Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobilam, biala kielbase i byla bardzo dobra. Zdjec nie mam , ale moge wam opisac. JAk komus bardzo zalezy :wink:

Czytajac grzecznie wszystkie przepisy stwierdzilam, ze bez wedzarni i tak trzeba od czegos zaczac. Wiadomo biala. Zrobilam wg przepisu, jednak nastepnym razem sproboje z miesa peklowanego( tylko ze zwyklej ciekawosci smaku).

Zaraz znowu wyrusze na poszukiwania innych przepisow, narazie na niewedzonki.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje.

Jeśli będziesz stosowała sól peklową to nie wkładaj tej kiełbaski na grilla (nie wskazane).

A tym się zajmuję

"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36551
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli użyjesz peklosoli , biała zrobi się różowa ( czasami można zobaczyć takie wynalazki w marketach ).
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36558
Udostępnij na innych stronach

Oryginalne przepisy i receptury na kiełbasę białą nie przewidują użycia do produkcji aztanów i azotynów. Dlatego kiełbasa po sparzeniu ma kolor szary (w przekroju), a biały jelita. Stąd nazwa. To jest własnie oryginalna kiełbasa biała.

Dodanie środków peklujących zamienia ją na zwykłą kiełbasę wiejską z dodatkiem majeranku, również bardzo dobrą.

Na grilla nadaje się jedynie kiełbasa biała w oryginale, gdyż, jak już wspomniano, w temp. powyżej 160 st.C zawarte w mięsie azotyny zaczynają wytwarzać bardzo szkodliwe dla organizmu (rakotwórcze) związki.

Życzę udanej i rozwojowej produkcji.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36560
Udostępnij na innych stronach

Tak.

O tym się głośno nie mówi, gdyż wyobraź sobie jak spadłyby weekendowe obroty. :wink:

Zresztą dokładnie wyjaśniała to pani technolog podczas pierwszego naszego zlotu.

Na grilla możesz ją wrzucić, ale tylko celem podgrzania, i to w dość niskiej temperaturze.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36568
Udostępnij na innych stronach

O tym, że wyroby peklowane nie nadają się na grill'a mówi się dopiero od niedawna i to po cichu. Całe życie piekło się kiełbaski na patyku i to te peklowane właśnie. Później nastała moda na grill i dalej piecze się kiełbaski peklowane. My jako nieliczni już wiemy, że takie szkodzą, ale czy wiedząc o tym ich nie grilujemy ?? Różnie to bywa :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36569
Udostępnij na innych stronach

Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36573
Udostępnij na innych stronach

Pedro słusznie zauważył, czy to nasza wina że przeważnie to co dobre nie należy do najzdrowszych? :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36579
Udostępnij na innych stronach

Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną.

Nie ma takiej opcji. Świadomość żywieniowa w naszym społeczeństwie jest znikoma, albo żadna. Nagminnym jest mycie kiełbas, lub, jeśli pojawi się pleśń na pasztetowej w słoiku, to wystarczy ściągnąć, tylko pleśń i trochę pasztetu, bo reszta jest dobra. Etykiety ze składem większość ludzi nawet nie czyta, a jeśli to i tak nie widzą, co to jest choćby MOM, fosforany, czy chociażby kwas askorbinowy.

Nitrozoaminy to dla większości klientów temat tak dziwny jak fizyka kwantowa, no i jeśli ich nie widać, to nie ma problemu. W większości krajów jada się na grillu mięsa i produkty bez dodatku peklosoli, tylko u nas uważa się, że kiełbasa musi być złota i spocona ( osobiście uważam taką za najsmaczniejszą )

Wino, kobiety i śpiew.
Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36588
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W życiu to co dobre jest niemoralne , nielegalne albo tuczące:)))))) zabijają nas spaliny, meczą jakies jadowite biedronki.Wole zjeść usmażona kiełbaskę , wiedząc że może nie jest to najzdrowsze:) Zresztą i tak kiedyś przyjdzie "odejść".wolę wtedy znać smak pychotkowej smażonej kiełbaski:)))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36933
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.