ReniaS Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 2 Listopada 2019 (edytowane) Effa piękne i równiutkie jak od matrycy.... muszę wypróbować przepisy w najbliższym czasie Edytowane 2 Listopada 2019 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 2 Listopada 2019 Effa piękne i równiutkie jak od matrycy.... muszę wypróbować przepisy w najbliższym czasie Polecam Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 2 Listopada 2019 Piękne wypieki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 2 Listopada 2019 Piękne wypieki Dziękuję Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-644897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 17 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 17 Listopada 2019 Kulebiak z grzybami Ciasto drożdżowe: 2 szklanki mąki30 g drożdży świeżych3 łyżki stopionego masła (45g)2 jajka4 łyżki mleka1 łyżka cukru1 łyżeczka soliFarsz grzybowy/pieczarkowy: 500 g grzybów (pieczarek, mrożonych lub świeżych)2-3 łyżki bułki tartej2 cebulejajkopieprz, sólmasło klarowane do smażeniaDodatkowo: żółtkoziarenka makuPrzygotowanie:Drożdże rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru. Mąkę z solą umieścić w misie, dodać jajko, stopione, letnie masło i rozpuszczone drożdże. Wyrobić ręcznie lub w robocie gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto uformować w kulę, umieścić w misce oprószonej mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości na około 1-1,5 h. Przygotować farsz: grzyby oczyścić, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce. Mrożone wcześniej rozmrozić, jeśli używamy suszonych - wcześniej namoczyć i brać pod uwagę wagę grzybów już namoczonych. Obrać cebule, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na złoto na maśle. Do cebuli dodać grzyby i całość poddusić około 20 min, na koniec dobrze odparować. Doprawić solą i pieprzem. Gdy farsz ostygnie dodać jajko i bułkę tartą, dobrze wymieszać. Gdy ciasto wyrośnie krótko jeszcze raz je zagnieść aby ciasto odgazować. Ciasto rozwałkować na prostokąt (dłuższy bok długości Waszej blachy), odciąć niewielki pasek na dekorację, wyłożyć farsz i zwinąć w duży rulon. Ułożyć na blaszkę. Blaszkę przykryć lnianym ręczniczkiem i zostawić do napuszenia na około 30-40 minut. Po tym czasie z odłożonego ciasta przygotować dekoracje - rozwałkować i wyciąć dowolne kształty np. foremką do ciasteczek. Dekoracje posmarować rozkłóconym żółtkiem i obsypać je obficie makiem. Kulebiaka posmarować rozkłóconym jajkiem i ułożyć na nim przygotowane wcześniej dekoracje. Blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 st C i do zrumienienia, dużego kulebiaka piec około 40 min. Studzić na kratce przed pokrojeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-646153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Lutego 2020 Nie wiem jak Was, ale mnie bardzo relaksuje praca z ciastem drożdżowym... Ot taka zwykła chałka drożdżowa, do masełka i kubka mleczka lub kakao, niby zwykła a jednak z pazurem niczym dziki lampart przepis jest w tym wątku, wyżej gdzieś Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-656417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 8 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Lutego 2020 Bardzo ladne ciasto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-656419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 21 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Lutego 2020 Serduszkowe drożdżowe love Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-657804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 2 Marca 2020 Buły pszenne na drożdżach Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-658851 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 2 Marca 2020 Pyszniutkie , jak ja je lubie z majonezem i swojska wedlinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-658859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 18 Marca 2020 #zostanwdomu Upiecz drożdżówki z kajmakiem ;D Składniki:540 g mąki pszennej80 g cukruszczypta soli20 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych)75 g roztopionego masła250 ml mleka2 duże jajkaPonadto:400 g masy kajmakowej orzechy siekane Lukier:0,5 szklanki cukru pudrusok z cytryny Przygotowanie:Przygotować ciasto drożdżowe: w misie umieścić mąkę pszenną, sól, cukier i suche drożdże (jeśli używamy świeże drożdże to rozpuścić je w ciepłym mleku z odrobiną cukru), zalać ciepłym mlekiem, wymieszać. Na końcu dodać stopione masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Uformować kulę.Wyrobione ciasto w misie nakryć lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość - na około 1-1,5 h.Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części. Każdą część ciasta uformować w dłoni na wałeczek długości około 40 cm i rozwałkować lekko. Wzdłuż, na środek każdego wałeczka wyłożyć łyżeczką lub wycisnąć workiem cukierniczym masą kajmakową. Brzegi wałeczka dobrze zlepić i zapleść drożdżówkę. Bułeczki ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia lub matą teflonową, nakryć lnianą ściereczką, zostawić do napuszenia na około 25-30 min.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180stC, wyrośnięte bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 25 min, aż do zrumienienia.Ciepłe bułeczki polać lukrem: cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny, posypać siekanymi orzechami. Wystudzić na kratce.Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) Pyszniutko wyglądają ,piękne te drożdżówki Edytowane 18 Marca 2020 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 18 Marca 2020 Pyszniutko wyglądają ,piękne te drożdżówki dziękuję Reniu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 18 Marca 2020 Upiecz drożdżówki z kajmakiem ;D Kuszące są oj kuszące te drożdżóweczki Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 18 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 18 Marca 2020 Apetycznie wyglądają Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 19 Marca 2020 To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środku masa makowa domowa, z czeluści zamrażarki. Na Boże Narodzenie zawsze robię więcej, część zużywam do świątecznych wypieków, resztę w porcjach po 600 g mrożę dla takich właśnie drożdżówek u nas zawsze duuuuuużo masy ale można użyć mniej, według gustu. Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 19 Marca 2020 Podać adres? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 19 Marca 2020 Podać adres? Muszę Cię zmartwić, nie ma już. Część wywiozłam mamie, resztę domownicy zutylizowali Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 19 Marca 2020 No to faktycznie mnie zmartwiłaś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) No to faktycznie mnie zmartwiłaś.Mirku, do zlotu w Zakopanem już ''nie daleko'' Ewa nam upiecze bo się zapisała [Dodano: 19 mar 2020 - 20:40] To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środku Apetycznie obie wersje wyglądająale po makówkę bym najpierw rękę wyciągnęła.Z kajmakiem najbardziej lubię pączki Edytowane 19 Marca 2020 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660515 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 19 Marca 2020 No to faktycznie mnie zmartwiłaś.Mirku, do zlotu w Zakopanem już ''nie daleko'' Ewa nam upiecze bo się zapisała [Dodano: 19 mar 2020 - 20:40]To samo ciasto co wyżej drożdżówki z kajmakiem ale masa makowa w środkuApetycznie obie wersje wyglądająale po makówkę bym najpierw rękę wyciągnęła.Z kajmakiem najbardziej lubię pączki Upiekę, upiekę nie wiem jak podróż zniosą, ale zawsze można na zlocie. Świeże najlepsze Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 19 Marca 2020 Nosiło mnie z nudów w poniedziałek to też upiekłemz serem i makiem i z samym serem Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 19 Marca 2020 Nosiło mnie z nudów w poniedziałek to też upiekłemz serem i makiem Z makiem.jpg i z samym serem Z serem.jpgPiękniusie, lubię taką formę "twist" drożdżówek moi się teraz domagają, a ja mam czas więc mogę im dogadzać. Jutro też coś machnę, może właśnie z serem Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 19 Marca 2020 Jutro też coś machnę, może właśnie z serem Żona wypatrzyła chałkę Lampart i już mnie molestuje Obiecałem że upiekę Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660526 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 19 Marca 2020 (edytowane) Jutro też coś machnę, może właśnie z serem Żona wypatrzyła chałkę Lampart i już mnie molestuje Obiecałem że upiekę Piecz, piecz. Chałka jak chałka, drożdżowa buła, ale genialna zabawa! I jaki efekt fajny pochwal się jak zrobisz Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Marca 2020 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16101-dro%C5%BCd%C5%BCowe-na-s%C5%82odko-i-wytrawnie/page/3/#findComment-660527 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.