jacekw21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Sałatka z cukinii i innych warzyw Wykonanie mojej kochanej żony:)Podstawowy składnik to cukinia jej jest najwięcej. Pozostałe składniki można dodawać wedle uznania. Jeżeli ktoś szczególnie nie przepada za jakimiś warzywami może modyfikować skład według własnego uznania.SKŁADNIKI - 4 kg cukinii pokrojone w słupki 4-5 cm cukinia baz nasion i skórki- 1 kg papryki pokrojona w paski 1 cm gr. najlepiej aby była w trzech kolorach :żółty,zielony,czerwony.(finalnie jest miło dla oka)- 0,5 kg cebuli pokrojone w pióra- 0,5 kg ogórek pokrojony w talarki 0,5 cm gr.- 0,5 kg marchwi pokrojone w cienkie talarki Można jeszcze sałatkę wzbogacić i dodać:- 0,5 kg kalafiora - 0,5 kg brokuł - 0,5 kg fasolka szparagowaZALEWA PIERWSZA - 9 szklanek wody - 1 szklanka soli warzonej nie jodowanejZALEWA DRUGA - 3 szklanki wody- 3 szklanki cukru- 2 szklanki octuWYKONANIE Pocięte warzywa wymieszać dokładnie, zalać zalewą sporządzoną z 9 szklanek wody i szklanki soli. Zalewę powielić jeżeli to będzie konieczne tak tak aby warzywa były prawie całe zakryte. Zostawić tak wszystko na 3 godziny. Następnie przygotować drugą zalewę 3 szklanki wody, 3 szklanki cukru, 2 szklanki octu,zagotować i pozostawić do ostygnięcia. Teraz odcedzić warzywa z pierwszej zalewy i ułożyć w słoikach i zalać letnią drugą zalewą. Do każdego słoiczka na koniec dodać po łyżce oleju. Zakręcić słoiki i pasteryzować 15 min. Sałatka jest bardzo smaczna ja używam jej do obiadu i kanapek z wędliną. Polecam. SMACZNEGO. Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Maxell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Cukini u mnie nadmiar,a nikt się nią nie interesuje,także trzeba zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 ,także trzeba zrobić polecam jest super nawet z sama cukinia też bomba .Też kisimy cukinie też fajna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Ciekawy przepis ale dla mnie w drugiej zalewie za mało wody a dużo cukru[muszę go ograniczać] i octu.Można go zmodyfikować?ogólnie szukam przepisów na sałatki z małą ilością cukrów,bo te które posiadam to zalewa wychodzi słodko - kwaśna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Można go zmodyfikować? moim zdaniem można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Można go zmodyfikować?moim zdaniem można Obawiam się, że słaby mało kwaśny syrop nie zabezpieczy warzyw przed fermentacją.Z kolei dłuższa pasteryzacja je rozmiękczy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 mało kwaśny syrop nie zabezpieczy warzyw przed fermentacją. O tym nie pomyślałem może tak być.A z drugiej strony kiszone też dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 (edytowane) Jacku, kalafior, brokuł, fasolka są wcześniej zblanszowane ? Spytaj żony :)Robię podobną, ale bez tych warzyw. Można by poeksperymentować Edytowane 1 Sierpnia 2019 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Sierpnia 2019 kalafior, brokuł, fasolka są wcześniej zblanszowane ? Nie są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Sałatka z cukinii i innych warzyw Bardzo smacznie wygląda sałatka Twojej żony. Warta wykonania Cukinia jest chyba jedynym warzywem, która nie wchłanialna zanieczyszczeń atmosferycznych ( gdzieś kiedyś o tym czytałem).Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.