krzychuzab Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Świąteczna kiełbasaWp I - 1,0 kg (szarpak)Wp II - 2,5 kg (sitko 10)Dzik II - ścinki - 5,5 kg (sitko 10)Wołowina - Pręga- 1,0 kg (sitko 2,5) Peklowanie w kawałkach 48 godzin. 18 g peklosoli na 1 kg farszu. Pieprz czarny 2 g/kgCzosnek 3 g/kgCukier 2 g/kgJałowiec 1 g/kg Szklanka wody na 10 kg mięsa. Przyprawy wymieszane w wodzie. Woda dolana do wołowiny i wymieszane. Pozostałe mięso wyrobione. Na końcu dodana wołowiną z wodą i przyprawami.Wyrabianie 20 minut. Jelito wieprzowe. Osadzanie 12 godzin. Wędzenie 3,5 godziny, temp. 40-50 stopni. Drewno buk i czereśnia. 40 min pieczenie w temp 90-100 stopni. Zdjęcia po tygodniu suszenia kiełbasy na poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Grudnia 2018 Świąteczna kiełbasa Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna Zdrówka [Dodano: 22 gru 2018 - 17:09] 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie. Też tyle daję - przy podpieczeniu może się wydać słonawa Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618480 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 22 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) Naprawdę bardzo ładna, 1,8% peklosoli w sam raz dla mnie.Nie napisałem, że jest bardzo dobra. A jest. [Dodano: 22 gru 2018 - 18:09] Wygląda ładnie - ale widać wysokie podpieczenie - najważniejsze by była smaczna Zdrówka Jako "zagrycha" przy stole najlepiej lubię pieczone. Edytowane 22 Grudnia 2018 przez krzychuzab Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Grudnia 2018 (edytowane) lubię pieczoneTo jest nas co najmniej dwóch Edytowane 22 Grudnia 2018 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-618495 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Dzik (szynka, boczek, łopatka, podgardle) 4 kg sitko 10Wieprzowina (boczek) 2,5 kg sitko 10Wołowina (pręga) 0,9 kg sitko 2,5 (mielone 2 razy)Mięso pokrojone w kostkę i peklowane 24 h z użyciem 18 g peklosolo na 1 kg mięsa.Przyprawy:Pieprz 3g/kgCzosnek 3g/kgKminek 2g/kgJałowiec 1g/kgPrzyprawy wymieszane z wodą (200 ml wody na całość mięsa).Wieprzowina i dzik wymieszane.Woda z przyprawami dodana do wołowiny i wymieszane.Całość wymieszane i wyrobione 15 minut.Osuszenie w 50-60 stopni.Wędzenie 2,5 h w 45-55 stopni.Pieczenie 0,5 h w 100 stopniach.Zdjęcia po suszeniu kiełbasy 7 dni na poddaszu - okolo 10 stopni. Taka dla mnie jest najlepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-655141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Podoba mi sie .. chetnie sprobowalbym.. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-655173 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 31 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Marca 2020 Dzik (boczek, podgardle) 1,6 kg oczko 8 mmDzik (szynka, łopatka) 1,7 kg oczko 8 mmWp II 3,1 kg oczko 8 mmWp III golonka 0,85 kg (2 sztuki) oczko 2 mm 2 razyKminek 3 g/kgCzosnek 3 g/kgPieprz 3 g/kgJałowiec 1,5 g/kgWoda 40 ml/kgPEKLOWANE 48 h NA SUCHO. PRZYPRAWY WYMIESZANE Z WODA. WODA Z PRZYPRAWAMI DODANA DO WP III, WYMIESZANE.POZOSTAŁE MIĘSO WYROBIONE. CAŁOŚĆ ZMIESZANE I WYROBIONE 15 MINUT.OSADZANIE 10 h. WĘDZONE 3 h W TEMP. 45-50 STOPNI. KIEŁBASA PODPIECZONA 35 MINUT W 90-100 STOPNI.ZDJĘCIE PO 8 DNIACH SUSZENIA NA PODDASZU. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-661814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Dziczyzna ścinki różne, boczek, szynka, łopatka - 65% SITO 8Wp II - 25 % SITO 8Wp III - 10 % SITO 2,4Przyprawa do dziczyzny 8 g/kgKminek 5 g/kgKiełbasa wędzona, następnie pieczona do 70 stopni w środku.7 dni suszona w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-687901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 13 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Piękna. Co to za przyprawa do dziczyzny konkretnie?. Pod koniec zimy planuję zrobić kiełbasę z dzikiem więc pozwolę sobie zapisać ten przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-687909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 13 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Grudnia 2020 Piękna. Co to za przyprawa do dziczyzny konkretnie?. Pod koniec zimy planuję zrobić kiełbasę z dzikiem więc pozwolę sobie zapisać ten przepis. Poszedłem na łatwiznę tym razem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15746-kie%C5%82basy-z-dziczyzn%C4%85/#findComment-687913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.