El komendante Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Witam, Znajomy Amigo w Puerto Padre przyniósł mi troszkę niesamowicie ostrej papryczki. Nie jest o nią łatwo bo mimo że mają przez cały rok gorące lato to niespecjalnie biorą się za uprawę czegokolwiek. Oficjalnej nazwy nie znam, nazwałem ją Mucho Fuego, Amigo natomiast powiedział mi uliczna nazwę, której nie będę tu przytaczał. Nie wypada.Oto one:Pomimo że są niewielkiego rozmiaru to Mucho Fuego.Chciałbym je zrobić w zalewie, na wzór Tabasco.Jakiego roztworu octu najlepiej użyć?Według moich notatek to 4% roztwór jest odpowiedni.Wszelkie porady i przepisy mile widziane. Pozdrawiam PSUps, chyba nie w tym dziale. Poproszę o przeniesienie do właściwego. Dziękuje Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez El komendante Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 El Komendante 4% to według mnie raczej dosyć dużo. Kolejne pytanie to jak ściśle upakujesz papryczki .Zwykle zalewa octowa do naszych różnych krajowych wyrobów to 1 szklanka octu na 3-4 szklanki wody plus trochę cukru i soli . Oczywiście dodałabym ziele , liść laurowy, czosnek , gorczycę no i wcześniej parzyła bym papryczki wstępnie . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Tutaj jest dosc dobry chyba przepis na papryczki tabasco zw zalewie. - skladniki bardzo zblizone do sugestii kol. chudziak. https://oureverydaylife.com/how-to-store-hot-peppers-12233990.html Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Sierpnia 2019 Ktoś przetłumaczy na nasze? mam sporo ostrych papryczek które dojrzewają a pewnego przepisu brak Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Ktoś przetłumaczy na nasze? Włącz automatycznego tłumacza - prawy, górny róg ekranu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Dzięki, wyszło "kali chcieć jeść" ale można zrozumieć W sumie to nie przepis a sposób na przechowywanie ostrej papryki, ja szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 To jest TEN atrykuł.Wg info od Stefana S. użyty w przepisie jest 5%. Czyli roztwór ma mieć 2,5%.Używając octu 10% nalęży go odpowiednio rozcieńczyć Z automatycznego tłumacza: Jak marynować papryki Tabasco z octem i soląPrzez: Irena EavesAktualizacja: 22 listopada 2017 r Papryki Tabasco są najbardziej znane z ich stosowania w ostrym sosie, ale te małe pikantne papryki można łatwo marynować w taki sam sposób, jak jalapenos lub papryczki bananowe. Marynowane papryczki tabasco nadają aromatyczny smak kanapkom, tacos i burgerom, ale będziesz szukał okazji, by otworzyć słoik. Papryki będą bezpiecznie przechowywane w lodówce przez okres do 1 miesiąca, lub możesz przechowywać je w słoikach konserwowych zamkniętych we wrzącej łaźni wodnej przez okres do 1 roku.Dokładnie opłucz paprykę pod zimną wodą. Przebij skórkę papryki trzy lub cztery razy drewnianym szpikulcem lub pokrój małe nacięcie w każdym pieprzu. Jeśli twoje papryki są na większej stronie, możesz je pokroić w pierścienie o grubości 1/4 cala, jeśli chcesz. Umieść paprykę w czystym słoju z puszkami, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni.Połącz równe części destylowanego białego octu i wodę w średnim rondlu. Będziesz potrzebował około 1 szklanki płynu na 1 szklankę papryki tabasco.Dodaj 2 łyżeczki soli koszernej na 1 szklankę płynu. Jeśli chcesz, dodaj równe części cukru i soli do płynu, aby lekko poderwać paprykę.Dodaj aromat do mieszanki, jeśli chcesz. Całe ząbki czosnku, pieprzu, gorczycy, nasion kolendry i liści laurowych to doskonałe dodatki.Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.Wlej roztwór octu do słoików wypełnionych pieprzem, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Szczelnie zamknij słoik. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Witam, Przed chwila dostałem buteleczkę z Mucho Fuego. Tym razem przepytałem znajomego Amigo /jak to dobrze mieć znajomych / co i jakTłumaczenie moje ręczno obrazkowe a nie żadne tam maszynowe gooooogle. Znam tylko kilka słów w języku hiszpańskim.Papryczki należy dokładnie umyć.Woda do zalewy musi być przegotowana. Agua calorSkładniki:- woda- sól- cukier najlepszy jest oczywiście kubański, trzcinowy brązowy- ocet biały- oliwaCzego i ile to Amigo dokładnie nie wiedział, obiecał zapytać się swojej seniory.Papryczki generalnie są zielone, kilka czerwonych należy rozetrzeć z solą i dodać do zalewy dla koloru.Zalewa musi pokrywać papryczki w butelce. Przechowywać w lodówce i po miesiącu jest dobre.Papryczki można zjadać w całości a zalewę dodawać do sosów - tak radzi Amigo. Dziabłem jedna papryczkę, dopiero druga szklanka mleka dała odrobinę ulgi.Amigo obiecał przynieść mi jutro garść papryczek. Serdeczności z Moa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Sierpnia 2019 Dzięki, jak papryczki dojrzeją będę działał, a do tego czasu może znajdą się i inne przepisy? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 6 Września 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Września 2019 Dzięki, jak papryczki dojrzeją będę działał, a do tego czasu może znajdą się i inne przepisy?Witam, Moja jest już ponad miesiąc w zalewie. Nabiera mocy.Starszy synek spróbował dosłownie kropelkę zalewy, ratował się szklanką mleka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-639960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Września 2019 (edytowane) Napiszę tak od lat kombinuję z ostrością i... ze skorpionami i Karolinkami również... Wg mnie najlepsze rozwiązanie to najpierw rozdrobnić z solą i odrobiną cukru albo rozdrobnić i zalać solanką i odstawić w ciepłe jak kieszonkę ...ma się zacząć fermentacja mlekowa...Doprawianie octem i resztą to drugi etap... Ten smakowy Po odsączeniu takich nalewów powstaje sos taki ze tabasco się chowa a pulpa doprawiona solą, octem i cukrem lub miodem to lepsze niż jakikolwiek sambal Jadna uwaga naczynia i słoiki (głównie zakrętki) robią się jednorazowe Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 6 Września 2019 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-639975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 7 Września 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Września 2019 Dzięki za podpowiedzi, w poniedziałek zbiór więc będę działał. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-640056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Veniks Opublikowano 15 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Października 2019 Wygląda smakowicie Cytuj https://portalwiedzy.streamsoft.pl/poradnik-przedsiebiorcy/jak-zalozyc-firme/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-643087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.