Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tak 👍

9 minut temu, mamuśka napisał(a):

Zakwas zawsze się robi z mąki 2000, tylko?

Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000  a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. 

Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej .

 

476433428_637448478738097_6560642539259955000_n.jpg.7c51bb7afd67be06790f558d70e13168.jpg

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-989991
Udostępnij na innych stronach

20 minut temu, chudziak napisał(a):

Tak 👍

Ja uważam ,że niekoniecznie choć tyle lat temu robiłam ,że już nie pamiętam . Ja generalnie rzadko używam mąki żytniej2000  a jeśli to stanowi ona zwykle niezbyt duży procent w całym cieście. 

Wczorajszy wypiek: większość stanowi mąka żytnia t720 + mąka pszenna t650 + nieco mąki orkiszowej razowej .

 

476433428_637448478738097_6560642539259955000_n.jpg.7c51bb7afd67be06790f558d70e13168.jpg

Skoro jesteśmy przy zakwasie. W moim chlebie suszony zakwas daje jedynie smak i raczej nie wpływa na wzrost ciasta. Czy jest możliwe pobudzenie suszonego zakwasu? Uwodnić go i poczekać aż ruszy, czy to tak nie działa?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990008
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, quadro555 napisał(a):

Czy jest możliwe pobudzenie suszonego zakwasu

To zależy jakiej firmy, próbowałem Dr.Oetker nie wyszło ale Emix z Dino ruszył normalnie, dokarmiałem 1:1:1.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990010
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, L.Przemek napisał(a):

To zależy jakiej firmy, próbowałem Dr.Oetker nie wyszło ale Emix z Dino ruszył normalnie, dokarmiałem 1:1:1.

15g suszu + 15g wody + 15g mąki ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990012
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, quadro555 napisał(a):

ile razy dokarmiałeś przed pieczeniem

Przez trzy dni 1:1:1 później trzy dni 1:5:5 po tym czasie był już mocny, by udźwignąć chleb z 500g mąki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990016
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, L.Przemek napisał(a):

Przez trzy dni 1:1:1 później trzy dni 1:5:5 po tym czasie był już mocny, by udźwignąć chleb z 500g mąki.

Trochę z tym roboty. Sześć dni czekania. Trzy razy bym kiełbasę zrobił😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-990020
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Cebula do mięsa 1 do 2 ? pytam ponieważ widzę jej sporo, wodę dodawałeś ? jakie przyprawy?

Jak smakowo?

Wygląda smakowicie, a na jakieś całodniowe wypady w teren jak znalazł, ja bym tylko jeszcze do kanapki z tą tłuszczonką dodał kiszonego ogórka, ale to moje smaki, nie każdemu mogą smakować 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007451
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Cebula do mięsa 1 do 2 ? pytam ponieważ widzę jej sporo, wodę dodawałeś ? jakie przyprawy?

Jak smakowo?

Wygląda smakowicie, a na jakieś całodniowe wypady w teren jak znalazł, ja bym tylko jeszcze do kanapki z tą tłuszczonką dodał kiszonego ogórka, ale to moje smaki, nie każdemu mogą smakować 🙂 

Konserwa powstała z resztek po obróbce miesa. Miałem tego 1,1kg. Tłuszcz i tłusta dwójka po połowie. Cebuli nie ważyłem. 4 sztuki. Do mięsa poszło 18g/kg soli. Pieprz czarny mielony, majeranek i czosnek granulowany po 2g/kg. 

Najpierw obsmażyłem tłuste aż zrobiło się szkliste i lekko zrumienione. Wtedy dorzuciłem resztę mięsa. Smażyłem nie za długo, potem zasypiałem wszystko cebulą i przyprawami. Dusiłem pod przykryciem na małym ogniu aż cebula była bardzo miękka. Następnie powkladałem mięso do słoików i zalałem tłuszczem. Ponieważ nie przykrywał mięsa dolałem wody i łyżeczkę żelatyny na słoik. Potem gotowałem 3 godziny. Po ostygnięciu trafiły do lodówki.

Jeden słoik został komisyjnie zjedzony. Tłuszcz i mięso można było rozsmarować na chlebie. Ponieważ konsumpcja odbywała się w męskim gronie i nikomu się nie chciało iść do piwnicy nie było ogórka. 

Jak to proste chłopy zjedliśmy pod tradycyjny polski napój weekendowy. 

 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007485
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis 👍, po świętach trzeba będzie zrobić na próbę, a nóż smakowo podpasuje?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007486
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, Woytas napisał(a):

za przepis do konserwę.

To dzięki tobie. Kiedyś pisałeś o trzech godzinach pasteryzacji. Byłem sceptyczny ale spróbowałem i jest dobrze. [smarowność😁]

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007535
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, quadro555 napisał(a):

To dzięki tobie. Kiedyś pisałeś o trzech godzinach pasteryzacji. Byłem sceptyczny ale spróbowałem i jest dobrze. [smarowność😁]

Miło mi to słyszeć. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1007556
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...
15 minut temu, Yerba napisał(a):

Wygląda to nieźle .  Możesz napisać jaki skład ma rolada ? 

Polędwica, a w środku to co zostało w lejku i kolanku nadziewarki. 

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16311-moje-pierwsze-w%C4%99dzonki/page/15/#findComment-1018571
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.