Skocz do zawartości

Na słodko - ciasta i desery


Gość Efffa

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 144
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ciasteczka chałwowe

 

Składniki:

100 g miękkiego masła

1/3 szklanki cukru

180 g chałwy

1 jajko

1,5 szklanki mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sezam do obtoczenia

Przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem na biały puch, dodać pokruszoną chałwę, jajko i zmiksować do połączenia. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować.

 

Ręką formować kulki wielkości orzecha włoskiego, każdą kulkę obtoczyć w sezamie, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą. Układać w dość sporych odstępach i delikatnie spłaszczyć dłonią.

 

Blachy z ciasteczkami wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec 15-18 min do zezłocenia. Delikatnie zdjąć z blachy i wystudzić na kratce do pieczenia.

 

Smacznego!

post-93537-0-58685000-1562850769_thumb.jpeg

post-93537-0-23306500-1562850778_thumb.jpeg

post-93537-0-80144800-1562850786_thumb.jpeg

post-93537-0-77915400-1562850795_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Ciasto kruche z wiśniami - wykonanie mojego męża pod moim bacznym okiem, podczas gdy ja zaprawiałam tony wiśni. Przepis ze strony "Moje Wypieki"

 

Składniki:
Ciasto kruche:
300 g mąki pszennej
200 g masła w temperaturze pokojowej
120 g cukru
Warstwa  wiśniowa:
700 g świeżych wiśni (waga bez pestek)
80 g cukru
5 łyżek mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
3 łyżki bułki tartej lub zmielonych migdałów
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Składniki na ciasto kruche umieścić w misce i wyrobić na kruszonkę. Formę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, na dno wysypać połowę kruszonki i delikatnie rozłożyć na dnie - nie wciskać tylko delikatnie rozsypać i uklepać. Spód wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC i zapiec 15 min, do bladozłotego koloru. Piekarnika nie wyłączać.
 
Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą lub mielone migdały. W misce wymieszać wydrylowane wiśnie, cukier i mąkę ziemniaczaną. Owoce rozłożyć na podpieczonym spodzie, całość posypać resztą kruszonki. Formę z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać 40-45 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
 
Smacznego!

post-93537-0-79876000-1564156651_thumb.jpeg

post-93537-0-00690800-1564156660_thumb.jpeg

post-93537-0-75131500-1564156668_thumb.jpeg

post-93537-0-20874700-1564156681_thumb.jpeg

post-93537-0-81649800-1564156690_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ciasteczka i rogaliki z ciastem krucho-drożdżowym z przepisu Halusi

 

Składniki:

Ciasto:

500 g mąki

50 g świeżych drożdży

2 żółtka

250 g masła

2 łyżki cukru

1/2 szklanki letniego mleka

szczypta soli

Wiśnie:

500 g wydrylowanych wiśni 

1/2 szklanki cukru

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

2 białka

cukier

Przygotowanie:

W misie miksera umieścić pokrojone na drobniejsze kawałki masło, szczyptę soli, masło, żółtka oraz drożdże rozpuszczone w letnim mleku z dodatkiem cukru. Zagnieść sprawnie ciasto, uformować w kulę, owinąć w folię i schować do lodówki na 30 min.

 

Wydrylowane wiśnie odsączyć z nadmiaru soku, wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną tuż przed formowaniem ciasteczek.

 

Ciasto podzielić na części. Części, z którymi nie pracujemy od razu przechowywać w lodówce. Ciasto rozwałkować dość cienko, wycinać szklanką koła. Połowę wyciętych kółek na środku zrobić nacięcie w kształcie krzyżyka. Na kółka nakładać po 3-4 wiśnie, nakryć kołem z krzyżykiem i zlepić brzegi, dodatkowo widelcem zrobić wzorek na brzegach. Ciastka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub teflonową matą w odstępach, ciastka urosną.

 

Widelcem roztrzepać białka jajek na lekką piankę, białkiem smarować ciastka i posypywać cukrem. Blaszki od razu wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC i piec około 15 min do zrumienia. Wystudzić na kratce.

 

Smacznego!

 

Rogaliki identycznie, ale formowane w innym kształcie :P

post-93537-0-11295000-1564570177_thumb.jpeg

post-93537-0-66803500-1564570186_thumb.jpeg

post-93537-0-23374400-1564570199_thumb.jpeg

post-93537-0-49017700-1564570211_thumb.jpeg

post-93537-0-82323400-1564570227_thumb.jpeg

post-93537-0-91511700-1564570237_thumb.jpeg

post-93537-0-13953700-1564570250_thumb.jpeg

post-93537-0-95365200-1564570261_thumb.jpeg

post-93537-0-84299900-1564570273_thumb.jpeg

post-93537-0-34977000-1564570286_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciasteczka i rogaliki z ciastem krucho-drożdżowym z przepisu Halusi

 

To TY Ewa, jestem sprawcą tych wszystkich pokus.

Ale wspólne pieczenie, na odległość mimo wszystko bardzo mi się podoba  :clap:  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na sniadanie? ja jadam tak kolo 12 to juz poprosze jeden z makiem :tongue:  :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na sniadanie? ja jadam tak kolo 12 to juz poprosze jeden z makiem :tongue:

Hehe no u nas w weekend też o takiej porze. Ja to ranny ptaszek, buszuję już od 6, nawet w weekend nie mogę się przestawić ale mój mąż i córka lubią sobie pospać. Dzięki temu mam to co kocham najbardziej - ciszę i spokój :) :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 rano! toc to srodek nocy ..ja o 3 to dopiero spac ide  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 rano! toc to srodek nocy ..ja o 3 to dopiero spac ide :)

Kochana, ja o 6.30 już w pracy jestem :D ale dziś już urlopik zasłużony, mogę powiedzieć, że rok szkolny szczęśliwie już się zakończył... Ufffff... Oby wrzesień tak szybko nie nadchodził

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam wolnosc czsasowa , pracuje z domu ..cale szczescie ze psa spiocha tez mamy wiec w weekend o 9 to jest rano jak wstajemy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Ciasto kakaowe na piwie

 

Weekend minął mi w towarzystwie piwa - kulinarnie oczywiście :) Był kurczak pieczony z piwem, piwo zostało to upiekłam bułeczki, piwo w butelce jeszcze się nie skończyło więc postanowiłam upiec ciasto. Na stronie Męski Wypas znalazłam ciekawy przepis na ciasto kakaowe i postanowiłam przygotować w domu. Przepis jest prosty i przypomina sposobem wykonania murzynka, lecz ciasto po upieczeniu wychodzi cięższe, wilgotne, coś jak brownie. Baaaardzo smaczne, a do tego ta polewa! Przepyszne! Oryginalnie ciasto wykończone jest popcornem, ale u mnie znalazły się maliny z przydomowego ogródka, które świetnie współgrały z całością.

 

 

Składniki:

 

Ciasto:

 

200 g cukru

 

60 g kakao

 

250 g masła

 

1 szklanka piwa (najlepiej ciemnego)

 

140 ml śmietany kremówki

 

2 jajka

 

275 g mąki pszennej

 

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Polewa:

 

100 g miękkiego masła

 

200 g gładkiego serka twarogowego

 

100 g cukru pudru

 

2 łyżki soku z cytryny

 

Do dekoracji:

 

świeże owoce

 

listki mięty

 

Przygotowanie:

 

W rondelku umieścić cukier, kakao, masło i piwo. Wstawić na palnik i podgrzewać aż masło i cukier się rozpuszczą. Ostudzić.

 

W misie miksera umieścić ostudzoną zawartość rondelka, śmietankę kremówkę i jaja. Całość zmiksować. Na końcu dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i całość krótko zmiksować.

 

Ciasto wylać do formy włożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszką manną. Wierzch wyrównać szpatułką i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 1800C i piec około 50 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wystudzić.

 

Przygotować polewę: masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, aż zbieleje. Dodać serek, sok z cytryny i zmiksować. Polewę wyłożyć na ciasto. Gdyby była za rzadka, chwilkę ją schłodzić w lodówce. Wierzch ciasta udekorować świeżymi owocami i listkami mięty.

 

Smacznego!

 

2c36beaf9be446711aeef56a4305aa53.jpgb2154bf657f66cad1b599a284977e7e8.jpga49e34e7a79017892c2825fa2f6f7dc4.jpg2faab5d2a8a0eae7fc2345f09274d4b0.jpg885b69ca3180dfc090fbc6b79beb3942.jpgf87de40c82872133ce856d7339cc1d82.jpgc86acf681739df7d28f23d3be8643e4e.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 11 sie 2019 - 16:57]

Deser z frużeliną wiśniową z amaretto

 

Składniki (4 porcje):

 

Frużelina wiśniowa z amaretto:

 

250 g wiśni, świeżych lub mrożonych (wydrylowanych)

 

20-25 ml amaretto

 

1 łyżeczka żelatyny w proszku

 

3-4 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)

 

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody

 

Krem:

 

150 g serka mascarpone

 

200 ml śmietanki kremówki

 

sok z 1/2 cytryny

 

1 łyżka cukru pudru

 

Dodatkowo:

 

biszkopty ladyfingers

 

świeże owoce do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Przygotować frużelinę: żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.

Wiśnie wraz z cukrem i amaretto włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści, owoce puszczą sok a alkohol odparuje. Dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia.

 

Przygotować krem: schłodzony serek mascarpone i schłodzoną śmietankę kremówkę umieścić w misie miksera i ubić na gęsty krem, dodać sok z cytryny, dosłodzić cukrem pudrem i zmiksować.

 

W pucharkach wyłożyć na dno odrobinę kremu, na to ułożyć pokrojone na części biszkopty, wyłożyć warstwę kremu, następnie frużelinę, biszkopty i na końcu krem. Deser udekorować świeżymi owocami, listkami mięty i biszkoptem. Przed podaniem desery schłodzić.

 

 

861690d94095ba798dc879540f6054a6.jpg89969931d9a4cc93d7d3d97cf9ae1689.jpg4a9bb257697e4dc0780dd54696a63e65.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pysznie wyglada i zapewne tak smakuje a ja wszystko co zawiera cacao to lubie  :)  czy porter moze byc do tego ciasta? bo chyba innego nie posiadam w domu 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pysznie wyglada i zapewne tak smakuje a ja wszystko co zawiera cacao to lubie :) czy porter moze byc do tego ciasta? bo chyba innego nie posiadam w domu

Pewnie, generalnie im cięższe, intensywniejsze i ciemniejsze tym lepiej. Ja akurat pieklam na zwykłym jasnym bo takie miałam po bułeczkach i kurczaku.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dwukolorowe ciasto na oleju

 

Składniki:

 

5 jajek

 

3/4 szklanki cukru

 

1,5 szklanki mąki pszennej

 

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

1/2 szklanki oleju

 

2 łyżki kakao

 

500 g śliwek

 

cukier puder do posypania

 

Przygotowanie:

 

Śliwki umyć, przeciąć na pół i wyjąć pestki. Mąkę przesiać i 2 łyżki odłożyć do miseczki (będzie dodawana do jasnego ciasta). Do pozostałej mąki dodać proszek do pieczenia.

 

W misie miksera umieścić jaja i cukier. Ubić aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Do ubitych jajek dodać mąkę pszenną z proszkiem i delikatnie wmieszać. Na końcu dodać stopniowo olej i zmiksować do połączenia. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać odłożone wcześniej 2 łyżki mąki i wymieszać. Do drugiej części dodać przesiane kakao i wymieszać.

 

Blaszkę 21 cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać kaszką manną/bułką tartą. Do formy wlać na spód jasną część ciasta i wyrównać. Za pomocą łyżki na jasne ciasto wyłożyć ciasto ciemne tworząc "łatki", wyrównać. Poukładać na cieście połówki śliwek rozcięciem ku górze. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175stC i piec około 45 min do suchego patyczka. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

 

Smacznego!

 

c29893e124e50f3ef5f839fbc2c2edfc.jpgac82bdad5fadd6a0c519e350a87c9ab7.jpgcfd910971f20efb73ebf52c4eb692eb2.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 14 sie 2019 - 22:46]

Rolada biszkoptowa z jabłkami

Składniki:

 

Biszkopt:

 

5 dużych jaj

 

80 g cukru

 

100 g mąki pszennej

 

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

2 łyżki letniej wody

 

Dodatkowo:

 

3-4 jabłka

 

cynamon

 

sok z cytryny

 

cukier puder do oprószenia

 

Przygotowanie:

 

Jabłka umyć, przekroić na ćwiartki, każdą ćwiartkę obrać i wykroić gniazdo nasienne. Jabłka pokroić na plasterki o grubości około 3 mm i skropić sokiem z cytryny.

 

Blachę z wyposażenia piekarnika (39 cm x 35 cm) wyścielić papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć plasterki jabłek, jeden przy drugim i oprószyć cynamonem wg upodobań - można oprószyć mocniej, lub jak ja delikatnie.

 

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180stC. Białka oddzielić od żółtek. W misie miksera umieścić białka i ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i miksować aż cały cukier się rozpuści. Ciągle ubijając dodawać żółtka jedno po drugim. Na końcu dodać wodę oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Masę wylać na jabłka i wyrównać szpatułką. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180stC i piec 20-23 minuty, do suchego patyczka.

 

W czasie gdy biszkopt się piecze czystą ściereczkę obsypać cukrem pudrem. Gdy biszkopt się upiecze szybkim ruchem przełożyć go na ściereczkę papierem do góry. Zdjąć papier i pomagając sobie ściereczką ciasno zwinąć roladę wzdłuż dłuższego boku. Zostawić do ostygnięcia łączeniem na dole. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.

 

da7327d75f3dcf6adac085368288d874.jpg5aa78ce9d711b0f71a5834f5ee551752.jpg4d82b7668b6386e3a228283c2fe8bb44.jpg19f9b40b205f69f9e423a0d1bf860bc6.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

31b70027cf1cf66331df9a07359c6bb5.jpg

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, super ta Twoja rolada!! bede musiala konieczine zrobic jak juz beda jakies sensowne jablka , pieklas moze z jakimis innymi owocami?

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Efffa, super ta Twoja rolada!! bede musiala konieczine zrobic jak juz beda jakies sensowne jablka , pieklas moze z jakimis innymi owocami?

Tak ze śliwkami i malinami. Ale z malinami to efektu takiego nie ma bo nie widać ślimaka a z kolei nie mam nigdy tyle malin, żeby dno szczelnie wyłożyć.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moze sprobuje kiedy z wisniami a czekam na zbiory porzeczek to moze zrobie, maliny lesne maja za duzo pestek ,gruszki pewnie tez sie nadadza .

ogolnie to ja w slodkich wypiekach nie jestemza dobra , mam kilka podstawowych co mi wychodza i tego sie trzymam :)

zawsze legne na biszkopcie :facepalm:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moze sprobuje kiedy z wisniami a czekam na zbiory porzeczek to moze zrobie, maliny lesne maja za duzo pestek ,gruszki pewnie tez sie nadadza .

ogolnie to ja w slodkich wypiekach nie jestemza dobra , mam kilka podstawowych co mi wychodza i tego sie trzymam :)

zawsze legne na biszkopcie :facepalm:

Wiśnie mają za dużo soku, zwróć uwagę, że to pieczone jest razem, owocami na dole. Ale możesz spróbować i dać znać. Może je wtedy ziemniaczaną oprószyć.

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No wlasnie z maka , porzadnie odsaczone , albo mam takich ponalewkowych spora ilosc ..by byla taka rolada dla doroslych :D

U nas rolady sa bardzo popularne tylko ze pieczony biszkopt a dopiero smarowane i zwijane .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.