Skocz do zawartości

Moja pierwsza kiełbasa z koźliny.


kozieradka

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa z koźliny wędzona dwu etapowo, parzona do temp. 68 st. C

Przepis:

1. Mięso z koźlęciny 2 kg.

(Raczej nie ścięgniste )

2. Podgardle oczyszczone 0,5 kg.

3. Peklosól 18-20 gr/kg

4. Rozmaryn 0,5 gr.

5. Jałowiec 0,5 gr.

6. Pieprz czerwony 2 gr.

7. Pieprz czarny 2 gr.

8. Czosnek 3 gr.

9. Marianek 2 gr.

Kaźdy rodzaj mięsa peklujemy osobno .

Koźlinę mielimy na 16 mm.lub szarpak.

Podgardlę 8 mm.

Wyrabiamy pierw kożlinę do kleistości. Potem dodajemy podgardlę i przyprawy wyrabiamy do odopwiedniej kleistości.

Napełniamy przygotowane wcześniej jelita.

Wędzenie do koloru w ciepłym dymie.

Odwieszamy na chwilę i parzymy.

Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h.

Wzasadzie gotowe. Podsuszamy jeśli są na to warunki i pakujemy w próżnie. Dajemy czas odpoczynku nawet 3 miesiące. Ale można zajadać się tuż po samym wędzeniu.74b35f02e14a3b876cddbdd26776335b.jpg683482362c8eb90ce27edccb8e675743.jpg63b5c5e9f730cc5bc9e35abc10f67c3a.jpge2403e44463da366f84ded2fa134d24a.jpgddc9d1458eba6775e8e3d7d2a78c1749.jpg

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

i napewno "capek" lepiej smakuje niż dziki-dzik
Marku - INACZEJ :thumbsup: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h.

Fajna kiełbaska :thumbsup:  :clap: , ale tak krótki okres wędzenia na zimno nic nie daje.Drugi raz wędził bym dymem ciepłym ok.30C przez 8 h.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h.

Fajna kiełbaska :clap: , ale tak krótki okres wędzenia na zimno nic nie daje.Drugi raz wędził bym dymem ciepłym ok.30C przez 8 h.
Daje daje. Zregóły to drógie i każde inne wędzenie trwa do koloru a nie na czas. Mi poprostu ten czas wystarczył.

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 22 lis 2019 - 16:58]

 

i napewno "capek" lepiej smakuje niż dziki-dzik

Marku - INACZEJ
Zdecydowanie dwie różne kiełbaski. To też kwestia gustu.

 

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok.To zostańmy każdy przy swoim zdaniu.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.