ANNAM Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Lipca 2008 Zrobilam, biala kielbase i byla bardzo dobra. Zdjec nie mam , ale moge wam opisac. JAk komus bardzo zalezy :wink: Czytajac grzecznie wszystkie przepisy stwierdzilam, ze bez wedzarni i tak trzeba od czegos zaczac. Wiadomo biala. Zrobilam wg przepisu, jednak nastepnym razem sproboje z miesa peklowanego( tylko ze zwyklej ciekawosci smaku). Zaraz znowu wyrusze na poszukiwania innych przepisow, narazie na niewedzonki. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raulo Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Lipca 2008 Gratulacje.Jeśli będziesz stosowała sól peklową to nie wkładaj tej kiełbaski na grilla (nie wskazane). Cytuj A tym się zajmuję"Jeżeli dyskutujesz z idiotą, dobrze mieć pewność, że on nie robi tego samego." Ogden Nash Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Lipca 2008 Jak biała to na soli a nie peklosoli,taka to chyba kielabasa na bialoPozdrawiam Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Lipca 2008 Jeżeli użyjesz peklosoli , biała zrobi się różowa ( czasami można zobaczyć takie wynalazki w marketach ). Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Lipca 2008 Oryginalne przepisy i receptury na kiełbasę białą nie przewidują użycia do produkcji aztanów i azotynów. Dlatego kiełbasa po sparzeniu ma kolor szary (w przekroju), a biały jelita. Stąd nazwa. To jest własnie oryginalna kiełbasa biała.Dodanie środków peklujących zamienia ją na zwykłą kiełbasę wiejską z dodatkiem majeranku, również bardzo dobrą.Na grilla nadaje się jedynie kiełbasa biała w oryginale, gdyż, jak już wspomniano, w temp. powyżej 160 st.C zawarte w mięsie azotyny zaczynają wytwarzać bardzo szkodliwe dla organizmu (rakotwórcze) związki.Życzę udanej i rozwojowej produkcji. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Lipca 2008 Czy to oznacza że śląskie , grilowe i inne sklepowe badziewie też nie nadaje się na gril, bo nie podejrzewam aby nie było w nich azotanów i azotynów Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Lipca 2008 Tak.O tym się głośno nie mówi, gdyż wyobraź sobie jak spadłyby weekendowe obroty. :wink: Zresztą dokładnie wyjaśniała to pani technolog podczas pierwszego naszego zlotu.Na grilla możesz ją wrzucić, ale tylko celem podgrzania, i to w dość niskiej temperaturze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Lipca 2008 O tym, że wyroby peklowane nie nadają się na grill'a mówi się dopiero od niedawna i to po cichu. Całe życie piekło się kiełbaski na patyku i to te peklowane właśnie. Później nastała moda na grill i dalej piecze się kiełbaski peklowane. My jako nieliczni już wiemy, że takie szkodzą, ale czy wiedząc o tym ich nie grilujemy ?? Różnie to bywa :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Lipca 2008 Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demon_ Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Lipca 2008 Pedro słusznie zauważył, czy to nasza wina że przeważnie to co dobre nie należy do najzdrowszych? :grin: Cytuj Pozdrawiam 4 All Sebastian https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=2412 http://nasza-klasa.pl/card/4444767/e4fc4e135a Wiem co jem !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 8 Lipca 2008 Kochani. My wiemy, tylko spróbujcie wyjaśnić to, klientowi w sklepie, który tradycyjnie kupuje na grilla i ogniska kiełbasę peklowaną wędzoną.Nie ma takiej opcji. Świadomość żywieniowa w naszym społeczeństwie jest znikoma, albo żadna. Nagminnym jest mycie kiełbas, lub, jeśli pojawi się pleśń na pasztetowej w słoiku, to wystarczy ściągnąć, tylko pleśń i trochę pasztetu, bo reszta jest dobra. Etykiety ze składem większość ludzi nawet nie czyta, a jeśli to i tak nie widzą, co to jest choćby MOM, fosforany, czy chociażby kwas askorbinowy. Nitrozoaminy to dla większości klientów temat tak dziwny jak fizyka kwantowa, no i jeśli ich nie widać, to nie ma problemu. W większości krajów jada się na grillu mięsa i produkty bez dodatku peklosoli, tylko u nas uważa się, że kiełbasa musi być złota i spocona ( osobiście uważam taką za najsmaczniejszą ) Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pingu Opublikowano 17 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 17 Lipca 2008 W życiu to co dobre jest niemoralne , nielegalne albo tuczące:)))))) zabijają nas spaliny, meczą jakies jadowite biedronki.Wole zjeść usmażona kiełbaskę , wiedząc że może nie jest to najzdrowsze:) Zresztą i tak kiedyś przyjdzie "odejść".wolę wtedy znać smak pychotkowej smażonej kiełbaski:))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1649-byla-bardzo-dobra/#findComment-36933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.