ReniaS Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Pasztet: 3 ćwiartki z kurczaka (ok 1,4 kg)300 g wątróbki drobiowej100 g wędzonego boczku450 g podgardla3 duże cebule4 jaja2 bułki pszenneolej rzepakowy ( niewielka ilość do smażenia)1 łyżka musztardy½ łyżeczki gałki muszkatałowej4 ziarenek ziela angielskiego2 liście laurowesól, pieprz czarnyżurawina 8% Przygotowanie:Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, z podgardla usuwamy gruczoły, razem z boczkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( do miękkości). Wątróbkę smażymy na oleju, przekładamy do innego naczynia,cebulę kroimy na piórka przesmażamy na złoty kolor. Bułki namaczamy, odciskamy.Wszystkie ugotowane składniki wraz bułkami i cebulką mielimy na maszynce dwukrotnie. Dodajemy musztardę, gałkę, jajka, sól i pieprz do smaku, blendujemy na jednolitą masą. Dolewamy wywar regulując gęstość. Masę przekładamy do foremek.Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w 180 st.Pasztet wyszedł delikatny, smarowny – na mój gust bardzo dobry.Smacznego! Edytowane 20 Marca 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Marca 2020 Reniu pięknie...gonisz siostrę. Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Marca 2020 Superanckie! W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660580 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Marca 2020 Pasztet wyszedł delikatny No no - pasztety ładne 8% żurawinki - to o jeden więcej niż ja Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660581 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Reniu pięknie...gonisz siostrę. Dziękuję Andrzejku,staram się żeby było smaczne ,Halusi nie zamierzam prześcignąć.....nie ma szans [Dodano: 20 mar 2020 - 17:01]Superanckie!Dziękuję [Dodano: 20 mar 2020 - 17:03] Pasztet wyszedł delikatny No no - pasztety ładne 8% żurawinki - to o jeden więcej niż ja I smaczne - opinia córki Bardzo lubię żurawinkę w pasztetach Wielkie dzięki Edytowane 20 Marca 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Mój wyrób z szynkowaradelikatna szyneczka - filet kurczaka z kolorowym pieprzem -..... dobrze wyczuwalnym Składniki:- 1 kg fileta z kurczaka (70dkg w kostkę 2/2 cm, 30 dkg zmielone na sitku fi 8)- pieprz 4 g/kg ( grubo mielony)- 50 ml wody- sól/ peklosól 10/8g /kgWykonanie:Mięso było peklowane 48 godz.Niewielką część zmieliłam, dodałam resztę mięsa pokrojonego w kostkę oraz świeżo mielony pieprz.Wszystko dokładnie wyrobiłam i umieściłam w szynkowarze.Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny celem osadzenia. Po tym czasie umieściłam szynkowarw garnku z wodą o temp. 80 stopni i parzyłam do uzyskania temp. 72 stopnie w środku.Po zakończeniu obróbki cieplnej, szynkowar umieściłam w garnku z zimną wodą, poluzowałam sprężynę.Już schłodzony wstawiłam na 12 godzin do lodówka.Próba była na śniadanko -szyneczka wyszła soczysta, smaczna Edytowane 27 Marca 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 27 Marca 2020 Mój wyrób z szynkowara delikatna szyneczka - filet kurczakaPiękny, a ja mam chelebk, to co robimy wymianę Reniu Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 27 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 27 Marca 2020 (edytowane) Mój wyrób z szynkowara delikatna szyneczka - filet kurczakaPiękny, a ja mam chlebek, to co robimy wymianę Reniu Super wypieczony chlebek + szynka drobiowa = fajny duet Edytowane 27 Marca 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661375 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 27 Marca 2020 Super wypieczony chlebek + szynka drobiowa = fajny duet Zgadza się, ale niestety, każda z Nas swój wyrób , wypiek zjemy osobno... ale to nadrobimy... Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Ostatnio nie wędzimy......więc troszkę białej Jelita niekalibrowane Edytowane 1 Listopada 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) Biała zawsze musi być. W Twoim wykonaniu jeszcze nie próbowałam Ciociu.Już chyba po niedzieli wracamy z Bielska po 2 miesiącach to coś musimy zorganizować do wędzenia bo u nas echo w lodówce. Edytowane 1 Listopada 2020 przez @halusia@ Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Listopada 2020 O kurczę, aż nabrałem smaka na białą. Piękna. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Listopada 2020 Kurs z Napoleonowa owocuje ???????? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 1 Listopada 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Listopada 2020 (edytowane) W Twoim wykonaniu jeszcze nie próbowałam Ciociu.... coś musimy zorganizować do wędzenia Zapraszam na degustację , mam nadzieję, że zdałam egzamin. .....musimy, w mojej lodówce też światło Kurs z Napoleonowa owocuje Otóż to nic dodać nic ująć. . Piękna. Więc pięknie dziękuję Edytowane 1 Listopada 2020 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 21 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 21 Listopada 2021 (edytowane) Trochę pasztetu drobiowego Edytowane 21 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 21 Listopada 2021 O musze zrobic pasztet, kiedy wypoczywasz? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733392 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Listopada 2021 Trochę pasztetu drobiowego O musze zrobic pasztet, kiedy wypoczywasz? Namawiacie, namawiacie i namówiliście sobota zapowiada się pracowita, surowiec po części kupiony . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733738 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Listopada 2021 (edytowane) Trochę pasztetu drobiowego O musze zrobic pasztet, kiedy wypoczywasz?Namawiacie, namawiacie i namówiliście sobota zapowiada się pracowita, surowiec po części kupiony . Jeśli są produkty, a najważniejsze - CHĘCI - to będzie przyjemne z pożytecznym Edytowane 24 Listopada 2021 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 9 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 9 Marca 2022 (edytowane) Słonina gotowana -baton:0,8 kg słoniny0,8 l wody160 g soli2 liście laurowe8 ziarenek ziela angielskiegołupinka cebulowa z cebuli4 śliwki wędzoneDo smarowania:czosnekPieprz cayennepieprz czarny mielonyTymianek Przygotowanie:Słoninę pokroić w kawałki ok. 6 x 10 cm.Wlać wodę do garnka, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki i łupinki cebuli. Zagotować, dodać do marynaty kawałki słoniny, gotować jeszcze 25 minut. Woda w garnku powinna całkowicie pokrywać słoninę.Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Potem wyjąć kawałki słoniny z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.Czosnek drobno posiekać, tymianek, pieprz (według mnie im więcej tym lepiej) wymieszać.Wysmarować kawałki mieszanką przypraw. Utworzyć rulon zawinąć ciasno w folię i dać do lodówki na 8-10 godzin. Pyszna ( nie sądziłam, że tak powiem o słoninie ), mięciutka, da się kroić i smarować.Najlepiej smakuje zę świeżym chlebem.Smacznego! Edytowane 9 Marca 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-756419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Trochę białej,pasztet obowiązkowo Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-763052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Pięknie , w jakich parametrach pieczesz pasztety ? Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-763056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 (edytowane) Pięknie , w jakich parametrach pieczesz pasztety ? Dziękuję.Jako, że wszystkie mięsa są po obróbce termicznej, to 50 minut w 180o C wystarcza.Przeciągam do 60 - lubię jak się trochę przyrumieni. Edytowane 15 Kwietnia 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-763057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 15 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Kwietnia 2022 No tak Ja też lubię przypieczone , ale rodzinka nie koniecznie toteż u mnie 160 st 50 min funkcja 4D Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-763063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 18 Maja 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 18 Maja 2022 (edytowane) Zapiekaneczki:na listkach szpinaku ser camembert, na tym plasterek szynki szwardzwaldzkiej lub prosciutto, połówka orzecha.Polane odrobiną miodu.Pycha! Edytowane 18 Maja 2022 przez ReniaS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-768914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 18 Maja 2022 Zapiekaneczki: Wykwintne Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-768920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi