Skocz do zawartości

Moje pierwsze wędzonki


quadro555

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Ale jak z kapustą? Grillowaną?

Jeśli mogę wtrącić swoje trzy grosze, z regionu w którym się urodziłam Babcia moja smażyła kaszankę na patelni z dużą ilością cebuli  i jako dodatek do tego była kiszona kapusta czasami zasmażana, a czasami tylko taka kiszona z dużą ilością kminku.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 304
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

Ale jak z kapustą
Zawijam kaszankę z kiszoną kapustą w folię i grilluję . wczoraj zrobiłem , niestety bez foto  ;)  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kiszoną kapustą w folię i grilluję

Serio? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Serio? 

Tak oczywiście , poza tzw. szkodliwym działaniem f oli aluminiowej samo danie jest świetne , u mnie to ok 25-30 min w temp 220 pod kopułą. Daję ok 1/2 ilości kapusty w stosunku do wielkości kaszanki . Na 9 szt w niedzielę wyszło kapusty troszeczkę ponad 0,5kg 

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski, juz jak tak chcesz w tej folji , to daj papier do pieczenia wczesniej , folja aluminiowa i kapusta to az dziury beda  :)

A ja tam wole smazona kaszanke przysmazona a taka zawinieta w foli to taki wymoczek , no ale to jak sie mowi kwestia gustu .

Ja lubie tak jak Anus :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Muski, juz jak tak chcesz w tej folji , to daj papier do pieczenia wczesniej

Electro zrobiłem tak kiedyś dając papier do pieczenia to wyszła zaparowana kicha :facepalm: nie chciała się przypiec ponieważ sylikon będący składnikiem papieru do pieczenia nie przepuszcza pary, przebicie folii i papieru nic nie dało wyszła ciapa więc nie polecam tego sposobu szkoda pracy i składników.  

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Grzewlod, chodzi  o to ze kapusta kiszona i folja aluminiowa i jeszcze pod temperatura reaguja ze soba i to nie jest dobre , ja nie lubie nawet takiej kaszanki z folji bo tez nie jest przypieczpna , kaszanke lepiej zrobic na plycie .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

@Grzewlod, chodzi o to ze kapusta kiszona i folja aluminiowa i jeszcze pod temperatura reaguja ze soba i to nie jest dobre

Electro ja to wszytko wiem :thumbsup:.

 

 

ja nie lubie nawet takiej kaszanki z folji bo tez nie jest przypieczpna

Przypieczenie kaszanki w folii trwa bardzo krótko. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kapusta kiszona i folja aluminiowa i jeszcze pod temperatura reaguja ze soba

Tak wiem to doskonale , ale pokusa zwykle bywa większa.  W zasadzie to jedyna co do której przymykamy oko , wprawdzie folia jest kupowana żaroodporna ale nie jest niestety odporna na środowisko kwaśne. Toteż zawinięte ugrillowane i na talerz. Reakcja kwasu mlekowego o stężeniu ok 1,5- 2,5% -z folią aluminiową następuje bardzo wolno (Styk ok 0,5 h max)i niebezpieczeństwo jest dużo mniejsze od gotowania bigosu w garnku aluminiowym . Zgadzam się - jest to niezdrowe i niebezpieczne dla zdrowia  :facepalm: ale.......

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja natomiast tylko głównie taką kaszaneczkę akceptuję, bez żadnych folii, papierów czy innych tacek ochronnych, pieczona bezpośrednio na ruszcie, z dymem i całą tą trującą niezdrową otoczką, Taki mam wypaczony gust i smak :D. Kapusta, owszem może być, ale jako dodatek podawany obok tego wspaniałego "Polskiego Kawioru" z grilla, Niebo w gębie :D:thumbsup::clap:.

 

kuba-kuron-na-naszych-grillach-kroluje-k

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niebo w gębie
Foto apetyczne , dobrze że mam jeszcze kilka zamrożonych kaszanek Arkadiusza  :D  :thumbsup:  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Foto apetyczne

no jak widac Kuronie i fota potrafia robic :laugh:  

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niebo w gębie
Jarku - nie Twoje foto ?  było napisać...... :facepalm:

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież ja pisałem o tym co lubię Waldku, bo o to przecież głównie chodziło, więc  chciałem wyraziście pokazać i podkreślić w czym rzecz :D. Jednak skoro tak bardzo Ci przykro w związku z sytuacją, to jestem cały nieutulony w żalu, mea culpa Waldku, i obiecuję poprawę :facepalm: .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak skoro tak bardzo Ci przykro w związku z sytuacją

Przykro- niee ale zaufanie.....i wiara w to co pokazujesz to coś innego ...... traktuję jako foto pokazowe taki np  ;)  :angel:

Koko Szyja - Ufoludek tańczy - YouTube

Edytowane przez Muski

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że to foto pokazuje tylko to co lubię, i to chciałem tą focią podkreślić. Nigdy by mi do tego "pustego łba" nie przyszło, że smakołyki które lubimy i chcemy pokazać, muszą być koniecznie naszego wyrobu Waldku, ale kiedy pokazuję foty swych własnych wyrobów, co robię przecież wcale nie tak rzadko, to zawsze bardzo wyraźnie to podkreślam i ew. dokładnie opisuję, skoro jednak masz zdanie odmienne Waldku, to raz jeszcze sorry very, i mea culpa, mea maxima culpa :facepalm:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mea maxima culpa .
Daj spokój  :D  :D  :D  

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pamiętajcie że każde zdjęcie z netu zamieszczone na innym portalu musi nosić adnotację.... zdjęcie poglądowe.... źródło xxxxxxx (link)

Inaczej można nieźle zapłacić za brak zgody, za prawa autorskie, i inne pierdoły.

Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-)

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-)

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.