yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Maja 2008 Może ktoś zna przepis na kiełbasę z ziemniaków. Kiedyś bardzo dawno mój Tato jak było świniobicie robił ten produkt jako dodatek i jak pamiętam było to bardzo smaczne. Gotowało sie to i później smażyło na patelni. Ale receptury nie znam Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 28 Maja 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2008 Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-34418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yupiter Opublikowano 28 Maja 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2008 Pewnie chodzi ci o kiszkę ziemniaczaną??? jest kilka przepisów na stronie głównej Pzdr.Wosiu Dziękuję To jest właśnie to. Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana) Dziękuje bardzo Mam już wszystko:) Pozdrawiam Cytuj Yupiter Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-34419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Lipca 2009 Mam pytanko. Robić mało to się nie chce. Czy taką kiszkę podgotowaną czy też podpieczoną można "zamrozić na potem" ? :???: Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-73983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Lipca 2009 Można tylko ziemniaki po zamrożeniu zmieniają lekko smak. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-73984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 15 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 15 Lipca 2009 Jeśli nie chodzi o kiszkę ziemniaczaną, to dysponuję przepisem na kiełbasę ziemniaczaną,której składnikami są wołowina, karkówka wieprzowa, słonina, ziemniaki i cebula. Przepis rodem ze Szwecji - jeszcze nie robiłem, ale mogę spróbować. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-73991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kszafran Opublikowano 16 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Lipca 2009 Kolego pis67, jak wypróbujesz to ja chętnie skorzystam. Jestem za wszelkimi nowościami i eksperymentami. :tongue: Cytuj Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-74006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 17 Lipca 2009 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Lipca 2009 Dziś eksperymentowałem z nowymi przepisami. Na focie po lewej jałowcowa nadziana w co się da, po prawej kiełbasa z pistacjami, u dołu szwedzka kiełbasa z ziemniakami. Jutro dalsze etapy i ocena organoleptyczna plus smakowa. :grin: [ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Lip 27, 2009 08:53 ] Przepis na tę kiełbasę ziemniaczaną "na sposób szwedzki" pis67 podał w tym wątku: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-74095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golaszm Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 No i jak się udał eksperyment? Cytuj Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Ja to chyba jestem starej daty i kiełbasa z ziemniaków jakoś mi nie leży. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Z ziemniaków to są dobre placki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Ja na Mazurach w pewnej GSowskiej restauracji zamówiłem kiszkę po (nazwa miejscowości) i po podaniu przez kelnerkę , poprosiłem jeszcze o pieczywo :wink: Kobitka popatrzyła na mnie jak na wariata i grzecznie mi wyjaśniła , że to się spożywa bez pieczywa. Smakowało mi nawet i ...faktycznie placki ziemniaczane z pieczywem też nie "pasią" :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Kiełbasa ziemniaczana - przepis Surowiec na 10 kg 1.wieprzowina kl.I - 2,5kg2.wieprzowina kl.II - 3kg3.wieprzowina kl.III - 2kg4.tłuszcz drobny - 1kg5.ziemniaki ugotowane-1,5kgRazem -------- 10kg W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.Jest prosta w zrobieniu i będzie dobra zimą, jak apetyt wróci. W małej ilości można ją sobie na próbę zaserwować. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka. No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Nasi drobni masarze też dodają mąkę ziemniaczaną - jako utwardzacz :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75673 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Oj ludziska, zaczyna Wam sie już przewracać w .... :grin: :grin: :grin: Przecież 99% społeczeństwa zajada ze smakiem wyroby ze sklepów. :grin: :grin: PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp. :tongue: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp.No to dla niech zrobiłoby się w sztucznym (jakiś rękaw foliowy) :tongue: Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia. Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar Wędzone szprotki to pozostałość po minionej epoce. W cywilizowanych krajach używane są jedynie jako dodatek do pasz. Bo to jak byśmy świnkę uwędzili z wnętrznościami. Cytuj Pozdrawiam,Szejk---------------------------------------------------------"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Sierpnia 2009 Cześć PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org bez zbędnych złośliwości uprasza się Cytuj pozdrawiambielok Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Pis oj te twoje wyroby - masz reke , a jak w smaku ta pistacjowa ? Co do kiszki u mnie w wielkopolsce to tak zwali kaszaneczke , a czesto na obiad jadalo sie przysmazona kaszanke z ziemniakami i suroweczka - jak to powiem tutejszym polonusa to sie nabijaja bo pierwsze slysza jak mozna jesc kaszanke z ziemniakami. A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?No pewnie że tak. Do tego jeszcze ogóreczek kiszony. Ci polonusi to chyba już w USA urodzeni, więc nie zawsze wiedzą co u nas jest dobre. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi187 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Sierpnia 2009 U nas też nazywa się to kartoflakiem. Ja robię tak: Przesmażam boczek pokrojony w dużą kostkę z cebulką i czosnkiem. Dodatkowo podsmażam pokrojony boczek wędzony surowy. Mieszam to z tartymi ziemniakami przyprawiam solą i pieprzem, pakuję do grubych jelit, które mama nazywa kątnikiem. Zapiekam w piekarniku i pychota :tongue: Cytuj "Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75709 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.