Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2019 Placek drożdżowy który miał być chałką 3 jajka1 żółtko1 białko (do posmarowania)20g świeżych drożdży200ml ciepłego mleka650g mąki użyłam luksusowej typ 550szklanka namoczonych rodzynek, ew skórka pomarańczowa70g cukru50g masłaZ drożdży, odrobiny cukru, mąki i mleka zrobić rozczyn.Gdy ruszy dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto.(zostawić ze dwie łyżki mąki do podsypywania)Na końcu dodać rozpuszczone letnie masło i dobrze wyrobićZostawić w misce w ciepłym miescu do wyrośnięcia.Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrobić i teraz dodać rodzynki.Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozbełtanym w łyżce mleka białkiemi posypać przygotowaną kruszonkąPrzełożyć do formy lub zapleść chałkę.Moje ciasto było dość lużne więc upiekłam chałkę w formie Kruszonka50g zimnego masła50g cukru50 g mąkicukier waniloiwyMasło zetrzeć lub posiekać, połączyć z mąką i cukremw dłoniach rozcierać ew grudki masła.Kruszonki można przygotować kilka porcji i trzymać w zamrażarce. Pieczenie w 170 st do suchego patyczka. Ja luię rumiane Chałkę można zapleść z trzech, czterech lub pięciu wałków.Z trzech każdy potrafi, z pięciu jeszcze nie plotłam. Podaję schemat jak zapleść chałkę z 4 wałkówCiasto podzielić na 4 równe części, utoczyć wałki.Na pierwszy raż warto sobie ponumerować 1, 2, 3, 4Układamy wałki obok siebie w kilkucentymetrowych odstępach.Początki sklejamy razem i zaczynamy pleść przekładając4 na 32 na 44 na 13 na 21 na 33 na 42 na 14 na 22 na 31 na 34 na 1Końce sklejamy i podwijamy. Chałka z 4 wałków gotowa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2019 Ale kusisz :)chyba polecę po drożdze... Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Leć, leć mogą być też suszone Edytowane 22 Listopada 2019 przez Alinka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2019 Placek drożdżowy który miał być chałką Dobrze , że zrobiłaś fotkę przed pieczeniem bo nikt by Ci nie uwierzył , że miała być chałka Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2019 Tak czy inaczej, zjadłabym jeszcze taki cieplutki I taki właśnie jadłam cieplutki, wręcz gorący popijając mlekiem. PychotkaDzisiaj plasterek został Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2019 (edytowane) Ja też często piekę chałkę w foremce - ,tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru i tylko 1 jajko na 450g mąki Edytowane 22 Listopada 2019 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Listopada 2019 tylko do kruszonki daje 2x wiecej maki niz masła i cukru Ta moja kruszonka jest znakomita, spróbuj kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646828 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pewnie ,ze spróbuje -łatwiejsza do zapamiętania Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 22 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Listopada 2019 Pysznie się prezentuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2019 Pysznie się prezentuje Zostało wspomnienie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-646847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Miesiąc grudzień był u mnie pod znakiem ciasta drożdżowego.Mamy taką fazę na drożdżowe jak nigdy wcześniej i bez mała musiałam piec dwa razy w tygodniu.I to nie malutką blaszkę ale wielką blachę a właściwie gęślarkęZ masłem, z dżemem, z herbatą lub z mlekiem,wchodzi nam w każdej postaciW tym roku, póki co wczoraj upiekłam dopiero drugi raz Przepis z postu pierwszego nieznacznie zmodyfikowałam.Do w/w składników dodaję ok 150-200 g ugotowanych ziemniaków.Ciasto rośnie jak szalone.Dla zobrazowania skali na zdjęciu leży duże pomeloNiektóre zdjęcia przedstawiają wypiek z 1,5 porcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-654257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Stycznia 2020 Niemal czuć zapach Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-654259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Niemal czuć zapach No zapach jest niesamowity,jeszcze następnego dnia pachnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16631-mia%C5%82a-by%C4%87-cha%C5%82kajest-dro%C5%BCd%C5%BCowy-placek/#findComment-654290 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.