Gość Gabi Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Wszyscy się chwalą swoimi wędzonkami , a ja chcę pokazać co Pedro (mój osobisty mąż) robi prawie dwa razy w tygodniu. Amatorów na te wszystkie pyszności :tongue: : szynki , boczki , kiełbasy jest u nas wielu po obejrzeniu programu w telewizji. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Czerwca 2008 :tongue: normalnie ślinka leci , Gabi ty nie masz serca jest noc a o tej porze to się idzie spać a nie jeść :devil: Gratulacje męża :grin: TWA Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grazia Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Czerwca 2008 No no tylko pozazdrościć, aż ślinka płynie, może kiedyś doczekam się wędzarni i będę robić takie pyszności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sokoz Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Smakowite! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35550 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Czerwca 2008 Szacuneczek, widać rączkę mistrzunia :-) I proszę zamieszczać więcej zdjęć, bo to mobilizuje i zagrzewa do pracy. Chylę czoła PS. A żeby nie było to jest tylko śniadanko do pracy dla kochanej żoneczki Gabi :grin: Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 12 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Czerwca 2008 A żeby nie było to jest tylko śniadanko do pracy dla kochanej żoneczki Gabi i jej kolegów :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35553 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam Gabi . Życzę smacznego , śniadanko zapewne wyśmienite . I o to właśnie chodzi , lepiej zrobić samemu niż za truciznę napychać portfele producentom . Serdecznie i słodko pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Czerwca 2008 ja chcę pokazać co Pedro (mój osobisty mąż) robiTaki mąż to skarb. Wedzonki pachną na odległość i pobudzają wyobraźnię. Gabrysiu, Skąd pozyskujecie mięso do tych wspaniałych wyrobów? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Gabrysiu, Skąd pozyskujecie mięso do tych wspaniałych wyrobów? Jako dobrze zorientowany w temacie pozwolę sobie odpowiedzieć. Mięso kupujemy zawsze w jednej masarni w Pielgrzymowicach (Mirmax). Jest zawsze takie same. Cenowo średnio, bo np. za szynki (gotowe, wykrojone elementy) płacę 14,90. Kupiłem kiedyś taniej (po 12,50), w innej masarni, szynkę bez kości, z zamiarem samodzielnego wykrojenia poszczególnych mięśni na wędzonki. Jednak okazało się, że była tak fatalnie wykrawana, że wyglądała jakby pies świni d..ę wytargał. Nie można było nic wykroić, więc poszła na kiełbasę szynkową. Od tamtej pory kupuję tylko w tej jednej masarni, o której pisałem na wstępie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Taki mąż to skarb. He, he :lol: O Tobie Anno można powiedzieć: "taka żona to skarb". :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Witam Wczoraj w ubojni w Mszczonowie kupiłem szynkę 8,50/kg na miejscu za darmo rozebrali mi na czynniki pierwsze tak , że w domu nie miałem bałaganu przy rozbiórce. Połóweczkę jak rozbierają to biorą na przysłowiowe piwo. Rozbiór robią bardzo profesjonalnie bez zbytniego poszarpania mięsa tną na poszczególne rodzaje mięśni. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Gabi Ty to masz dobrze.. :grin:A ja powoli się ogarniam z przeprowadzkowego bałaganu i mam nadzieję,że niedługo powędzę.Muszę tylko namierzyć jakąś ubojnię. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Czerwca 2008 witamPedro Ty bys sie tak sam nie pochwalil,zona sie wyreczasz a sam siedziszpocichutku jak czajnik :wink: Gabi tys mi smaka po jedzeniu jeszcze raz zrobila :lol: podobaja mi sie te kabanoski boczus ladnie ladnieslonecznie pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gabi Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Pedro Ty bys sie tak sam nie pochwalil,zona sie wyreczasz a sam siedzisz pocichutku jak czajnik :wink: Marku to nie wyręczanie się . :lol: Pedro z natury jest skromny , a ja chcę go pochwalić za pracowitość i zdolności. :grin: A co :wink:!? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Należy się :grin: a co? :lol: :lol: :lol: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Wyroby napewno smaczne, ale jedna nagana się należy. Za lenistwo. :grin: To już nie można ładnie osznurować, Trzeba pchać mięso w te siatki. Żartowałem. :lol: Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aglod Opublikowano 13 Czerwca 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Czerwca 2008 Ty Wnuczka nie słuchaj, on tak z zazdrości :devil: A na widok tych cudnych wędzonek ślinka leci :tongue: :grin: :grin: Cytuj Podjadającym farsz skrytożercom mówimy NIE!!!http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-35616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiesław Opublikowano 23 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Listopada 2008 Witam, wczoraj wędziłem wyroby szyki, balerony, polędwice i boczki, mięsko zapeklowałem 10 dni wcześniej, ponieważ zwykle peklowałem 2 tygodnie, tym razem dokonałem nastrzyku oraz usunąłem z zalewy wszystkie przyprawy za wyjątkiem ząbków czosnku, mięsko peklowało się na balkonie. W piątek opłukałem w zimnej wodzie i wykorzystałem zakupioną na Zlocie WB siatkę. Z najgłębszego miejsca wykroiłem kawałek mięsa i sprawdziłem smakowo słoność, okazała się odpowiednia. Tak przygotowane porcje powiesiłem na noc na balkonie do obcieknięcia, a w sobotę rano całość przeniosłem do garażu, gdzie poddałem osuszaniu farelką przez dwie godziny. Następnie zabrałem wszystko do wędzarni, gdzie po wytworzeniu żaru wędlinki obsuszałem przez godzinę. Po tym czasie dołożyłem drewna akacjowego i wędziłem gęstym dymem w temp. 45-50 oC, polędwicę wyjąłem po 2 godzinach wędzenia, natomiast szynki, balerony i boczek pozostawiłem jeszcze na godzine. Ponieważ wędliny będą dopiero potrzebne na święta, całość zamroziłem, za wyjątkiem jednego baleronu który poddałem parzeniu. Zwarzyłem baleron i ustaliłem czas parzenia (1.95 kg x 50 min = ok. 90 min wraz z 15 min zaparzeniem w temp. 100 oC) tak więc włożyłem baleron do wrzątku na 15 min a następnie dolałem zimnej wody by otrzymać temperature 80-82 oC, w tej temperaturze baleron się parzył przez pozostałe 75 min. Pilnowałem temperatury włączałem, to wyłączałem palnik gazowy, wreszcie wywiesiłem baleronik na balkon celem wychłodzenia. Wyszedł nam bardzo dobry baleron, ładnie wybarwiony, soczysty i wyśmienity w smaku, sądzę, że miało na to wpływ, krótsze niż dotychczas wędzenie, zmiana drewna z olchowego (goryczka) na akacjowe oraz pilnowanie temperatury parzenia do 82 oC. A tak przy okazji dzisiaj zakupiłem na targu w Płońsku beczułkę dębową na trunki, były trzy rodzaje wielkości, ja zakupiłem średnią na ok. 15 litrów, zapłaciłem 200 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-46794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Moja pierwsza nieśmiała próba uwędzenia czegokolwiek w wędzarni Grzegorza. Peklowanie przyspieszone 3 dni + nastrzyk, obsuszanie 14 godzin w lodówce + 1h w wędzarni. Wędzenie 3 godziny temp 50-60 stopni Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47630 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Peklowanie przyspieszone 3 dni + nastrzyk, obsuszanie 14 godzin w lodówce + 1h w wędzarni. Wędzenie 3 godziny temp 50-60 stopni Tym razem się udało, następne też będą udane. :grin: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Wdw , obyś był dobrym prorokiem. Co prawda z pierwszej szynki jestem naprawdę zadowolony - to jednak w styczniu szykuje się pełny wsad wędzarni. I oby tylko wtedy wszystko poszło równie dobrze. :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Wdw , obyś był dobrym prorokiem. Co prawda z pierwszej szynki jestem naprawdę zadowolony - to jednak w styczniu szykuje się pełny wsad wędzarni. I oby tylko wtedy wszystko poszło równie dobrze. :grin: Demon, z pomocą "stronki" musi wyjść dobrze. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47669 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Gonzo , to jak uwędzone są Twoje wyroby - ok :grin: To jak ułożone- ok :grin: , ale w to że tak równo tą szynkę pokroiłeś - NIE WIERZĘ !!!! :tongue: Photoshop czyni cuda :wink: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Photoshop czyni cuda No właśnie demon! Widzę, że fotografia nie jest Ci obca. Powiedz mi czy jesteś w posiadaniu namiotu bezcieniowego, bo fotka Twojej szyneczki wygląda jak z reklamy? Cytuj Pozdrawiam... Piotrek. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 1 Grudnia 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2008 Witam.Demon, krojenie i układanie było robione na wariata przed sobotnim Andrzejkowym "laniem wosku" :grin: Kolorek wyrobów, może nie jest taki ładny jak Twojego wyrobu ( nie piszę szyneczki, bo zaraz "jajcarze" podchwycą ), ale w realu jest dużo intensywniejszy. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1600-w%C4%99dzonki/#findComment-47679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.