marky Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Grudnia 2018 WitamCzy aby zapeklować mięso na kiełbasę mam użyć całą peklosól jaka jest w przepisie np. 17g/kg farszu i tyle mam użyć do peklowania czy mniej a potem dodać do farszu?Czy mogę mięso zmielić, dodać peklosól czy powinienem peklować niewielkie kawałki i potem dopiero zmielić?Czy mogę dodać od razu przyprawy(pieprz, majeranek, czosnek) do peklowania czy powinienem poczekać aż zacznę mielić i wyrabiać farsz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Grudnia 2018 1. całą2. kawałki a po peklowaniu mielić.3. lepiej po mieleniu w czasie wyrabiania Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Czasami robie kielbase w taki sposob,ze miele mieso dodaje przyprawy i peklosol wyrabiam i zostawiam na 24h . Nastepnego dnia nadziewam i wedze i jest wszystko OK. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Czasami robie kielbase w taki sposob,ze miele mieso dodaje przyprawy i peklosol wyrabiam i zostawiam na 24h . Nastepnego dnia nadziewam i wedze i jest wszystko OK. Bo to jest prawidłowa technologia. Przy produkcji wędlin drobno rozdrobnionych, peklosól wraz z przyprawami dodaje się podczas kutrowania mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2018 No to teraz namieszaliście w głowie "młodemu" koledze - nie wszystko na raz - niech najpierw robi - peklowanie , mielenie , dodanie przypraw , wyrabianie Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Czasami robie kielbase w taki sposob,ze miele mieso dodaje przyprawy i peklosol wyrabiam i zostawiam na 24h . Nastepnego dnia nadziewam i wedze i jest wszystko OK.Bo to jest prawidłowa technologia. Przy produkcji wędlin drobno rozdrobnionych, peklosól wraz z przyprawami dodaje się podczas kutrowania mięsa. też tak kiedys robiłem, ale tu znalazłem info, ze mięso peklować w kawałkach 48-72 h, następnie zmielić, przyprawić, wymieszać, załadować w jelita i osadzanie. Teraz to już sam nie wiem jak robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Pisałem, że technologia parwidłowa, ale nie zalecana w warunkach produkcji domowej. My robimy zgodnie z tym, co tutaj propagujemy i co mówią nasze przepisy.Jako ciekawostkę podam, że mięso rozdrobnione, wymieszane z peklosolą, w temperaturze pokojowej, już po 4-5 godzinach osiąga docelowe wybarwienie. Niestety, zostaje w ten sposób przerwany ciąg chłodniczy, który gwarantuje bezpieczeństwo. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) Teraz to już sam nie wiem jak robić. nie wszystko na raz - niech najpierw robi - peklowanie , mielenie , dodanie przypraw , wyrabianieNo i osadzanie Kuter - tak trzeba , ale ile naszych umiłowanych w tradycyjnych wędlinkach go posiada ? Jedynie ci co na produkcji "kręcą lody" czytaj kasę . Ps Już chciałem kupić najmniejszy kuterek , ale jak on waży 48 kilogramów i zajmuje całą szafę w kuchni i mam go targać i umyć by mieć dla siebie i mojej "małżowiny " dwa kilo parówek , bo mając lodówkę no frost musiałbym je zapakować próżniowo bo za dwa dni to będę miał parówki "karniszonowe" to dziękuję . Edytowane 17 Grudnia 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Czy mogę dodać od razu przyprawy(pieprz, majeranek, czosnek) do peklowania czy powinienem poczekać aż zacznę mielić i wyrabiać farsz? A ja, puki nie dorobię się mieszarki, od jakiegoś czasu przyprawy dodaję do jedynki (tego najchudszego) po peklowaniu ale przed mieleniem. Wydaje mi się że wtedy mam przyprawy rozprowadzone w miarę równomiernie w całym fa.Co do reszty pytań koledzy już Ci odpowiedzieli. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.