Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Takie dziś popełniłem wędzonki. Na noc wiszą w garażu, baleron sparzony, dzień uważam za uczciwie przepracowany :-)

Aha, to czarne to nie sadza tylko pieprz, którego aromat uwielbiam. Natarłem nim mięso przed wędzeniem bo peklowało się bez przypraw tym razem, tylko peklosól.

post-99181-0-58555700-1574531912_thumb.jpg

post-99181-0-65583300-1574531943_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/
Udostępnij na innych stronach

:clap::thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-646912
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Kiełbasa szynkowa grabarza w kątnicy wieprzowej (wyrób eksperymentalny)

 

Ponieważ kupiłem w listopadzie za dużo kątnic pod wędliny dojrzewające postanowiłem coś z nimi zrobić żeby mi to nie leżało miesiącami w lodówce. Wybór padł na grubachną kiełbasę.

 

3 kg szynki

2,5 kg łopatki

1 kg podgardla (jakieś takie chudawe było)

400 gramów surowego dorsza

 

Peklosól

Pieprz czarny 3g/kg

Jałowiec owoce półgarstek

Majeranek 30 gramów

Gorczyca 1 paczuszka

Czosnek ile kto lubi

Woda około 600 ml

Kątnica wieprzowa

 

Na początku 200 gramów dorsza kroimy w kosteczkę i dajemy kotom żeby się nażarły i poszły spać.

 

Podgardle mielimy na 8mm. To co ładne z szynki i łopatki kroimy w kostkę taką około 3 cm. To co brzydkie mielimy na 8mm. Mięso w kostkach zapeklowane w vacuum przez 36 godzin 20 gr/kg (w osobnych workach).

 

Teraz dajemy kotom pozostałe 200g dorsza i znowu sobie poszły.

 

Mięso wyrabiamy z przyprawami i z wodą aż będzie odpowiednio "kiełbasiane". Smakujemy czy nie za mało soli. Ja trochę dosoliłem zwykłą solą kuchenną. Napełniamy kątnice tak żeby były pełne (uwaga bo łatwo porwać). Sznurujemy kątnice i wieszamy w chłodnym miejscu (najlepiej w przeciągu) niech sobie ocieka przez 12-24 godziny.

 

Osuszamy w wędzarni i wędzimy. Nie wiem jak długo, na razie wiszą i się wędzą. Zobaczymy co z tego wyjdzie :) Przed wędzeniem wyglądały tak:

post-99181-0-98200800-1576415552_thumb.jpg

post-99181-0-54689900-1576415720_thumb.jpg

Edytowane przez gollum
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649791
Udostępnij na innych stronach

Tak to wygląda po uwędzeniu. Mam coraz więcej wątpliwości w kwestii zjadliwości wynalazku. No zobaczymy. Na razie trzeba sparzyć.

post-99181-0-37033100-1576421433_thumb.jpg

post-99181-0-50992100-1576421449_thumb.jpg

Edytowane przez gollum
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649799
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam coraz więcej wątpliwości w kwestii zjadliwości wynalazku.

Ale dlaczego?

Kiedyś robiłam eksperymentalne kiełbasy w żołądkach wp. 

W kątnicach robiona jest kiełbasa szlachty wg Szczepana 

Kiełbasa tyniecka Ligawy i szlachty (w kątnicach wieprzowych), Szczepana


[Dodano: 15 gru 2019 - 17:24]

Moja żołądkówka - Boże Narodzenie 2010r:

 

post-40040-0-48535800-1576427018_thumb.jpg

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649805
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam coraz więcej wątpliwości w kwestii zjadliwości wynalazku

Idź na całość, idź na całość :laugh:

A następnie wrażenia opisz :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649809
Udostępnij na innych stronach

A to mnie pocieszyłaś Aniu.

 

Nie wiem, jakoś ten zapach mnie chyba negatywnie nastawia.

 

No zobaczymy, może smak będzie rzucał na kolana. Na razie się parzą batony. Jutro spróbuję jak ostygną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649823
Udostępnij na innych stronach

 

 

ten zapach

Składniki perfum też odrzucają.

Wyroby w kątnicach to jest cymesik  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649827
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak. Piękne to nie jest. Nie wygląda tak jak wyroby że zdjęć Ani. Osłonka po wystygnięciu się tu zmarszczyła, tam zmatowiała, nie jest to takie ładne.

W przekroju wygląda fajnie choć śmiesznie, takiego efektu się nie spodziewałem. Niepodobne do niczego co znam ;-) Ten niespodziewany efekt dała papryka która zabarwiła tę zmieloną część wsadu podczas gdy mięso w kostkach zachowało barwę mięsa. W efekcie mamy coś w rodzaju marmurku :-)

Ale w smaku po prostu rewelacja. Nie sądziłem że takie dobre to wyjdzie.

post-99181-0-59026400-1576474175_thumb.jpg

post-99181-0-71729400-1576474187_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-649895
Udostępnij na innych stronach

Wyroby w kątnicach to jest cymesik    

 

 

Tak mawiają ...Ja raz zrobiłem baleron ,ze dwa razy leberke w grubych wp i nigdy wiecej  :hmm:

 

               post-45209-0-96398800-1576923937_thumb.jpg               post-45209-0-01857200-1576923948_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-650685
Udostępnij na innych stronach

 

 

ze dwa razy leberke w grubych wp i nigdy wiecej

To jest tak, jak się nie dopilnuje bardzo dokładnego oczyszczenia jelita.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-650696
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie dopilnuje

 

Dopilnuje ... tak to jest jak się ma cholernie wrażliwy nos ,dlatego tez nie jem kurczaków i jajek sklepowych ,wszyscy zjedzą mi zapach nie pasuje i nie ruszę .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-650701
Udostępnij na innych stronach

 

 

tak to jest jak się ma cholernie wrażliwy nos

Umyj głowę i wyjdź na powietrze. Dostaniesz kataru i po problemie. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-650706
Udostępnij na innych stronach

Chyba się nie obraziłeś?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16634-gollum-uw%C4%99dzi%C5%82/#findComment-650716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.