chudziak Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #351 Opublikowano 9 Lutego Tak 👍 9 minut temu, mamuśka napisał(a): Zakwas zawsze się robi z mąki 2000, tylko? Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000 a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-989991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #352 Opublikowano 9 Lutego 20 minut temu, chudziak napisał(a): Tak 👍 Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000 a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej . Skoro jesteśmy przy zakwasie. W moim chlebie suszony zakwas daje jedynie smak i raczej nie wpływa na wzrost ciasta. Czy jest możliwe pobudzenie suszonego zakwasu? Uwodnić go i poczekać aż ruszy, czy to tak nie działa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #353 Opublikowano 9 Lutego 12 minut temu, quadro555 napisał(a): Czy jest możliwe pobudzenie suszonego zakwasu To zależy jakiej firmy, próbowałem Dr.Oetker nie wyszło ale Emix z Dino ruszył normalnie, dokarmiałem 1:1:1. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #354 Opublikowano 9 Lutego 11 minut temu, L.Przemek napisał(a): To zależy jakiej firmy, próbowałem Dr.Oetker nie wyszło ale Emix z Dino ruszył normalnie, dokarmiałem 1:1:1. 15g suszu + 15g wody + 15g mąki ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #355 Opublikowano 9 Lutego 2 minuty temu, quadro555 napisał(a): 15g suszu + 15g wody + 15g mąki Tak Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #356 Opublikowano 9 Lutego 9 minut temu, L.Przemek napisał(a): Tak ok. ile razy dokarmiałeś przed pieczeniem? Bo rozumiem, że raz to za mało. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
L.Przemek Opublikowano 9 Lutego Zgłoś Udostępnij #357 Opublikowano 9 Lutego 4 minuty temu, quadro555 napisał(a): ile razy dokarmiałeś przed pieczeniem Przez trzy dni 1:1:1 później trzy dni 1:5:5 po tym czasie był już mocny, by udźwignąć chleb z 500g mąki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego Autor Zgłoś Udostępnij #358 Opublikowano 9 Lutego 15 minut temu, L.Przemek napisał(a): Przez trzy dni 1:1:1 później trzy dni 1:5:5 po tym czasie był już mocny, by udźwignąć chleb z 500g mąki. Trochę z tym roboty. Sześć dni czekania. Trzy razy bym kiełbasę zrobił😁 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekq Opublikowano 12 Lutego Zgłoś Udostępnij #359 Opublikowano 12 Lutego Domowa wędlina, domowy chlebek i jeszcze ogóreczek... i to jest to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 23 Marca Autor Zgłoś Udostępnij #360 Opublikowano 23 Marca Powitanie wiosny. Polędwica, szynka, boczek, podgardle. Kiełbasa goleniowska, szyfr 4422+1 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1002259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 23 Marca Zgłoś Udostępnij #361 Opublikowano 23 Marca Toś Panie ładnie przywitał wiosnę, piękne wyroby 👌 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1002263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #362 Opublikowano 13 Kwietnia Tłuszczonka z cebulą i galaretką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007409 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #363 Opublikowano 13 Kwietnia Cebula do mięsa 1 do 2 ? pytam ponieważ widzę jej sporo, wodę dodawałeś ? jakie przyprawy? Jak smakowo? Wygląda smakowicie, a na jakieś całodniowe wypady w teren jak znalazł, ja bym tylko jeszcze do kanapki z tą tłuszczonką dodał kiszonego ogórka, ale to moje smaki, nie każdemu mogą smakować 🙂 Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 13 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #364 Opublikowano 13 Kwietnia 2 godziny temu, MariuszB napisał(a): Cebula do mięsa 1 do 2 ? pytam ponieważ widzę jej sporo, wodę dodawałeś ? jakie przyprawy? Jak smakowo? Wygląda smakowicie, a na jakieś całodniowe wypady w teren jak znalazł, ja bym tylko jeszcze do kanapki z tą tłuszczonką dodał kiszonego ogórka, ale to moje smaki, nie każdemu mogą smakować 🙂 Konserwa powstała z resztek po obróbce miesa. Miałem tego 1,1kg. Tłuszcz i tłusta dwójka po połowie. Cebuli nie ważyłem. 4 sztuki. Do mięsa poszło 18g/kg soli. Pieprz czarny mielony, majeranek i czosnek granulowany po 2g/kg. Najpierw obsmażyłem tłuste aż zrobiło się szkliste i lekko zrumienione. Wtedy dorzuciłem resztę mięsa. Smażyłem nie za długo, potem zasypiałem wszystko cebulą i przyprawami. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu aż cebula była bardzo miękka. Następnie powkladałem mięso do słoików i zalałem tłuszczem. Ponieważ nie przykrywał mięsa dolałem wody i łyżeczkę żelatyny na słoik. Potem gotowałem 3 godziny. Po ostygnięciu trafiły do lodówki. Jeden słoik został komisyjnie zjedzony. Tłuszcz i mięso można było rozsmarować na chlebie. Ponieważ konsumpcja odbywała się w męskim gronie i nikomu się nie chciało iść do piwnicy nie było ogórka. Jak to proste chłopy zjedliśmy pod tradycyjny polski napój weekendowy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #365 Opublikowano 13 Kwietnia Dzięki za przepis 👍, po świętach trzeba będzie zrobić na próbę, a nóż smakowo podpasuje? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #366 Opublikowano 14 Kwietnia Fajne wędzonki. , dzięki za przepis do konserwę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007525 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 14 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #367 Opublikowano 14 Kwietnia 44 minuty temu, Woytas napisał(a): za przepis do konserwę. To dzięki tobie. Kiedyś pisałeś o trzech godzinach pasteryzacji. Byłem sceptyczny ale spróbowałem i jest dobrze. [smarowność😁] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #368 Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, quadro555 napisał(a): To dzięki tobie. Kiedyś pisałeś o trzech godzinach pasteryzacji. Byłem sceptyczny ale spróbowałem i jest dobrze. [smarowność😁] Miło mi to słyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #369 Opublikowano 27 Maja W niedzielę uwędziłem trochę kiełbasy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1015319 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 27 Maja Autor Zgłoś Udostępnij #370 Opublikowano 27 Maja Takie przekroje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1015320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #371 Opublikowano 16 Czerwca Sobotnie wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #372 Opublikowano 16 Czerwca Wygląda to nieźle . Możesz napisać jaki skład ma rolada ? Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #373 Opublikowano 16 Czerwca Bardzo fajny pomysł, ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Czerwca Autor Zgłoś Udostępnij #374 Opublikowano 16 Czerwca 15 minut temu, Yerba napisał(a): Wygląda to nieźle . Możesz napisać jaki skład ma rolada ? Polędwica, a w środku to co zostało w lejku i kolanku nadziewarki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 16 Czerwca Zgłoś Udostępnij #375 Opublikowano 16 Czerwca 38 minut temu, quadro555 napisał(a): w środku to co zostało w lejku i kolanku nadziewark Robię tak ale z boczkiem... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.