szczeciniasty Opublikowano 10 Marca 2011 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 10 Marca 2011 No ja tez zrobilem ale za duzo go nie zjadlem rano wstalem zrobilem se kanpki palce lizac ale jak wrocilem wlasnie do domu -----sladu nie ma wszystko pozarli Bardzo fajny i szybki przepis Morduje sie z Korycinskim teraz ale zabardzo mi nie wychodzi :blush: Cytuj PozdrawiamGDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-151403 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demerg Opublikowano 24 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 24 Maja 2011 A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty. Ja mam dostęp do mleka pasteryzowanego i z niego robię sobie serki podpuszczkowe. Czy twoim zdaniem z takiego serka z pasteryzowanego mleka można wykonać taki serek topiony? Z góry dziękuję za poradę. Cytuj demerg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-160795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiolonczela42 Opublikowano 30 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 30 Maja 2011 Dziś pokusiłam się o zrobienie sera, w przepisie nie pisze nic o kruszeniu sera przed wyłożeniem go na stopione masło, o czym mowa w dalszych wpisach, autorka pisze by ostudzić masło, ktoś z Was napisał że wylewa się na gorące. Teraz pora na moje przeżycia, ser w mleku fajnie się rozpuścił, grudek nie było, po odcedzeniu i wyłożeniu go na stopione, przestudzone masło (nie kruszyłam), nic sie nie topiło, konsystencja gęsta, na końcu dołożyłam sode i ocet i też niespecjalnie wyrosło , przełożyłam do foremki, ciekawe co z tego wyniknie??? troche sie martwię po wczorajszej nieudanej próbie upieczenia chleba A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty. Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki : 1 kg twarogu 1 l mleka 125g masła 1 jajko 1 łyżka soli lub Vegety 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka octu Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią aluminiową. Ja do tego celu użyłam foremki jednorazowej. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki. Gotowy produkt wygląda tak. Obrazek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-161579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwaasia Opublikowano 3 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 3 Lipca 2011 Witam,mój ser żółty na szybko wyszedł po prostu super.Wielkie dzięki za przepis.Cała rodzinka i znajomi się nim zajadają.teraz będą próby z podpuszczkowym i wędzonym.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja właśnie zrobiłem ser z przepisu Gabi przed chwilką zalałem foremkę jutro zobaczymy co wyszło na razie wygląda ładnie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja tak czytam, czytam i zaraz chyba też lecę tez do sklepu po mleko i twaróg. :grin: Powiedzcie mi jeszcze jako że uwielbiam robić pizze. Jak ten serek sprawuje się po podgrzaniu. Czy jest ciągnięty czy może robi sie twardy.? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 4 Lipca 2011 Powiedzcie mi jeszcze jako że uwielbiam robić pizze. Jak ten serek sprawuje się po podgrzaniu. Czy jest ciągnięty czy może robi sie twardyNadaje się jak najbardziej na pizzę, nie jest twardy, jest lekko ciągnący się.Serów tak jak chleba , wędlin ,wędzonek i kilku innych produktów nie kupuję od dawna a ten ser jest u mnie na stałe w menu. Powodzenia , pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 4 Lipca 2011 anerka, Serek właśnie stygnie. Zobaczymy jutro albo może jeszcze dzisiaj wieczorkiem. :thumbsup: Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 4 Lipca 2011 Ja do żółtego sera dodaję zioła ,najlepsza jest czubrica. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 4 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 4 Lipca 2011 Witajcie ! Nie doczytałem w postach - czy ten ser już ktoś wędził . Ja wędziłem wczoraj pierwszy raz sery . Dla próby wziąłem trzy : zieloną łąkę i liliputa żółtego ( moim zdaniem to pseudo żółty ) z Biodronki oraz biały tłusty kupiony na targowisku . I ku mojemu zdumieniu najlepszy okazał się liliput , później wiejski - były zwarte a zielona łąka kruszy się . I czytając te posty pomyślałem ,że może ten żółty byłby super do wędzenia . A to wczorajsze : Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 5 Lipca 2011 A mi wyszedł rewelacyjny wspaniały i prosty przepis Gabi dzięki serdeczne !!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165594 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 5 Lipca 2011 A mi wyszedł rewelacyjny wspaniały i prosty przepis Gabi dzięki serdeczneRozumiem, że zmodyfikowałeś przepis Gabi? Proponuję, abyś powyższe zdanie napisał ponownie, używając znaków interpunkcyjnych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 5 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 5 Lipca 2011 Witam rano spróbowałem serka. Wyszedł smaczny nawet bardzo. Konsystencja zwarta twardy, ale bez dziur. Teraz przetestowałem na mini zapiekance w mikrofalówce. Niestety nie rozpływa się tak jak tradycyjny żółty. Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt mała zawartość tłuszczu. Ale serdecznie polecam. Mam jeszcze takie pytanie: Jeżeli robimy serek biały-twaróg z mleka, to czy po odsączeniu twarogu można od razu go smażyć. ? Wydaje mi się że nie potrzebne jest ponowne podgrzewanie. Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 11 Lipca 2011 I ku mojemu zdumieniu najlepszy okazał się liliputChm...jak będę wędził kiełbasy to na próbę wrzucę tego liliputa w siatkę i tez spróbuje... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-166310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 25 Października 2011 Żonka popełniła ten serek :grin: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-181552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 25 Października 2011 :sad: i to wszystko w tym temacie :sad: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-181575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 25 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 25 Października 2011 Żonka popełniła ten serek :grin: Gratulacje dla Twojej żonki Kaziu :clap: :clap: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-181578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salcesonik Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jak przechowywać taki ser w lodówce - w papierze , folii , czy może stać tak luzem nie zakryty niczym ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-192911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 28 Grudnia 2011 Jak przechowywać taki ser w lodówcejeśli chodzi ci o ten szybki ser żółty to ja trzymałem go w foli aluminiowej co by nie wysechł... ale "popyt" był tak duży... że chyba niepotrzebnie, bo na drugi dzień był juz zjedzony... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-192914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 29 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 29 Grudnia 2011 Pierwsze koty za płoty. Ser niestety nie wyszedł taki jak Gabi :sad: Jak widać na załączonym obrazku posiada grudki, brakuje mu dziurek ....ale i tak jest smaczny. Popróbuję różnych wariantów przedstawionych w postach powyżej (kolejność i czas dodawania składników ma tu chyba ogromne znaczenie) może wyjdzie ładniejszy. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-192956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lish Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Witam. To mój pierwszy post, a trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelli Tak mnie zafascynował ten wątek, że jutro lecę do sklepu i kupuje wszystkie składniki na ser z przepisu Gabi Jak tylko zrobię ser, na pewno się pochwalę PozdrawiamLish Cytuj www.hangover.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 8 Stycznia 2012 trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelliWitaj na forum. I co :???: , udała się mozzarella? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Ja kiedyś zrobiłem ten ser.Wyszedł ładny z dziurami ale gorzki i się trochę zraziłem. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lish Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 9 Stycznia 2012 trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelliWitaj na forum. I co :???: , udała się mozzarella?Jeszcze nigdy nie zrobiłem żadnego sera Na youtube znalazłem filmik jak zrobić mozzarelle i przypadkiem trafiłem tu na forum, z którego dowiedziałem się, że mozzarella to trudny ser. Więc na razie daje spokój i zrobię ten z przepisu Gabi (mam nadzieję, że dziś). A jak kupię podpuszczkę będę eksperymentował dalej Pozdrawiam Lish Cytuj www.hangover.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lish Opublikowano 9 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 9 Stycznia 2012 Ser wg przepisu Gabi zrobiony. Chyba wyszedł, bo jest żółty i smaczny, nie ma grudek ale nie ma również dziurek Dysponuję tylko zdjęciem z komórki więc daruję umieszczanie go Ja dodałem przy smażeniu ocet i sól, a żółtko wymieszałem z sodą i dodałem na końcu. Potem już bardzo szybko zaczęło gęstnięć i musiałem szybko przelewać, a raczej przekłądać do foremki. Może coś źle zrobiłem, że nie ma dziurek? PozdrawiamLish Cytuj www.hangover.art.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.