Skocz do zawartości

Drożdżowe (na słodko i wytrawnie)


Rekomendowane odpowiedzi

:thumbsup:  Effa  piękne i równiutkie jak od matrycy.... :clap:  :clap:  :)

muszę wypróbować przepisy w najbliższym czasie :)  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644888
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 74
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Piękne wypieki :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644895
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kulebiak z grzybami

 

Ciasto drożdżowe:
 
2 szklanki mąki
30 g drożdży świeżych
3 łyżki stopionego masła (45g)
2 jajka
4 łyżki mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz grzybowy/pieczarkowy:
 
500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)
2-3 łyżki bułki tartej
2 cebule
jajko
pieprz, sól
masło klarowane do smażenia
Dodatkowo:
 
żółtko
ziarenka maku
Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h.
 
 
 
Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać.
 
 
 
Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować.
 
 
 
Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę.
 
 
 
Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje.
 
 
 
Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C i  do zrumienienia, dużego kulebiaka piec około 40 min. Studzić na kratce przed pokrojeniem.

post-93537-0-38010500-1573982251_thumb.jpeg

post-93537-0-07534500-1573982278_thumb.jpeg

post-93537-0-99600900-1573982290_thumb.jpeg

post-93537-0-14384400-1573982494_thumb.png

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-646153
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nie wiem jak Was, ale mnie bardzo relaksuje praca z ciastem drożdżowym... Ot taka zwykła chałka drożdżowa, do masełka i kubka mleczka lub kakao, niby zwykła a jednak z pazurem niczym dziki lampart :D przepis jest w tym wątku, wyżej gdzieś :)1943740748465491416d9b79f3303021.jpgeeb4601338bb7ce7cadbdc9df83ee328.jpg70bb97b4da854bebbe90cab0c7d75315.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-656417
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
#zostanwdomu
 
Upiecz drożdżówki z kajmakiem ;D
 
Składniki:
  • 540 g mąki pszennej
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)
  • 75 g roztopionego masła
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jajka
Ponadto:
  • 400 g masy kajmakowej
  • orzechy siekane
Lukier:
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • sok z cytryny
 
Przygotowanie:
Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.
Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż, na środek każdego wałeczka wyłożyć łyżeczką lub wycisnąć workiem cukierniczym masą kajmakową. Brzegi wałeczka dobrze zlepić i zapleść drożdżówkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180stC, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia.
Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce.
Smacznego!

 

post-93537-0-22129400-1584530627_thumb.jpeg

post-93537-0-99993100-1584530637_thumb.jpeg

post-93537-0-34041600-1584530650_thumb.jpeg

post-93537-0-28038500-1584530663_thumb.jpeg

post-93537-0-00127100-1584530675_thumb.jpeg

post-93537-0-98738400-1584530688_thumb.jpeg

post-93537-0-37639800-1584530698_thumb.jpeg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660369
Udostępnij na innych stronach

 

 

Upiecz drożdżówki z kajmakiem ;D

 

Kuszące są oj kuszące te drożdżóweczki  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660385
Udostępnij na innych stronach

To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środku :) masa makowa domowa, z czeluści zamrażarki. Na Boże Narodzenie zawsze robię więcej, część zużywam do świątecznych wypieków, resztę w porcjach po 600 g mrożę dla takich właśnie drożdżówek :) u nas zawsze duuuuuużo masy ale można użyć mniej, według gustu. 499d153d614f7f70edadc2b108f81a17.jpg82a3920a5613d2896ff8a54a698ffc71.jpgd53994e7dd02b23aa369fc1f110428a1.jpg5885dd1464feb4c80abbf760931c71db.jpgee27467a8a02df915518be2c12c96c48.jpg

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660507
Udostępnij na innych stronach

Podać adres? :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660508
Udostępnij na innych stronach

No to faktycznie mnie zmartwiłaś.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660512
Udostępnij na innych stronach

No to faktycznie mnie zmartwiłaś.

Mirku, do zlotu w Zakopanem już ''nie daleko''   :D  :facepalm:

Ewa nam upiecze bo się zapisała :laugh:

[Dodano: 19 mar 2020 - 20:40]

 

 

To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środku

Apetycznie obie wersje wyglądają

ale po makówkę bym najpierw rękę wyciągnęła.

Z kajmakiem najbardziej lubię pączki :)

Edytowane przez Alinka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660515
Udostępnij na innych stronach

 

No to faktycznie mnie zmartwiłaś.

Mirku, do zlotu w Zakopanem już ''nie daleko'' :D:facepalm:

Ewa nam upiecze bo się zapisała

[Dodano: 19 mar 2020 - 20:40]

To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środku

Apetycznie obie wersje wyglądają

ale po makówkę bym najpierw rękę wyciągnęła.

Z kajmakiem najbardziej lubię pączki :)

Upiekę, upiekę :D nie wiem jak podróż zniosą, ale zawsze można na zlocie. Świeże najlepsze

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660516
Udostępnij na innych stronach

Nosiło mnie z nudów w poniedziałek to też upiekłem

z serem i makiem

 

attachicon.gifZ makiem.jpg

 

i z samym serem

 

attachicon.gifZ serem.jpg

Piękniusie, lubię taką formę "twist" drożdżówek :D moi się teraz domagają, a ja mam czas więc mogę im dogadzać. Jutro też coś machnę, może właśnie z serem :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660524
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jutro też coś machnę, może właśnie z serem
 

Żona wypatrzyła chałkę Lampart i już mnie molestuje  :facepalm: Obiecałem że upiekę  :devil:

Pozdrawiam Piotr.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660526
Udostępnij na innych stronach

 

Jutro też coś machnę, może właśnie z serem

Żona wypatrzyła chałkę Lampart i już mnie molestuje :facepalm: Obiecałem że upiekę

Piecz, piecz. Chałka jak chałka, drożdżowa buła, ale genialna zabawa! I jaki efekt fajny :) pochwal się jak zrobisz :)

 

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Efffa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660527
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.