Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Świąteczna kiełbasa

Wp I - 1,0 kg (szarpak)

Wp II - 2,5 kg (sitko 10)

Dzik II - ścinki - 5,5 kg (sitko 10)

Wołowina - Pręga- 1,0 kg (sitko 2,5)

 

Peklowanie w kawałkach 48 godzin.

18 g peklosoli na 1 kg farszu.

 

Pieprz czarny 2 g/kg

Czosnek 3 g/kg

Cukier 2 g/kg

Jałowiec 1 g/kg

 

Szklanka wody na 10 kg mięsa.

 

Przyprawy wymieszane w wodzie. Woda dolana do wołowiny i wymieszane.

Pozostałe mięso wyrobione. Na końcu dodana wołowiną z wodą i przyprawami.

Wyrabianie 20 minut.

Jelito wieprzowe. Osadzanie 12 godzin. Wędzenie 3,5 godziny, temp. 40-50 stopni. Drewno buk i czereśnia. 40 min pieczenie w temp 90-100 stopni. Zdjęcia po tygodniu suszenia kiełbasy na poddaszu.

post-82069-0-02524500-1545491705_thumb.jpg

post-82069-0-37708100-1545491729_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Świąteczna kiełbasa
Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna :thumbsup:  Zdrówka :D 
[Dodano: 22 gru 2018 - 17:09]

 

 

1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.
  Też tyle daję - przy podpieczeniu może się wydać słonawa  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618480
Udostępnij na innych stronach

Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.

Nie napisałem, że jest bardzo dobra. A jest.

 

[Dodano: 22 gru 2018 - 18:09]

Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna :thumbsup: Zdrówka :D

 

Jako "zagrycha" przy stole najlepiej lubię pieczone.

Edytowane przez krzychuzab
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618492
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dzik (szynka, boczek, łopatka, podgardle) 4 kg sitko 10

Wieprzowina (boczek) 2,5 kg sitko 10

Wołowina (pręga) 0,9 kg sitko 2,5 (mielone 2 razy)

Mięso pokrojone w kostkę i peklowane 24 h z użyciem 18 g peklosolo na 1 kg mięsa.

Przyprawy:

Pieprz 3g/kg

Czosnek 3g/kg

Kminek 2g/kg

Jałowiec 1g/kg

Przyprawy wymieszane z wodą (200 ml wody na całość mięsa).

Wieprzowina i dzik wymieszane.

Woda z przyprawami dodana do wołowiny i wymieszane.

Całość wymieszane i wyrobione 15 minut.

Osuszenie w 50-60 stopni.

Wędzenie 2,5 h w 45-55 stopni.

Pieczenie 0,5 h w 100 stopniach.

Zdjęcia po suszeniu kiełbasy 7 dni na poddaszu - okolo 10 stopni. Taka dla mnie jest najlepsza.

post-82069-0-45499300-1580030423_thumb.jpeg

post-82069-0-53346900-1580030432_thumb.jpeg

post-82069-0-75914900-1580030442_thumb.jpeg

post-82069-0-03303400-1580030451_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-655141
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dzik (boczek, podgardle) 1,6 kg oczko 8 mm

Dzik (szynka, łopatka) 1,7 kg oczko 8 mm

Wp II 3,1 kg oczko 8 mm

Wp III golonka 0,85 kg (2 sztuki) oczko 2 mm 2 razy

Kminek 3 g/kg

Czosnek 3 g/kg

Pieprz 3 g/kg

Jałowiec 1,5 g/kg

Woda 40 ml/kg

PEKLOWANE 48 h NA SUCHO.

PRZYPRAWY WYMIESZANE Z WODA. WODA Z PRZYPRAWAMI DODANA DO WP III, WYMIESZANE.

POZOSTAŁE MIĘSO WYROBIONE. CAŁOŚĆ ZMIESZANE I WYROBIONE 15 MINUT.

OSADZANIE 10 h. WĘDZONE 3 h W TEMP. 45-50 STOPNI. KIEŁBASA PODPIECZONA 35 MINUT W 90-100 STOPNI.

ZDJĘCIE PO 8 DNIACH SUSZENIA NA PODDASZU.

post-82069-0-37554200-1585680278_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-661814
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Dziczyzna ścinki różne, boczek, szynka, łopatka - 65% SITO 8

Wp II - 25 % SITO 8

Wp III - 10 % SITO 2,4

Przyprawa do dziczyzny 8 g/kg

Kminek 5 g/kg

Kiełbasa wędzona, następnie pieczona do 70 stopni w środku.

7 dni suszona w garażu.

post-82069-0-71951100-1607860492_thumb.jpeg

post-82069-0-26890700-1607860510_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-687901
Udostępnij na innych stronach

Piękna. Co to za przyprawa do dziczyzny konkretnie?. Pod koniec zimy planuję zrobić kiełbasę z dzikiem więc pozwolę sobie zapisać ten przepis.

 

Poszedłem na łatwiznę tym razem.

post-82069-0-82715000-1607864039_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-687913
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.