Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Kaszanka Witta

Skład:

20 % Podgardle        

10 % Wp. II 50/50

1/2 głowy wieprzowej

10% Skórki wieprzowe

10% Nerki wieprzowe

25% Płucka wieprzowe

15% Wątroba wieprzowa (krojona w kostkę 0,5 x 0,5 mm)

1 l Krwi

Kasza gryczana nie palona (biała) gotuję w proporcji 1:2 al dente. (1,5 kg suchego produktu)

Cebula 30 g/kg całości wagi farszu

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

Sól warzona niejodowana  18 g

Pieprz naturalny mielony     5 g

Majeranek                            6 g

Ziele angielskie mielone      0,5 g 

Goździki mielone                 0,2 g

Gałka muszkatołowa miel.   0,2 g

 

Składniki na kaszankę czyszczę, myję i parzę w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.

Ja gotuje nerki i płucka osobno. Nerki obgotowuję 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiam  twardawych części, nerki przekrawam w połowie i również wycinam twardawe części.

Następnie wszystko mielę na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroję w kostkę 0,5 x 0,5 mm.

Dodaje przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko jest dobrze wymieszane.

Można jeszcze dosmaczyć. 

Nadziewam w kiełbaśnice i parzę w temp. 75°C  do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C.

Chłodzę w zimnej wodzie , a następnie wieszam na kije do całkowitego wystudzenia.

post-86407-0-68458400-1574595973_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/
Udostępnij na innych stronach

Podaj proporcje.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-646998
Udostępnij na innych stronach

 

 

Podaj proporcje.

Arkadiusz, dopisałem proporcje do przepisu w 1-szym poście.

Nie zrobiłem tego od razu, bo jest to, wydaje mi się indywidualna decyzja wykonującego farsz uzależniona od smaku.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-646999
Udostępnij na innych stronach

 

Podaj proporcje.

Arkadiusz, dopisałem proporcje do przepisu w 1-szym poście.

Nie zrobiłem tego od razu, bo jest to, wydaje mi się indywidualna decyzja wykonującego farsz uzależniona od smaku.

 

Oczywiście,że tak jest i nie ma się czego wstydzić.Chciałem jedynie poznać stosunek mięsa do kaszy i skórek.Poza tym może komuś spodoba się Twoja kaszanka i będzie chciał ją wykonać .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647005
Udostępnij na innych stronach

spodoba się Twoja kaszanka

 

Nie ma sprawy Arku, dlatego też podałem przepis aby ktoś jeżeli mu się spodoba, ją wykonał. Masz rację z tymi proporcjami, bo nowicjusz nie wiedziałby gdzie zacząć. Chociaż ja również dopiero zaczynam.

 

 

nie ma się czego wstydzić

Arek, ja już jestem w takim wieku, że o to, to się nie boję  :D  :thumbsup:

A co do kaszaneczki, to sam byłem jej smakiem zaskoczony w pozytywnym słowa znaczeniu, bo próbując na surowo myślałem, że dodałem za dużo pieprzu. Kasza w trakcie parzenia wszystko wyregulowała  :D .

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647008
Udostępnij na innych stronach

że dodałem za dużo pieprzu.

 

Ja dla siebie pewnie tyle bym nie dał , ale są tacy co lubią jak pali na wejściu i na wyjściu. :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647014
Udostępnij na innych stronach

 

 

pali na wejściu i na wyjściu.
 

Powiem szczerze..... nie jest wcale pikantna, nawet może następnym razem dodam 2 gramy pieprzu więcej lub może pieprzu ziołowego.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647017
Udostępnij na innych stronach

może pieprzu ziołowego.

To jest moim zdaniem bardzo dobry kierunek. :thumbsup:  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647024
Udostępnij na innych stronach

 

 

kawałek na styczeń

Na styczeń będą świeże. A Ty nie zapomnij o oleju. :D

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647221
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.