janusz61 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Drodzy koledzy po fachu, jestem początkującym zadymiarzem. Za mną trzecie wędzenie szynek.Generalnie jestem zadowolony z jakości i smaku moich wyrobów, z jednym zastrzeżeniem. Choć przestrzegam internetowych zaleceń co do procedur np. peklowanie, temperatura, moje szynki wychodzą zbyt twarde, gumowate - jak to się mówi - podeszwa. Trzeba się trochę natrudzić, żeby to przeżuć. Chciałbym osiągnąć coś w rodzaju wędzonki krotoszyńskiej ze sklepu. Proszę odpowiedzieć mi, dlaczego tak jest i co zrobić, żeby tak nie było. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Choć przestrzegam internetowych zaleceń co do procedur np. peklowanie, temperatura, moje szynki wychodzą zbyt twarde, gumowate - jak to się mówi - podeszwa. Trzeba się trochę natrudzić, żeby to przeżuć. Ze względu na pojemność internetu zakres porad bywa ....porażający.Napisz dokładnie, krok po kroku jak te szynki robisz.Peklowanie i wędzenie nie da Ci kruchej szynki. Potrzebna jest jeszcze obróbka termiczna, w przypadku szynki - parzenie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszub66 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Nie napisałeś jk robisz krok po kroku.Powiem Ci jak ja robię szynki.Pekluję na sucho 20 g peklosoli na 1kg mięsa,dodaję ziarna jałowca ,kolendre,pieprz,czosnek,majeranek,ziele angielskie,trochę przyprawy do mięs.Wszystkie przyprawy ucieram w moździerzu i przed natarciem nastrzykuję szynkę (woda +peklosól+magi)Szynke pekluję 5 dni, piątego dnia wieczorem pakuje szynkę w siatkę i wieszam w temperaturze pokojowej na noc.Rano sprawdzam czy wyschła ,jeśli nie to dosuszam w wędzarni.Potem dym 65*C na 5-6H w zależności od wielkości szynki i około 1h w temperaturze 80*C.Ostatnio 5 i pół h i 1 godzina i 20 min w 80*C bo szynki byly powyżej 2 kg.Wyszły rewelacyjnie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.