia ale bardzo mocno się wkręciłem i pewnie za chwile zaczynam wędzić. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page/265/#findComment-548390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.