kozieradka Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Listopada 2019 Kiełbasa z koźliny wędzona dwu etapowo, parzona do temp. 68 st. CPrzepis:1. Mięso z koźlęciny 2 kg.(Raczej nie ścięgniste )2. Podgardle oczyszczone 0,5 kg.3. Peklosól 18-20 gr/kg4. Rozmaryn 0,5 gr.5. Jałowiec 0,5 gr.6. Pieprz czerwony 2 gr. 7. Pieprz czarny 2 gr.8. Czosnek 3 gr.9. Marianek 2 gr.Kaźdy rodzaj mięsa peklujemy osobno .Koźlinę mielimy na 16 mm.lub szarpak.Podgardlę 8 mm.Wyrabiamy pierw kożlinę do kleistości. Potem dodajemy podgardlę i przyprawy wyrabiamy do odopwiedniej kleistości. Napełniamy przygotowane wcześniej jelita. Wędzenie do koloru w ciepłym dymie.Odwieszamy na chwilę i parzymy.Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h. Wzasadzie gotowe. Podsuszamy jeśli są na to warunki i pakujemy w próżnie. Dajemy czas odpoczynku nawet 3 miesiące. Ale można zajadać się tuż po samym wędzeniu. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 21 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Listopada 2019 Najs ☺???? Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2019 Kiełbaska zacnie wygląda i napewno "capek" lepiej smakuje niż dziki-dzik tak 3-maj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2019 i napewno "capek" lepiej smakuje niż dziki-dzik Marku - INACZEJ Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h. Fajna kiełbaska , ale tak krótki okres wędzenia na zimno nic nie daje.Drugi raz wędził bym dymem ciepłym ok.30C przez 8 h. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 Po czasie (24h) wędzimy jeszcze raz w zimnym dymie około 2 h.Fajna kiełbaska , ale tak krótki okres wędzenia na zimno nic nie daje.Drugi raz wędził bym dymem ciepłym ok.30C przez 8 h.Daje daje. Zregóły to drógie i każde inne wędzenie trwa do koloru a nie na czas. Mi poprostu ten czas wystarczył. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka[Dodano: 22 lis 2019 - 16:58] i napewno "capek" lepiej smakuje niż dziki-dzik Marku - INACZEJ Zdecydowanie dwie różne kiełbaski. To też kwestia gustu. Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ok.To zostańmy każdy przy swoim zdaniu. Edytowane 22 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozieradka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ok.To zostańmy każdy przy swoim zdaniu.Zgoda musi być pozdrawiam Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.