Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może ktoś zna przepis na kiełbasę z ziemniaków. Kiedyś bardzo dawno mój Tato jak było świniobicie robił ten produkt jako dodatek i jak pamiętam było to bardzo smaczne. Gotowało sie to i później smażyło na patelni. Ale receptury nie znam
Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/
Udostępnij na innych stronach

Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana)
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-34418
Udostępnij na innych stronach

Pewnie chodzi ci o kiszkę ziemniaczaną??? jest kilka przepisów na stronie głównej

Pzdr.Wosiu

Dziękuję

To jest właśnie to.

 

Kiszka ziemniaczana ( https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=408 ) może występować w dwóch odmianach - typowa, jako pieczona oraz parzona (gotowana)

Dziękuje bardzo

Mam już wszystko:)

Pozdrawiam

Yupiter
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-34419
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
Mam pytanko. Robić mało to się nie chce. Czy taką kiszkę podgotowaną czy też podpieczoną można "zamrozić na potem" ? :???:
Nic tak chłopa nie upiększa jak samara coraz większa !
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-73983
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nie chodzi o kiszkę ziemniaczaną, to dysponuję przepisem na kiełbasę ziemniaczaną,której składnikami są wołowina, karkówka wieprzowa, słonina, ziemniaki i cebula. Przepis rodem ze Szwecji - jeszcze nie robiłem, ale mogę spróbować. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-73991
Udostępnij na innych stronach

Dziś eksperymentowałem z nowymi przepisami. Na focie po lewej jałowcowa nadziana w co się da, po prawej kiełbasa z pistacjami, u dołu szwedzka kiełbasa z ziemniakami. Jutro dalsze etapy i ocena organoleptyczna plus smakowa. :grin:

 

 

[ Komentarz dodany przez: BonAir: Pon Lip 27, 2009 08:53 ]

Przepis na tę kiełbasę ziemniaczaną "na sposób szwedzki" pis67 podał w tym wątku:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3709

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-74095
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
No i jak się udał eksperyment?
Jeśli możesz - wejdź proszę na stronę stronę pajacyk.pl i pomóż nakarmić jakieś dziecko. Dla Ciebie to parę sekund i kilka kilobajtów. Dla Niego to krok bliżej normalnego posiłku.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75535
Udostępnij na innych stronach

Ja to chyba jestem starej daty i kiełbasa z ziemniaków jakoś mi nie leży. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75582
Udostępnij na innych stronach

Ja na Mazurach w pewnej GSowskiej restauracji zamówiłem kiszkę po (nazwa miejscowości) i po podaniu przez kelnerkę , poprosiłem jeszcze o pieczywo :wink:

Kobitka popatrzyła na mnie jak na wariata i grzecznie mi wyjaśniła , że to się spożywa bez pieczywa. Smakowało mi nawet i ...faktycznie placki ziemniaczane z pieczywem też nie "pasią" :smile:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75621
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ziemniaczana - przepis

 

Surowiec na 10 kg

 

1.wieprzowina kl.I - 2,5kg

2.wieprzowina kl.II - 3kg

3.wieprzowina kl.III - 2kg

4.tłuszcz drobny - 1kg

5.ziemniaki ugotowane-1,5kg

Razem -------- 10kg

 

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

Jest prosta w zrobieniu i będzie dobra zimą, jak apetyt wróci. W małej ilości można ją sobie na próbę zaserwować. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75629
Udostępnij na innych stronach

W przepisie jest tylko 15% ziemniaków, nikt z konsumujących nie wyczuł obecności ziemniaka.

 

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Nasi drobni masarze też dodają mąkę ziemniaczaną - jako utwardzacz :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75639
Udostępnij na innych stronach

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75671
Udostępnij na innych stronach

Oj ludziska, zaczyna Wam sie już przewracać w .... :grin: :grin: :grin: Przecież 99% społeczeństwa zajada ze smakiem wyroby ze sklepów. :grin: :grin:

 

PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot kilku jaroszy z piwo.org

Ale trzeba by zapakować w gazetę, gdyż jest w końcu w jelicie wp. :tongue:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75674
Udostępnij na innych stronach

No to ta kiszka smakuje wybornie , bo w tej mazurskiej z mięsa był tylko flak i tłuszcz do obsmażenia.

Trafnie okresliłeś, tym właśnie różnia sie nasze wyroby od tych ze sklepów, ostatnio cos mnie podkusiło i zjadłem kilka wedzonych szprotek - koszmar :cry:

Wędzone szprotki to pozostałość po minionej epoce. W cywilizowanych krajach używane są jedynie jako dodatek do pasz. Bo to jak byśmy świnkę uwędzili z wnętrznościami.

Pozdrawiam,

Szejk

---------------------------------------------------------

"Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości, niż odkrycie nowej gwiazdy."

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75681
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

PIS, gdybyś do tej kiełbasy nie dodał mięsa, to mógłbyś ściągnąć na zlot

kilku jaroszy z piwo.org

bez zbędnych złośliwości uprasza się :)

pozdrawiam

bielok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75683
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Pis oj te twoje wyroby - masz reke , a jak w smaku ta pistacjowa ?

 

Co do kiszki u mnie w wielkopolsce to tak zwali kaszaneczke , a czesto na obiad jadalo sie przysmazona kaszanke z ziemniakami i suroweczka - jak to powiem tutejszym polonusa to sie nabijaja bo pierwsze slysza jak mozna jesc kaszanke z ziemniakami.

 

A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75684
Udostępnij na innych stronach

A wy jadacie kaszanke z ziemniakami ?

No pewnie że tak. Do tego jeszcze ogóreczek kiszony. Ci polonusi to chyba już w USA urodzeni, więc nie zawsze wiedzą co u nas jest dobre.
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75697
Udostępnij na innych stronach

U nas też nazywa się to kartoflakiem. Ja robię tak: Przesmażam boczek pokrojony w dużą kostkę z cebulką i czosnkiem. Dodatkowo podsmażam pokrojony boczek wędzony surowy. Mieszam to z tartymi ziemniakami przyprawiam solą i pieprzem, pakuję do grubych jelit, które mama nazywa kątnikiem. Zapiekam w piekarniku i pychota :tongue:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1572-kie%C5%82basa-z-ziemniak%C3%B3w/#findComment-75709
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.