Maxell Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Stycznia 2019 Napoleonka Składniki: 2 ciasta francuskie zrolowane1l mleka5 łyżek cukru białego1 łyżka cukru wanilinowego15 dag mąki pszennej3 żółtkacukier puder (do posypania). Przygotowanie: Upiec 2 ciasta francuskie na dużej blasze (3 minuty w temperaturze 220st.C z termoobiegiem, a następnie ok. 8 minut bez termoobiegu). ¾ litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z ¼ litra mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając. Wylać gorący budyń na jedno ciasto, nakryć drugim i posypać cukrem pudrem. 5 łyżek cukru zastąpiłem 5-ma łyżkami cukru pudru (lubię sobie ułatwiać). Zbój Madej życzy smacznego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Stycznia 2019 Kiedy pieczemy platy ciasta francuzkiego, dobrze jest polozyc kratke tej samej wiekosci co ciasto. Ciasto nadal sie ladnie upiecze, rozwarstwi w srodku, ale trzyma rowna powierzchnie, bez wybrzuszenia na srodku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakira Opublikowano 5 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Stycznia 2019 rozumiem że trzeba kratke położyć na cieście przy wkładaniu do piekarnika? Cytuj szakira Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619744 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Stycznia 2019 Tak Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Stycznia 2019 mozna tez ciasto mocno ponakuwac widelcem tez zdaje egzamin , ja natomiast robie napoleonki wedlog szwedzkiej receptury i upieczone platy ciasta dociskam deska , zeby byly plaskie bo sa smarowane lukrem z dzemem malinowym Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.