Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Pasztet:

 

3 ćwiartki   z kurczaka (ok 1,4 kg)
300 g wątróbki drobiowej
100 g wędzonego boczku
450 g podgardla
3 duże cebule
4 jaja
2 bułki  pszenne
olej rzepakowy ( niewielka ilość do smażenia)
1 łyżka musztardy
½ łyżeczki gałki muszkatałowej
4 ziarenek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól, pieprz czarny
żurawina 8%

 

Przygotowanie:

Mięso myjemy, oczyszczamy z tłuszczu, z podgardla usuwamy gruczoły, razem z boczkiem wkładamy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy razem  z zielem angielskim i liśćmi laurowymi ( do miękkości). Wątróbkę smażymy na oleju, przekładamy do innego naczynia,
cebulę kroimy na piórka przesmażamy na złoty kolor. Bułki namaczamy, odciskamy.
Wszystkie ugotowane składniki wraz bułkami i cebulką mielimy na maszynce dwukrotnie. Dodajemy musztardę, gałkę, jajka, sól 
i pieprz do smaku, blendujemy na jednolitą masą. Dolewamy wywar regulując gęstość.  Masę przekładamy do foremek.
Pieczemy w piekarniku ok. 1 godzinę w 180 st.

Pasztet wyszedł delikatny, smarowny – na mój gust bardzo dobry.
Smacznego!

post-98636-0-07193100-1584712673_thumb.jpg

post-98636-0-44120000-1584712707_thumb.jpg

post-98636-0-17153800-1584712775_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660577
Udostępnij na innych stronach

Reniu pięknie...gonisz siostrę. :D

Dziękuję Andrzejku,

staram się żeby  było smaczne  :D ,

Halusi nie zamierzam prześcignąć.....nie ma szans  :facepalm:  :facepalm:      

[Dodano: 20 mar 2020 - 17:01]

Superanckie!

Dziękuję  :)

[Dodano: 20 mar 2020 - 17:03]

 

Pasztet wyszedł delikatny
  :thumbsup:  No no - pasztety ładne  8% żurawinki - to o jeden więcej niż ja  :D 

 

I smaczne - opinia córki  :)

Bardzo lubię żurawinkę w pasztetach  :D

Wielkie dzięki  :)

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-660582
Udostępnij na innych stronach

Mój wyrób z szynkowara

delikatna szyneczka - filet  kurczaka 

z kolorowym pieprzem -..... dobrze wyczuwalnym

 

Składniki:

- 1 kg fileta z kurczaka  (70dkg  w kostkę 2/2 cm, 30 dkg zmielone na sitku fi 8)
- pieprz 4 g/kg ( grubo mielony)
- 50 ml wody
- sól/ peklosól  10/8g /kg

Wykonanie:

Mięso było peklowane 48 godz.
Niewielką część zmieliłam, dodałam resztę mięsa pokrojonego w kostkę oraz świeżo mielony pieprz.
Wszystko dokładnie wyrobiłam i umieściłam w szynkowarze.
Pozostawiłam w lodówce na 2 godziny celem osadzenia. Po tym czasie umieściłam  szynkowar
w garnku z wodą o temp. 80 stopni i parzyłam  do uzyskania temp. 72 stopnie w środku.
Po zakończeniu obróbki cieplnej, szynkowar umieściłam w garnku z zimną wodą, poluzowałam  sprężynę.
Już schłodzony wstawiłam  na 12 godzin do lodówka.
Próba była na śniadanko -szyneczka wyszła soczysta, smaczna  :) 
 

post-98636-0-42612300-1585298873_thumb.jpg

post-98636-0-17827100-1585298888_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661335
Udostępnij na innych stronach

Mój wyrób z szynkowara delikatna szyneczka - filet kurczaka

Piękny, a ja mam chelebk, to co robimy wymianę Reniu  :)

post-43626-0-10610200-1585327531_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661374
Udostępnij na innych stronach

 

Mój wyrób z szynkowara delikatna szyneczka - filet kurczaka

Piękny, a ja mam chlebek, to co robimy wymianę Reniu  :)

 

:yes:  :yes: Super wypieczony chlebek + szynka drobiowa = fajny duet  :D  :thumbsup:  :heart:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661375
Udostępnij na innych stronach

 

 

Super wypieczony chlebek + szynka drobiowa = fajny duet

 

Zgadza się, ale niestety,  każda z Nas swój wyrób , wypiek zjemy osobno... ale to nadrobimy... :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-661376
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

Biała zawsze musi być. W Twoim wykonaniu jeszcze nie próbowałam Ciociu.

Już chyba po niedzieli wracamy z Bielska po 2 miesiącach to coś musimy zorganizować do wędzenia bo u nas echo w lodówce.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682562
Udostępnij na innych stronach

W Twoim wykonaniu jeszcze nie próbowałam Ciociu.

... coś musimy zorganizować do wędzenia

 

Zapraszam na degustację :yes:  :hug: , 

mam nadzieję, że zdałam egzamin. :D

.....musimy, w mojej lodówce też światło  :facepalm:

 

Kurs z Napoleonowa owocuje

 

Otóż to  :D nic dodać nic ująć.

 

. Piękna.

 

Więc pięknie dziękuję :D

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-682583
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

 

Trochę pasztetu drobiowego :)

 

 

O musze zrobic pasztet, kiedy wypoczywasz?

Namawiacie, namawiacie i namówiliście :D sobota zapowiada się pracowita, surowiec po części kupiony :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733738
Udostępnij na innych stronach

 

Trochę pasztetu drobiowego :)

 

O musze zrobic pasztet, kiedy wypoczywasz?

Namawiacie, namawiacie i namówiliście :D sobota zapowiada się pracowita, surowiec po części kupiony :thumbsup:

 

Jeśli  są produkty, a najważniejsze - CHĘCI  - to będzie przyjemne z pożytecznym  :frantics:  :frantics:

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-733886
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Słonina gotowana -baton:

0,8 kg słoniny

0,8 l wody

160 g soli

2 liście laurowe

8 ziarenek ziela angielskiego

łupinka cebulowa z  cebuli

4 śliwki wędzone

Do smarowania:

czosnek

Pieprz cayenne

pieprz czarny mielony

Tymianek

 

Przygotowanie:

Słoninę pokroić w kawałki ok. 6 x 10 cm.

Wlać wodę do garnka, dodać sól, ziele angielskie, liście laurowe, śliwki i łupinki  cebuli.

 Zagotować, dodać do marynaty kawałki słoniny, gotować jeszcze 25 minut. Woda w garnku powinna całkowicie pokrywać słoninę.
Zdjąć garnek z ognia i pozostawić do wystygnięcia. Potem wyjąć kawałki słoniny z marynaty i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Czosnek drobno posiekać, tymianek, pieprz (według mnie im więcej tym lepiej) wymieszać.

Wysmarować kawałki  mieszanką przypraw. Utworzyć rulon zawinąć ciasno w folię  i dać do lodówki na 8-10 godzin. 

Pyszna :) ( :facepalm: nie sądziłam, że tak powiem o słoninie :laugh:), mięciutka, da się kroić i smarować.

Najlepiej smakuje zę świeżym chlebem.

Smacznego! :tongue:

post-98636-0-31426200-1646859468_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-756419
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pięknie , w jakich parametrach pieczesz pasztety ?

:) Dziękuję.

Jako, że wszystkie mięsa są  po obróbce termicznej, to 50 minut w 180C wystarcza.

Przeciągam do 60 - lubię jak się trochę przyrumieni.

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-763057
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zapiekaneczki:

na listkach szpinaku ser camembert, na tym plasterek szynki szwardzwaldzkiej lub prosciutto, połówka orzecha.

Polane odrobiną miodu.

Pycha! :)

post-98636-0-93577300-1652846145_thumb.jpg

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16464-r%C3%B3%C5%BCne/page/2/#findComment-768914
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.