Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-41418300-1550512936_thumb.jpgpost-72431-0-60372800-1550512940_thumb.jpg

SUROWIEC:
Mięso kl.1 :-polędwica 1,250 kg, -szynka 1,250 kg
Mięso kl.2: - łopatka 1,500 kg
-słonina 300 gram
 
PRZYPRAWY:
-peklosól-17-20 gram/kg
-sól nie jodowana 20 g/kg do słoniny
-pieprz biały 1 g/kg
-pieprz czarny 1 g/kg
-czosnek rozgnieciony praską 8 g/kg
-gorczyca ziarno 3 g/kg
-woda 300 ml. do całości
-cukier 1 g/kg
 
MIESZANKI PRZYPRAW I MATERIAŁY POMOCNICZE
-pieprz ziołowy białowieski 1 g/kg skład; gorczyca, majeranek, kminek, kolendra, lubczyk, jałowiec i papryka.)
-przyprawa ziołowa puszczańska 1 g/kg skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa)
-osłonka białkowa  fi 55-65, osłonki tniemy na 30-35 cm 
-sznurek wędzarniczy 
 
WYKONANIE:
Mięso kl. 1 kroimy w kostkę 2-3 cm, mięso kl. 2  w kostkę 3 cm, słoninę w kostkę 0,5 cm nie przekraczajmy 1 cm. Teraz mięso kl.1 i 2 peklujemy 48 godz. w osobnych pojemnikach w temp.4-6 st. Słoninę solimy. Po peklowaniu przystępujemy do dalszych czynności, mianowicie mięso kl.1 każdy kawałek uplastyczniamy tłuczkiem ale nie za mocno bez przesady z wyczuciem. Mięso kl.2 rozdrabniamy na szarpaku robiłem to maszynka nr.8. Teraz łączymy kl.1 i 2 dodajemy wszystkie przyprawy oraz wodę i wyrabiamy mięso aż będzie dobrze kleiste. Na koniec dodajemy słoninę i mieszamy aby równo się rozłożyła w masie mięsnej. Napełniamy osłonki ściśle ja robiłem to za pomocą obciętej butelki po mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa. Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc, przyznam jest to pracochłonne przynajmniej za pomocą butelki i trzonka. Trzeba będzie kupić nadziewarkę :). Gotowe batony wieszamy w chłodnym pomieszczeniu lub lodówce na 8 godz. następnie 2 godz w temp.pokojowej.
 
OSUSZANIE I WĘDZENIE 
-40 min w temp 40 stopni baton kiełbasy musi być suchy i ciepły w dotyku 
- wędzenie 50-55 st. przez 3,5 - 4 godz.
 
PARZENIE
Woda 75-80 stopni w batonie 68
Schładzamy w zimnej wodzie następnie chowamy do lodówki.
Jeden baton nie parzyłem powiesiłem przy uchylonym oknie.
post-72431-0-19157100-1550513050_thumb.jpgpost-72431-0-57405400-1550513065_thumb.jpg
 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/
Udostępnij na innych stronach

Wygląda zacnie :)

Dodatkowo biorąc pod uwagę sposób nadziewania - to szacun za wypełnienie batonu.

Mi przy nadziewarce w browinu w fi 28mm nie udaje się uzyskać kiełbas bez "dziurek" 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624075
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dodatkowo biorąc pod uwagę sposób nadziewania - to szacun za wypełnienie batonu.

To mój wyrób z archiwum jeszcze jak nie miałem nadziewarki trzeba było sobie jakoś radzić  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624077
Udostępnij na innych stronach

Napełniamy osłonki ściśle ja robiłem to za pomocą obciętej butelki po mleku która posłużyła mi jako lejek i trzonka tłuczka do mięsa. Ubijamy mocno aby nie było pustych miejsc, przyznam jest to pracochłonne przynajmniej za pomocą butelki i trzonka.

Podziwiam jakość nadziania przede wszystkim  :clap:

Poza tym kiełbasa z dodatkiem kosteczek słoniny  i ziaren gorczycy to moje klimaty  :D

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bez obróbki termicznej? Ile wisiał żeby tak wyglądać?

Zgadza się to był test-eksperyment który mnie zaskoczył. Było smacznie, bez dodatkowej obróbki termicznej po wędzeniu powiesiłem przy otwartym oknie, a ile wisiał dokładnie szczerze nie pamiętam było to 3 lata temu. Poza tym myślę że to podsuszanie w pewnym stopniu może być czasowo różne temp. zapewne skakała w dzień ciepło w nocy chłodniej warunki nie stabilne. Bardziej robiłem to na dotyk niż na czas.


[Dodano: 18 lut 2019 - 21:17]

 

 

kiełbasa z dodatkiem kosteczek słoniny  i ziaren gorczycy to moje klimaty 

Też to lubię najlepsza jest gorczyca jak strzela między zębami uwielbiam to  :)  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624087
Udostępnij na innych stronach

i ziaren gorczycy to moje klimaty :D

 

Moja wnuczka Julcia powiedziała by, że kiełbasa jest nieboda bo ma pestki ;)

Edytowane przez Skalar50
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624114
Udostępnij na innych stronach

Gorczyca to i moj klimat , moja experymentalna jak podeschla , jest poprostu super ..juz niemoge sie doczekac kiedy bedzie mozna normalnie cos uwedzic , Twoj przepis juz tez zapisany  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15915-kie%C5%82basa-puszcza%C5%84ska-parzona/#findComment-624122
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.