Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już tak pięknie rozwinęła się w temacie dyskusja na temat soli kłodawskiej, to mam w związku z tym pytanie :) Czy ów sól można używać zamiast peklosoli skoro jak wyczytałem ma ona zdolności konserwujące? Oczywiście pytam nie przez wzgląd na poruszony temat dotyczący parówek i kiełbasy dla dzieci, ale ogólnie o przygotowywanie wędlin.

Zdecydowanie nie.Niewielka ilość azotanów nie zabezpieczy bakteriologicznie wyrobu.Wyrób będzie jedynie zakonserwowany,ale nie zabezpieczony i dlatego ma krótki termin do spożycia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 


Obawiam się tylko ilości tłuszczu

Niesłusznie.
Robię od lat  parówki dla czwórki wnucząt i poza krzykami i gestami (to te, które jeszcze nie mówią), że chcą jeszcze, żadnych innych negatywnych skutków nie stwierdzono.
Jest jednak jeden mały problem. Dzieci do dwóch lat gorzej metabolizują azotyny.

Dzieci do lat trzech a nie dwóch powinny nie spożywać wedlin z zawartoscią peklosoli.
Edytowane przez chudziak
Dzieci do lat trzech a nie dwóch powinny nie sporzywać wedlin z zawartoscią peklosoli

W przyrodzie nic się nie dzieje zero/jedynkowo. To tylko u Pana Boola występują ostre granice :thumbsup:   

Napisałam:

 

 

Dzieci do dwóch lat gorzej metabolizują azotyny

W związku z tym  nie powinny dostawać do jedzenia sklepowych parówek.

Można im zrobić domowe, na samej soli, jednak do szybkiego spożycia.

Granica wieku 2 lat podawana jest w materiałach medycznych. Nikt nie karmi dzieci wyłącznie peklowanymi parówkami.

Przesunięcie tej granicy do 3 lub więcej lat leży w mocy rodziców lub opiekunów.

Jednak mój najmłodszy wnuk wyczyniał wrzaski pod lodówką domagając się parówek.

Dodam, że tzw. "100% z szynki" nie zostały przez dzieci zaakceptowane.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.