jacekw21 Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Lutego 2019 SUROWIEC:Mięso kl.1 :-polędwica 1,250 kg, -szynka 1,250 kgMięso kl.2: - łopatka 1,500 kg-słonina 300 gram PRZYPRAWY:-peklosól-17-20 gram/kg-sól nie jodowana 20 g/kg do słoniny-pieprz biały 1 g/kg-pieprz czarny 1 g/kg-czosnek rozgnieciony praską 8 g/kg-gorczyca ziarno 3 g/kg-woda 300 ml. do całości-cukier 1 g/kg MIESZANKI PRZYPRAW I MATERIAŁY POMOCNICZE-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.)-przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa)-osłonka białkowa fi 55-65, osłonki tniemy na 30-35 cm -sznurek wędzarniczy WYKONANIE:Mięso kl. 1 kroimy w kostkę 2-3 cm, mięso kl. 2 w kostkę 3 cm, słoninę w kostkę 0,5 cm nie przekraczajmy 1 cm. Teraz mięso kl.1 i 2 peklujemy 48 godz. w osobnych pojemnikach w temp.4-6 st. Słoninę solimy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności, mianowicie mięso kl.1 każdy kawałek uplastyczniamy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem. Mięso kl.2 rozdrabniamy na szarpaku robiłem to maszynka nr.8. Teraz łączymy kl.1 i 2 dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i wyrabiamy mięso aż będzie dobrze kleiste. Na koniec dodajemy słoninę i mieszamy aby równo się rozłożyła w masie mięsnej. Napełniamy osłonki ściśle ja robiłem to za pomocą obciętej butelki po mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa. Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc, przyznam jest to pracochłonne przynajmniej za pomocą butelki i trzonka. Trzeba będzie kupić nadziewarkę . Gotowe batony wieszamy w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce na 8 godz. następnie 2 godz w temp.pokojowej. OSUSZANIE I WĘDZENIE -40 min w temp 40 stopni baton kiełbasy musi być suchy i ciepły w dotyku - wędzenie 50-55 st. przez 3,5 - 4 godz. PARZENIEWoda 75-80 stopni w batonie 68Schładzamy w zimnej wodzie następnie chowamy do lodówki.Jeden baton nie parzyłem powiesiłem przy uchylonym oknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
najprawilniejszy Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Lutego 2019 Wygląda zacnie Dodatkowo biorąc pod uwagę sposób nadziewania - to szacun za wypełnienie batonu.Mi przy nadziewarce w browinu w fi 28mm nie udaje się uzyskać kiełbas bez "dziurek" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Lutego 2019 Dodatkowo biorąc pod uwagę sposób nadziewania - to szacun za wypełnienie batonu. To mój wyrób z archiwum jeszcze jak nie miałem nadziewarki trzeba było sobie jakoś radzić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Lutego 2019 (edytowane) Napełniamy osłonki ściśle ja robiłem to za pomocą obciętej butelki po mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa. Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc, przyznam jest to pracochłonne przynajmniej za pomocą butelki i trzonka.Podziwiam jakość nadziania przede wszystkim Poza tym kiełbasa z dodatkiem kosteczek słoniny i ziaren gorczycy to moje klimaty Edytowane 18 Lutego 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 18 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Lutego 2019 Ten ostatni baton wyglada interesująco. Bez obróbki termicznej? Ile wisiał żeby tak wyglądać? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 18 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Lutego 2019 Bez obróbki termicznej? Ile wisiał żeby tak wyglądać? Zgadza się to był test-eksperyment który mnie zaskoczył. Było smacznie, bez dodatkowej obróbki termicznej po wędzeniu powiesiłem przy otwartym oknie, a ile wisiał dokładnie szczerze nie pamiętam było to 3 lata temu. Poza tym myślę że to podsuszanie w pewnym stopniu może być czasowo różne temp. zapewne skakała w dzień ciepło w nocy chłodniej warunki nie stabilne. Bardziej robiłem to na dotyk niż na czas.[Dodano: 18 lut 2019 - 21:17] kiełbasa z dodatkiem kosteczek słoniny i ziaren gorczycy to moje klimaty Też to lubię najlepsza jest gorczyca jak strzela między zębami uwielbiam to Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 19 Lutego 2019 (edytowane) i ziaren gorczycy to moje klimaty Moja wnuczka Julcia powiedziała by, że kiełbasa jest nieboda bo ma pestki Edytowane 19 Lutego 2019 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 19 Lutego 2019 Gorczyca to i moj klimat , moja experymentalna jak podeschla , jest poprostu super ..juz niemoge sie doczekac kiedy bedzie mozna normalnie cos uwedzic , Twoj przepis juz tez zapisany Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.