Henio Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Chodzi mi o "TE" cienkie, długaśne; nie ze schabu. Tu nawet @DZIADEK się nie połapie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653246 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 5 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 5 Stycznia 2020 Czy wędził ktoś polędwiczki zimnym dymem? Wędził.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 6 Stycznia 2020 W sumie to ja już też! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Wyglądają ładnie. Jak w smaku? Kwasu nie ma?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Nie ma.Ale...Od ostatniego wędzenia, zmieniłem trochę postępowanie ...Rozmawiałem z producentem wędzarni i podpowiedział mi, że zmniejszenie ilości dymu można uzyskać drobniejszą zrębką, co też zrobiłem.1 L zrębki 10'ki do termomiksa na 1 min wystarczyło.Ilość dymu jest znacznie mniejsza niż poprzednio. Oczywiście przy tym samym nastawie nadmuchu powietrza na grzałkę DG. Druga zmiana, to wędzenie w 60C wg termometru - 1h osuszanie 40C, 2h z dymem 60C i 1h w 80C bez dymu.Zrębka, mieszanka bukowo-śliwowa. Ciekawostka jest taka, że mając 2 termometry, jeden pokazuje mi 50C, drugi 70C, więc nie wiem, jaka jest rzeczywista temperatura wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653336 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 6 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 6 Stycznia 2020 Jeszcze kilka wędzeń i zaczniesz czuć wędzarnię. Ilość dymu jest znacznie mniejsza niż poprzednio. Oczywiście przy tym samym nastawie nadmuchu powietrza na grzałkę DG. Nie prościej zmniejszyć nadmuch? Drobniejsze zrębki łatwiej będą się wieszały dla odmiany. Ciekawostka jest taka, że mając 2 termometry, jeden pokazuje mi 50C, drugi 70C, więc nie wiem, jaka jest rzeczywista temperatura wędzenia W tym samym miejscu? Czy jeden u góry, drugi na dole? Termometry najprościej sprawdzić - do wrzątku i kolejny pomiar woda z lodem. 1h w 80C bez dymu. - podpiekłeś ją trochę - ale najważniejsze że smakuje.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 6 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 6 Stycznia 2020 (edytowane) W tym samym miejscu? Czy jeden u góry, drugi na dole? Termometry najprościej sprawdzić - do wrzątku i kolejny pomiar woda z lodem.W garnuszku z wodą ! Ze zrębkami muszę kilka wędzeń zrobić.Teraz rozpaliłem na 10'ce, potem szklanka rozdrobnionych i ładnie się ustabilizowała temperatura oraz wydzielanie dymu.Nawiew powietrza na grzałkę, prawie najmniejszy (2z3), a efekt już zadowalający.Jeszcze faktycznie nawiew trzeba ustawić na minimum i się zobaczy. Gdyby się udało, nie musiałbym ich rozdrabniać. EDITJeżeli chodzi o polędwiczki, to musiałem zrobić coś na szybko, bo po świętach zapasy już się skończyły, a jutro do pracy ...Musiałem je parzyć po wędzeniu, bo w rodzinie tylko ja toleruję wędliny surowe, ale tak delikatnej wędliny "surowej" jeszcze nie udało mi się zrobić ...A przepis to improwizacja - 10% solanka, czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i kilka dni peklowania. Edytowane 6 Stycznia 2020 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-653345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 26 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 26 Stycznia 2020 Jeszcze kilka wędzeń i zaczniesz czuć wędzarnię. Ilość dymu jest znacznie mniejsza niż poprzednio. Oczywiście przy tym samym nastawie nadmuchu powietrza na grzałkę DG.Nie prościej zmniejszyć nadmuch? Drobniejsze zrębki łatwiej będą się wieszały dla odmiany.Drobniejsze zrębki są skuteczniejsze, niż regulacja ilości dymu nadmuchem.Przetestowane na dwóch wędzeniach.Grube zrębki żre jak reksio szynkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-655196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Ech, człowiek był młodszy i głupi (niedoświadczony).Teraz jest starszy i ... PSCo sądzicie o wędzeniu polędwic w folii kolagenowej? Edytowane 10 Grudnia 2022 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-802417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Czy nie chodzi ci o folie celulozową? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-802419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 10 Grudnia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Grudnia 2022 (edytowane) Nie mam celulozowej, tylko kolagenową.W sumie to i tak na jedno wychodzi. Edytowane 10 Grudnia 2022 przez soliera Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-802486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Grudnia 2022 Co sądzicie o wędzeniu polędwic w folii kolagenowej? Jest O.K, polecam.Stosuję szczególnie do polędwiczek, redukuje skutecznie przesuszenie w czasie długotrwałego wędzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16632-pol%C4%99dwica-%C5%82ososiowa-wg-soliery/page/4/#findComment-802488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.