Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-70682000-1547139062_thumb.jpgpost-72431-0-95211400-1547139066_thumb.jpg

 

SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-boczek bez skóry 4 kg /  krojony w kostkę 3 cm

-1 szt. golonka tylna / 2,5 mm

 

PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 19-20 g/kg

-czosnek świeży 6 g/kg

-gorczyca mielona biała 2 g/kg

-pieprz biały 2 g/kg

-pieprz czarny 1 g/ kg

-gałka muszkatołowa 0,5 /kg

-ziele angielskie 0,5 g/kg

-woda 300 ml  boczku + 100 ml do golonki

-osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi

 

WYKONANIE

Kupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-6 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie boczek troszkę uplastyczniamy ja robiłem to tłuczkiem do schabowych. Teraz do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy aż mięso będzie się dobrze kleić. Napełniamy osłonki i odstawiamy do osadzenia na 12 godz, w chłodnym pomieszczeniu.  U mnie kiełbaska wisiała w lodówce w temp 8 stopni. Po tym czasie wyjmuje z lodówki i wieszamy w pokojowej temp. na dwie godz. Wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy do wędzarni i osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. około 60 min .Teraz możemy zacząć wędzić. Wędzenie ma trwać 4 h w temp. 55-60 st. Po wędzeniu odparzamy w temp. 75 st do uzyskania w batonie 70 st.

SMACZNEGO.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/
Udostępnij na innych stronach

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620268
Udostępnij na innych stronach

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło?

Ma.Oryginał 16-stka str. 239 ,ale to zupełnie inny wyrób.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620280
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę?

Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka  i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620289
Udostępnij na innych stronach

 

Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę?

 

Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka  i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam .

Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620310
Udostępnij na innych stronach

 

 

Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje?

Jak smakuje tak jak w życiu jednemu smakuje drugiemu nie. Mi osobiście może być ale dupy nie urywa a dla kumpla robiłem trzy razy bo ją uwielbia .Ja natomiast nie wiem jak smakuje ta z 16 no i raczej nie spróbuje  ;)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620311
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ja już robiłem tą kiełbasę, wszyscy moi znajomi byli zachwyceni jej wilgotnością (zwłaszcza moja teściowa i moja mama). Jest bardzo czosnkowa, następnym razem dodam więcej pieprzu, to będzie bardziej wyrazista.

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-622011
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.