Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napoleonka

 

post-39694-0-04024300-1546634981_thumb.jpg

 

Składniki:

 

2 ciasta francuskie zrolowane
1l mleka
5 łyżek cukru białego
1 łyżka cukru wanilinowego
15 dag mąki pszennej
3 żółtka
cukier puder (do posypania).

 

Przygotowanie:

 

Upiec 2 ciasta francuskie na dużej blasze (3 minuty w temperaturze 220st.C  z termoobiegiem, a następnie ok. 8 minut bez termoobiegu).

 

post-39694-0-84254600-1546634991_thumb.jpg

post-39694-0-65598300-1546634999_thumb.jpg

 

¾ litra mleka zagotować. W osobnej misce utrzeć cukier, cukier wanilinowy i 3 żółtka. Dodać mąkę, a następnie wymieszać z ¼ litra mleka. Kiedy mleko się zagotuje dodać przygotowaną masę i gotować, energicznie mieszając. Wylać gorący budyń na jedno ciasto, nakryć drugim i posypać cukrem pudrem.

 

post-39694-0-33345200-1546635010_thumb.jpg

post-39694-0-37387900-1546635019_thumb.jpg

post-39694-0-84613000-1546635027_thumb.jpg

5 łyżek cukru zastąpiłem 5-ma łyżkami cukru pudru (lubię sobie ułatwiać).

 

Zbój Madej życzy smacznego.

 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/
Udostępnij na innych stronach

Kiedy pieczemy platy ciasta francuzkiego, dobrze jest polozyc kratke tej samej wiekosci co ciasto. Ciasto nadal sie ladnie upiecze, rozwarstwi w srodku, ale trzyma rowna powierzchnie, bez wybrzuszenia na srodku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619735
Udostępnij na innych stronach

mozna tez ciasto mocno ponakuwac widelcem tez zdaje egzamin , ja natomiast robie napoleonki wedlog szwedzkiej receptury i upieczone platy ciasta dociskam deska , zeby byly plaskie bo sa smarowane lukrem z dzemem malinowym

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15788-napoleonka-wed%C5%82ug-zb%C3%B3ja-madeja/#findComment-619780
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.