Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jest na forum chorizo Andaluz. Po trzech latach moja własna modyfikacja. 

Wszystko na odwrót. 3/4 średnio tłustego boczku i reszta jedynka z szynki.

Przyprawy modyfikowane pod mój gust. Zamiast pieprzu czarnego w ilości 1g/kg dałem 3g pieprzu ziołowego. Mniej papryki ostrej i mniej peklosoli. 

Czosnek dawałem świeży ze sklepu nie z działki. 

No i najważniejsze obniżyłem peklosol z 25 na 23 .

Wiem że to na krawędzi ale to dla mnie. Nie polecam ale i nie zabraniam.  Ze względu na dużą zawartość tłuszczu chorizo jest miękkie. 

Teraz poleży zapakowane próżniowo do Wielkanocy. Chyba że ktoś z dobrą butelką przyjdzie.🤣🤣🤣

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-899187
Udostępnij na innych stronach

Dziękuje, popatrzę w takim razie na forum i wezmę pod uwagę Twoje zmiany bo bardzo ładnie wygląda. Jakbym był przypadkiem w okolicy i miał przypadkiem dobrą butelkę to się odezwę😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-899195
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 miesiące temu...

Już dwie sztuki zniknęły 😃

Jeszcze ciepłe i chrupiące. Smak jak za komuny. Zero polepszaczy, zero cukru, tylko mąka, woda, sól i ciut drożdży.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-952783
Udostępnij na innych stronach

26 minut temu, quadro555 napisał(a):

Smak jak za komuny. Zero polepszaczy, zero cukru, tylko mąka, woda, sól i ciut drożdży.

Oj znam ten smak znam...takie świeże najlepsze...

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-952801
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, quadro555 napisał(a):

Kolejna porcja pan de cristal.

 

 

Ładne  chlebki, poczytałem przepis raczej nie da się zrobić na zwykłej mące.

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-953694
Udostępnij na innych stronach

Zwykła 550 😁

Taką miałem. Dałem ciut mniej wody.

Trochę zabawy bo to bardzo luźne ciasto, ale smak i chrupkość skórki wynagradza stracone nerwy. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-953697
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

Zwykła 550 😁

Trochę zabawy bo to bardzo luźne ciasto, ale smak i chrupkość skórki wynagradza stracone nerwy. 

No właśnie ten,, luz "mnie przeraża ale ślinotok jest a sam wygląd... :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-953700
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

Teraz z innej beczki. 

Mój sposób na zagospodarowanie mizdry z obróbki polędwic. 

IMG20241124132955.thumb.jpg.2f97ad787405fae69eb36af926879822.jpgIMG20241124172128.thumb.jpg.1462d89a7848b530415a19882055fe71.jpg

Po przesmażeniu posolonej mizdry zasypuję ją lekko posoloną cebulą pokrojoną w piórka. Mieszam i duszę pod przykryciem. Nie dodaję wody. Wilgoć zawarta w cebuli wystarczy. Gdy cebula się lekko zrumieni danie jest gotowe. 

Można podawać z ziemniakami i sałatką szwedzką, lub na zimno posmarować pajdę chleba tym cymesem i ogórek kiszony. 

Do wersji na zimno proponuję dodać więcej smalcu do smażenia mizdry.

Oczywiście można popieprzyć i jeśli ktoś lubi rzucić cienko pokrojony czosnek na kanapkę. IMG20241124172128.thumb.jpg.1462d89a7848b530415a19882055fe71.jpg

  • Upvote 3
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/13/#findComment-970747
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.