witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Kaszanka WittaSkład:20 % Podgardle 10 % Wp. II 50/501/2 głowy wieprzowej10% Skórki wieprzowe10% Nerki wieprzowe25% Płucka wieprzowe15% Wątroba wieprzowa (krojona w kostkę 0,5 x 0,5 mm)1 l KrwiKasza gryczana nie palona (biała) gotuję w proporcji 1:2 al dente. (1,5 kg suchego produktu)Cebula 30 g/kg całości wagi farszu Przyprawy na 1 kg farszu:Sól warzona niejodowana 18 gPieprz naturalny mielony 5 gMajeranek 6 gZiele angielskie mielone 0,5 g Goździki mielone 0,2 gGałka muszkatołowa miel. 0,2 g Składniki na kaszankę czyszczę, myję i parzę w temperaturze 90°C aż będą półmiękkie.Ja gotuje nerki i płucka osobno. Nerki obgotowuję 3 razy zmieniając wodę. Płucka po ugotowaniu pozbawiam twardawych części, nerki przekrawam w połowie i również wycinam twardawe części.Następnie wszystko mielę na sitku 8 mm, a skórki na sitku 3 mm. Wątrobę surową kroję w kostkę 0,5 x 0,5 mm.Dodaje przyprawy mieszając, następnie kaszę, a na koniec krew. Wszystko jest dobrze wymieszane.Można jeszcze dosmaczyć. Nadziewam w kiełbaśnice i parzę w temp. 75°C do osiągnięcia temperatury wewnętrznej 68°C.Chłodzę w zimnej wodzie , a następnie wieszam na kije do całkowitego wystudzenia. Edytowane 24 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2019 Podaj proporcje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-646998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2019 Podaj proporcje. Arkadiusz, dopisałem proporcje do przepisu w 1-szym poście.Nie zrobiłem tego od razu, bo jest to, wydaje mi się indywidualna decyzja wykonującego farsz uzależniona od smaku. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-646999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) Podaj proporcje.Arkadiusz, dopisałem proporcje do przepisu w 1-szym poście.Nie zrobiłem tego od razu, bo jest to, wydaje mi się indywidualna decyzja wykonującego farsz uzależniona od smaku. Oczywiście,że tak jest i nie ma się czego wstydzić.Chciałem jedynie poznać stosunek mięsa do kaszy i skórek.Poza tym może komuś spodoba się Twoja kaszanka i będzie chciał ją wykonać . Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) spodoba się Twoja kaszanka Nie ma sprawy Arku, dlatego też podałem przepis aby ktoś jeżeli mu się spodoba, ją wykonał. Masz rację z tymi proporcjami, bo nowicjusz nie wiedziałby gdzie zacząć. Chociaż ja również dopiero zaczynam. nie ma się czego wstydzićArek, ja już jestem w takim wieku, że o to, to się nie boję A co do kaszaneczki, to sam byłem jej smakiem zaskoczony w pozytywnym słowa znaczeniu, bo próbując na surowo myślałem, że dodałem za dużo pieprzu. Kasza w trakcie parzenia wszystko wyregulowała . Edytowane 24 Listopada 2019 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) że dodałem za dużo pieprzu. Ja dla siebie pewnie tyle bym nie dał , ale są tacy co lubią jak pali na wejściu i na wyjściu. Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Listopada 2019 pali na wejściu i na wyjściu. Powiem szczerze..... nie jest wcale pikantna, nawet może następnym razem dodam 2 gramy pieprzu więcej lub może pieprzu ziołowego. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) może pieprzu ziołowego.To jest moim zdaniem bardzo dobry kierunek. Edytowane 24 Listopada 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Listopada 2019 Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Listopada 2019 Witek super!!! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Listopada 2019 Witek super!!! Dzięki Karol Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muflon129 Opublikowano 25 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Listopada 2019 witek super zostaw kawałek na styczeń do zobaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 26 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Listopada 2019 kawałek na styczeń Na styczeń będą świeże. A Ty nie zapomnij o oleju. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16640-kaszanka-witta/#findComment-647221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.