arkadiusz Opublikowano 29 Lipca 2019 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 29 Lipca 2019 (edytowane) Skoro już tak pięknie rozwinęła się w temacie dyskusja na temat soli kłodawskiej, to mam w związku z tym pytanie Czy ów sól można używać zamiast peklosoli skoro jak wyczytałem ma ona zdolności konserwujące? Oczywiście pytam nie przez wzgląd na poruszony temat dotyczący parówek i kiełbasy dla dzieci, ale ogólnie o przygotowywanie wędlin.Zdecydowanie nie.Niewielka ilość azotanów nie zabezpieczy bakteriologicznie wyrobu.Wyrób będzie jedynie zakonserwowany,ale nie zabezpieczony i dlatego ma krótki termin do spożycia. Edytowane 29 Lipca 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/3/#findComment-636345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Obawiam się tylko ilości tłuszczuNiesłusznie.Robię od lat parówki dla czwórki wnucząt i poza krzykami i gestami (to te, które jeszcze nie mówią), że chcą jeszcze, żadnych innych negatywnych skutków nie stwierdzono.Jest jednak jeden mały problem. Dzieci do dwóch lat gorzej metabolizują azotyny.Dzieci do lat trzech a nie dwóch powinny nie spożywać wedlin z zawartoscią peklosoli. Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez chudziak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/3/#findComment-637446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 10 Sierpnia 2019 (edytowane) Dzieci do lat trzech a nie dwóch powinny nie sporzywać wedlin z zawartoscią peklosoliW przyrodzie nic się nie dzieje zero/jedynkowo. To tylko u Pana Boola występują ostre granice Napisałam: Dzieci do dwóch lat gorzej metabolizują azotynyW związku z tym nie powinny dostawać do jedzenia sklepowych parówek.Można im zrobić domowe, na samej soli, jednak do szybkiego spożycia.Granica wieku 2 lat podawana jest w materiałach medycznych. Nikt nie karmi dzieci wyłącznie peklowanymi parówkami.Przesunięcie tej granicy do 3 lub więcej lat leży w mocy rodziców lub opiekunów.Jednak mój najmłodszy wnuk wyczyniał wrzaski pod lodówką domagając się parówek.Dodam, że tzw. "100% z szynki" nie zostały przez dzieci zaakceptowane. Edytowane 10 Sierpnia 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16303-przepis-na-par%C3%B3wki-i-kie%C5%82bas%C4%99-cienk%C4%85-dla-najm%C5%82odszych/page/3/#findComment-637466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.