jacekw21 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Stycznia 2019 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE-boczek bez skóry 4 kg / krojony w kostkę 3 cm-1 szt. golonka tylna / 2,5 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19-20 g/kg-czosnek świeży 6 g/kg-gorczyca mielona biała 2 g/kg-pieprz biały 2 g/kg-pieprz czarny 1 g/ kg-gałka muszkatołowa 0,5 /kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-woda 300 ml boczku + 100 ml do golonki-osłonki białkowe rozmiar 55-65 fi WYKONANIEKupione mięso kroimy i peklujemy czas 48 godz. w temperaturze 4-6 st. Boczek kroimy docelowo w kostkę 3 cm. Golonkę w kostkę do peklowania. Po tym czasie boczek troszkę uplastyczniamy ja robiłem to tłuczkiem do schabowych. Teraz do boczku dodajemy wodę i wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Golonkę mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy do kleistości, łączymy oba mięsa i bardzo dokładnie mieszamy aż mięso będzie się dobrze kleić. Napełniamy osłonki i odstawiamy do osadzenia na 12 godz, w chłodnym pomieszczeniu. U mnie kiełbaska wisiała w lodówce w temp 8 stopni. Po tym czasie wyjmuje z lodówki i wieszamy w pokojowej temp. na dwie godz. Wycieramy ręcznikiem papierowym i wkładamy do wędzarni i osuszamy w wędzarni w temp. 35-40 st. około 60 min .Teraz możemy zacząć wędzić. Wędzenie ma trwać 4 h w temp. 55-60 st. Po wędzeniu odparzamy w temp. 75 st do uzyskania w batonie 70 st.SMACZNEGO. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 10 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Stycznia 2019 Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Boczek wędzony lubię bardzo, więc kusi mnie żeby spróbować tej kiełbasy. Czy więcej osób ją robiło?Ma.Oryginał 16-stka str. 239 ,ale to zupełnie inny wyrób. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dafman Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Stycznia 2019 (edytowane) Bardzo ładnie wygląda. Muszę wypróbować. Edytowane 11 Stycznia 2019 przez Dafman Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620307 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 11 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Czy ten przepis ma źródło w jakichś recepturach branżowych? Skąd taki pomysł na kiełbasę? Teraz dzięki Arkowi wiem że ktoś wcześniej coś takiego wymyślił muszę zajrzeć zobaczyć jak to w 16 wygląda taka kiełbaska . Robiłem jeszcze zapodam dziś kiełbasę z boczku o nazwie boczek masowany .Różnica jest w rozdrabnianiu i przyprawach jak dobrze pamiętam .A sam pomysł po prostu pomysłów mam zawsze kilka i niektóre realizuje nie kopiuje przepisów branżowych w zasadzie tam nie zaglądam .Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Stycznia 2019 Boczkowa z 16 to tylko z nazwy zgadza się z Twoim przepisem. To całkiem coś innego. Pytanie jak ta Twoja smakuje? Jak smakuje tak jak w życiu jednemu smakuje drugiemu nie. Mi osobiście może być ale dupy nie urywa a dla kumpla robiłem trzy razy bo ją uwielbia .Ja natomiast nie wiem jak smakuje ta z 16 no i raczej nie spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-620311 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marino166 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Stycznia 2019 Ja już robiłem tą kiełbasę, wszyscy moi znajomi byli zachwyceni jej wilgotnością (zwłaszcza moja teściowa i moja mama). Jest bardzo czosnkowa, następnym razem dodam więcej pieprzu, to będzie bardziej wyrazista. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-622011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 29 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Stycznia 2019 (edytowane) zgodzę się wjęcej pieprzu i jest ok. Edytowane 29 Stycznia 2019 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-622031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Marca 2020 A można by tą kiełbaskę wykonać w typowych jelitach wieprzowych 28-30 mm ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-661332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 28 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Marca 2020 Można czemu nie ale musisz pokroić drobniej Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-661412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atrax Opublikowano 28 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Marca 2020 Dzięki Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15822-kie%C5%82basa-boczkowa/#findComment-661432 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.