Skocz do zawartości

Ser żółty na szybko.


Rekomendowane odpowiedzi

No ja tez zrobilem ale za duzo go nie zjadlem rano wstalem zrobilem se kanpki palce lizac ale jak wrocilem wlasnie do domu -----sladu nie ma wszystko pozarli

 

Bardzo fajny i szybki przepis

 

Morduje sie z Korycinskim teraz ale zabardzo mi nie wychodzi :blush:

Pozdrawiam

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-151403
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 223
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty.

Ja mam dostęp do mleka pasteryzowanego i z niego robię sobie serki podpuszczkowe. Czy twoim zdaniem z takiego serka z pasteryzowanego mleka można wykonać taki serek topiony? Z góry dziękuję za poradę.

demerg
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-160795
Udostępnij na innych stronach

Dziś pokusiłam się o zrobienie sera, w przepisie nie pisze nic o kruszeniu sera przed wyłożeniem go na stopione masło, o czym mowa w dalszych wpisach, autorka pisze by ostudzić masło, ktoś z Was napisał że wylewa się na gorące. Teraz pora na moje przeżycia, ser w mleku fajnie się rozpuścił, grudek nie było, po odcedzeniu i wyłożeniu go na stopione, przestudzone masło (nie kruszyłam), nic sie nie topiło, konsystencja gęsta, na końcu dołożyłam sode i ocet i też niespecjalnie wyrosło , przełożyłam do foremki, ciekawe co z tego wyniknie??? troche sie martwię po wczorajszej nieudanej próbie upieczenia chleba :(

 

A oto moja propozycja sera dla tych osób , które nie mają podpuszczki , nie mają czasu czekać na dojrzewanie i lubią ser żółty.

Do zrobienia sera potrzebujemy następujące składniki :

1 kg twarogu

1 l mleka

125g masła

1 jajko

1 łyżka soli lub Vegety

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżka octu

Do gotującego się mleka kruszymy twaróg. Mieszamy ostrożnie żeby grudki sera się całkiem nie rozpuściły. Następnie ser odcedzamy ( nie za mocno), na ściereczce lub gęstym sicie. W garnku rozpuszczamy masło .Odczekamy trochę żeby przestygło a następnie wsypujemy do niego ser. Gotujemy, ciągle mieszając żeby nie przypalić. Wbijamy jajko, dodajemy sól, sodę i ocet i dalej mieszamy. Gdy masa zaczyna rosnąć wylewamy ją do foremki wyłożonej folią aluminiową. Ja do tego celu użyłam foremki jednorazowej. Czekamy aż masa wystygnie. Ser zrobi się twardy, że można go kroić na plasterki.

Gotowy produkt wygląda tak.

 

Obrazek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-161579
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Witam,mój ser żółty na szybko wyszedł po prostu super.Wielkie dzięki za przepis.Cała rodzinka i znajomi się nim zajadają.teraz będą próby z podpuszczkowym i wędzonym.pozdrawiam
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165352
Udostępnij na innych stronach

Ja właśnie zrobiłem ser z przepisu Gabi przed chwilką zalałem foremkę jutro zobaczymy co wyszło na razie wygląda ładnie
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165453
Udostępnij na innych stronach

Ja tak czytam, czytam i zaraz chyba też lecę tez do sklepu po mleko i twaróg. :grin:

Powiedzcie mi jeszcze jako że uwielbiam robić pizze. Jak ten serek sprawuje się po podgrzaniu. Czy jest ciągnięty czy może robi sie twardy.?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165459
Udostępnij na innych stronach

Powiedzcie mi jeszcze jako że uwielbiam robić pizze. Jak ten serek sprawuje się po podgrzaniu. Czy jest ciągnięty czy może robi sie twardy

Nadaje się jak najbardziej na pizzę, nie jest twardy, jest lekko ciągnący się.Serów tak jak chleba , wędlin ,wędzonek i kilku innych produktów nie kupuję od dawna a ten ser jest u mnie na stałe w menu. Powodzenia , pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165493
Udostępnij na innych stronach

anerka, Serek właśnie stygnie. Zobaczymy jutro albo może jeszcze dzisiaj wieczorkiem. :thumbsup:

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165494
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ! Nie doczytałem w postach - czy ten ser już ktoś wędził . Ja wędziłem wczoraj pierwszy raz sery . Dla próby wziąłem trzy : zieloną łąkę i liliputa żółtego ( moim zdaniem to pseudo żółty ) z Biodronki oraz biały tłusty kupiony na targowisku . I ku mojemu zdumieniu najlepszy okazał się liliput , później wiejski - były zwarte a zielona łąka kruszy się .

I czytając te posty pomyślałem ,że może ten żółty byłby super do wędzenia .

A to wczorajsze :

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165508
Udostępnij na innych stronach

A mi wyszedł rewelacyjny wspaniały i prosty przepis Gabi dzięki serdeczne

Rozumiem, że zmodyfikowałeś przepis Gabi?

Proponuję, abyś powyższe zdanie napisał ponownie, używając znaków interpunkcyjnych.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165599
Udostępnij na innych stronach

Witam rano spróbowałem serka. Wyszedł smaczny nawet bardzo. Konsystencja zwarta twardy, ale bez dziur. Teraz przetestowałem na mini zapiekance w mikrofalówce. Niestety nie rozpływa się tak jak tradycyjny żółty. Prawdopodobnie przyczyną jest zbyt mała zawartość tłuszczu. Ale serdecznie polecam.

Mam jeszcze takie pytanie: Jeżeli robimy serek biały-twaróg z mleka, to czy po odsączeniu twarogu można od razu go smażyć. ? Wydaje mi się że nie potrzebne jest ponowne podgrzewanie.

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-165627
Udostępnij na innych stronach

I ku mojemu zdumieniu najlepszy okazał się liliput

Chm...jak będę wędził kiełbasy to na próbę wrzucę tego liliputa w siatkę i tez spróbuje...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-166310
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Żonka popełniła ten serek :grin:

Gratulacje dla Twojej żonki Kaziu :clap: :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-181578
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jak przechowywać taki ser w lodówce

jeśli chodzi ci o ten szybki ser żółty to ja trzymałem go w foli aluminiowej co by nie wysechł... ale "popyt" był tak duży... że chyba niepotrzebnie, bo na drugi dzień był juz zjedzony...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-192914
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze koty za płoty.

Ser niestety nie wyszedł taki jak Gabi :sad:

Jak widać na załączonym obrazku posiada grudki, brakuje mu dziurek ....ale i tak jest smaczny.

 

Popróbuję różnych wariantów przedstawionych w postach powyżej (kolejność i czas dodawania składników ma tu chyba ogromne znaczenie) może wyjdzie ładniejszy. Pozdrawiam.

 

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-192956
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam. To mój pierwszy post, a trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelli ;)

 

Tak mnie zafascynował ten wątek, że jutro lecę do sklepu i kupuje wszystkie składniki na ser z przepisu Gabi ;) Jak tylko zrobię ser, na pewno się pochwalę ;)

 

Pozdrawiam

Lish

www.hangover.art.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195420
Udostępnij na innych stronach

trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelli

Witaj na forum.

I co :???: , udała się mozzarella?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195435
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś zrobiłem ten ser.Wyszedł ładny z dziurami ale gorzki i się trochę zraziłem.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195450
Udostępnij na innych stronach

trafiłem tu przypadkiem, po tym jak szukałem podpuszczki do zrobienia po raz pierwszy mozzarelli

Witaj na forum.

I co :???: , udała się mozzarella?

Jeszcze nigdy nie zrobiłem żadnego sera ;) Na youtube znalazłem filmik jak zrobić mozzarelle i przypadkiem trafiłem tu na forum, z którego dowiedziałem się, że mozzarella to trudny ser. Więc na razie daje spokój i zrobię ten z przepisu Gabi (mam nadzieję, że dziś). A jak kupię podpuszczkę będę eksperymentował dalej ;)

 

Pozdrawiam

Lish

www.hangover.art.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195611
Udostępnij na innych stronach

Ser wg przepisu Gabi zrobiony. Chyba wyszedł, bo jest żółty i smaczny, nie ma grudek ale nie ma również dziurek ;) Dysponuję tylko zdjęciem z komórki więc daruję umieszczanie go ;)

 

Ja dodałem przy smażeniu ocet i sól, a żółtko wymieszałem z sodą i dodałem na końcu. Potem już bardzo szybko zaczęło gęstnięć i musiałem szybko przelewać, a raczej przekłądać do foremki. Może coś źle zrobiłem, że nie ma dziurek?

 

Pozdrawiam

Lish

www.hangover.art.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1652-ser-%C5%BC%C3%B3%C5%82ty-na-szybko/page/8/#findComment-195667
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.