Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Znajomy Amigo  w Puerto Padre przyniósł mi troszkę niesamowicie ostrej papryczki. Nie jest o nią łatwo bo mimo że mają przez cały rok gorące lato to niespecjalnie biorą się za uprawę czegokolwiek. Oficjalnej nazwy nie znam, nazwałem ją Mucho Fuego, Amigo natomiast powiedział mi uliczna nazwę, której nie będę tu przytaczał. Nie wypada.

Oto one:

post-70976-0-74804000-1564768065_thumb.jpg

Pomimo że są niewielkiego rozmiaru to Mucho Fuego.

Chciałbym je zrobić w zalewie,  na wzór Tabasco.

Jakiego roztworu octu najlepiej użyć?

Według moich notatek to 4% roztwór jest odpowiedni.

Wszelkie porady i przepisy mile widziane.

 

Pozdrawiam

 

PS

Ups, chyba nie w tym dziale. Poproszę o przeniesienie do właściwego. Dziękuje

Edytowane przez El komendante
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/
Udostępnij na innych stronach

El Komendante  4% to według mnie raczej dosyć dużo. Kolejne pytanie to jak ściśle upakujesz papryczki .
Zwykle zalewa octowa do naszych różnych krajowych wyrobów to 1 szklanka octu na 3-4 szklanki wody plus trochę cukru i soli  . Oczywiście dodałabym  ziele , liść laurowy, czosnek , gorczycę  no i wcześniej parzyła bym papryczki wstępnie .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636779
Udostępnij na innych stronach

Tutaj jest dosc dobry chyba przepis na papryczki tabasco zw zalewie. - skladniki bardzo zblizone do sugestii kol. chudziak. 

https://oureverydaylife.com/how-to-store-hot-peppers-12233990.html

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636780
Udostępnij na innych stronach

Ktoś przetłumaczy na nasze? mam sporo ostrych papryczek które dojrzewają a pewnego przepisu brak :mellow: 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636883
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ktoś przetłumaczy na nasze?

Włącz automatycznego tłumacza - prawy, górny róg ekranu.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636892
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, wyszło "kali chcieć jeść" ale można zrozumieć :)

W sumie to nie przepis a sposób na przechowywanie ostrej papryki, ja szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636898
Udostępnij na innych stronach

To jest TEN atrykuł.

Wg info od Stefana S. użyty w przepisie jest 5%. Czyli roztwór ma mieć 2,5%.

Używając octu 10% nalęży go odpowiednio rozcieńczyć 

Z automatycznego tłumacza:

 

 

Jak marynować papryki Tabasco z octem i solą

Przez: Irena Eaves

Aktualizacja: 22 listopada 2017 r

 

Papryki Tabasco są najbardziej znane z ich stosowania w ostrym sosie, ale te małe pikantne papryki można łatwo marynować w taki sam sposób, jak jalapenos lub papryczki bananowe. Marynowane papryczki tabasco nadają aromatyczny smak kanapkom, tacos i burgerom, ale będziesz szukał okazji, by otworzyć słoik. Papryki będą bezpiecznie przechowywane w lodówce przez okres do 1 miesiąca, lub możesz przechowywać je w słoikach konserwowych zamkniętych we wrzącej łaźni wodnej przez okres do 1 roku.

Dokładnie opłucz paprykę pod zimną wodą. Przebij skórkę papryki trzy lub cztery razy drewnianym szpikulcem lub pokrój małe nacięcie w każdym pieprzu. Jeśli twoje papryki są na większej stronie, możesz je pokroić w pierścienie o grubości 1/4 cala, jeśli chcesz. Umieść paprykę w czystym słoju z puszkami, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni.

Połącz równe części destylowanego białego octu i wodę w średnim rondlu. Będziesz potrzebował około 1 szklanki płynu na 1 szklankę papryki tabasco.

Dodaj 2 łyżeczki soli koszernej na 1 szklankę płynu. Jeśli chcesz, dodaj równe części cukru i soli do płynu, aby lekko poderwać paprykę.

Dodaj aromat do mieszanki, jeśli chcesz. Całe ząbki czosnku, pieprzu, gorczycy, nasion kolendry i liści laurowych to doskonałe dodatki.

Doprowadzić mieszaninę do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wlej roztwór octu do słoików wypełnionych pieprzem, pozostawiając 1/2 cala wolnej przestrzeni. Szczelnie zamknij słoik.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636959
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Przed chwila dostałem buteleczkę z Mucho Fuego.

post-70976-0-73391500-1564947671_thumb.jpg

 

Tym razem przepytałem znajomego Amigo /jak to dobrze mieć znajomych :D / co i jak

Tłumaczenie moje ręczno obrazkowe a nie żadne tam maszynowe gooooogle. Znam tylko kilka słów w języku hiszpańskim.

Papryczki należy dokładnie umyć.

Woda do zalewy musi być przegotowana.  Agua calor

Składniki:

- woda

- sól

- cukier najlepszy jest oczywiście kubański, trzcinowy brązowy

- ocet biały

- oliwa

Czego i  ile to Amigo dokładnie nie wiedział, obiecał zapytać się swojej seniory.

Papryczki generalnie są zielone, kilka czerwonych należy rozetrzeć z solą i dodać do zalewy dla koloru.

Zalewa musi pokrywać papryczki w butelce. Przechowywać w lodówce i po miesiącu jest dobre.

Papryczki można zjadać w całości a zalewę dodawać do sosów - tak radzi Amigo.

 

Dziabłem jedna papryczkę, dopiero druga szklanka mleka dała odrobinę ulgi.

Amigo obiecał przynieść mi jutro garść papryczek.

 

Serdeczności z Moa

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636969
Udostępnij na innych stronach

Dzięki, jak papryczki dojrzeją będę działał, a do tego czasu może znajdą się i inne przepisy?

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-636977
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzięki, jak papryczki dojrzeją będę działał, a do tego czasu może znajdą się i inne przepisy?

Witam,

 

Moja jest już ponad miesiąc w zalewie. Nabiera mocy.

Starszy synek spróbował dosłownie kropelkę zalewy, ratował się szklanką mleka.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-639960
Udostępnij na innych stronach

Napiszę tak od lat kombinuję z ostrością i... ze skorpionami i Karolinkami również... Wg mnie najlepsze rozwiązanie to najpierw rozdrobnić z solą i odrobiną cukru albo rozdrobnić i zalać solanką i odstawić w ciepłe jak kieszonkę ...

ma się zacząć fermentacja mlekowa...

Doprawianie octem i resztą to drugi etap... Ten smakowy

Po odsączeniu takich nalewów powstaje sos taki ze tabasco się chowa a pulpa doprawiona solą, octem i cukrem lub miodem to lepsze niż jakikolwiek sambal

Jadna uwaga naczynia i słoiki (głównie zakrętki) robią się jednorazowe

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16326-mucho-fuego-czyli-na-ostro/#findComment-639975
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.