mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Witajcie siostry i bracia. Mam prośbę o ocenę receptury: otóż znalazłem na YT film w którym szynka jest peklowana na mokro 10-14dni, później wędzona 60-70st do koloru i na koniec podpiekana w 85st około godzinę. Wszystko rozumiem, ale po tym wszystkim szynka trafia do chłodnej spiżarni na 7-14 dni do podeschniecia. Mam piwniczkę w której jest obecnie około 7-10st i chciałbym taka szynkę wykonać. Pytanie: Czy przez ten tydzień szynka się nie zepsuje zamiast podeschnac? Nie chciałbym nikomu zrobić krzywdy. Czytałem wielokrotnie że wędliny trzyma się w lodówce stąd moja niepewność Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Po co podsuszać szynkę?--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Podobno po to aby skruszałaTo jest receptura z kanału "Nomart"Facet ma sporo receptur i ta mi się spodobałaChyba że Wy możecie mi zaproponować jakaś recepturę na szynkę wędzona na ciepło bez parzenia. Znalazłem przepis na "szynkę Demon'a" na wędlinydomowe.pl i też mi się bardzo podoba Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Grudnia 2019 przez mikas86 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Jeśli ją będziesz podpiekał przez godzinę w 85st. to nie będzie surowa.Powieszenie takiej szynki na 10-14 dni w suchym pomieszczeniu spowoduje że zrobi się twarda skórka i będziesz musiał siekiery używać żeby ja pokroić .Mnie smakuje soczysta szynka - wg. mnie z tego opisu który podałeś powyżej taka nie wyjdzie.Jak będziesz robił więcej, to dla testu sobie powieś jedna i poczekaj. Po wystudzeniu pozostałe pokrój, część do zjedzenia "na szybko" do lodówki a resztę w vaccum i do zamrażarki.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649282 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ok dzięki za rady. A czy jeśli uwedze te szynki 20 grudnia to te na święta mrozić czy spokojnie wytrzymają do 26 grudnia w takiej pół surowej formie? Demon w swoim przepisie wędzi 3h w 50st. Zasatanawia mnie jak długo taka surowa szynka może leżeć w lodówce Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Wbij termometr w najgrubsze miejsce podczas wędzenia i zmierz temperaturę mięsa.W mojej ocenie kilka godzin w 60-70 + 1h w 85 stopniach spowoduje że wyrób nie będzie surowy. Przed tym wędzeniem obowiązkowe ociekanie i osuszaniew wędzarni bez dymu minimum 1h - mam nadzieje że o tym pamiętasz.Jeśli będzie zapeklowana dobrze - na peklosoli, odpowiednio długo, bez jakiś dziwnych 50/50 to w lodówce spokojnie wytrzyma 2 tygodnie.Myślę, że dłużej nie ma szans, bo będzie zjedzona :-). Ja w lodówce trzymam wyroby, które są zjadane przez 2-3 dni max.Później kolejna porcja do rozmrożenia i zjedzenia.--Romii Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649285 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2019 w którym szynka jest peklowana na mokro 10-14dni, Koniecznie nastrzyknij na początku szynkę zwłaszcza w obrębie kości Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649287 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Demon w swoim przepisie wędzi 3h w 50st. Zasatanawia mnie jak długo taka surowa szynka może leżeć w lodówce Dlaczego nas pytasz?My nie Demony .Zapytaj Demona, odpowie na swoją odpowiedzialność [Dodano: 11 gru 2019 - 10:32] W mojej ocenie kilka godzin w 60-70 + 1h w 85 stopniach spowoduje że wyrób nie będzie surowy. Nie zgadzam się z taką oceną.Powinna być dokonana odpowiedzialnie, czyli przy pomocy wskazań termometru. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Dobra wszystko przyswoiłem. O ociekaniu i suszeniu pamiętam. Wedzilem już kilkanaście razy na ciepło z parzeniem i raz na zimno( z tego zadowolony do konca nie byłem) więc sam proces mam w miarę opanowany. Obawy mam jedynie co do bezpieczeństwa spożycia jak i przechowywania surowych wędlinTak jak pisałem wyżej Demon tylko trzy godzinki wędzi i nie podpieka ani nie parzy i już jest ok. W takim razie nie ma się czego bać. Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649291 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Nie zgadzam się z taką oceną. Powinna być dokonana odpowiedzialnie, czyli przy pomocy wskazań termometru. Wbij termometr w najgrubsze miejsce podczas wędzenia i zmierz temperaturę mięsa. W mojej ocenie kilka godzin w 60-70 + 1h w 85 stopniach spowoduje że wyrób nie będzie surowy. Edytowane 11 Grudnia 2019 przez Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649293 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Demon tylko trzy godzinki wędzi i nie podpieka ani nie parzy i już jest ok. W takim razie nie ma się czego bać. Nie jest O.K. i jest się czego bać. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649294 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Coraz większy mentlik. Zapytam inaczej. Czy da się zrobić szynkę wędzona ciepłym dymem bez parzenia i podpiekania? Często czytam że ktoś z grona nie parzy bo woli surowe ale jak zapytam to wszędzie termometry itp Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka[Dodano: 11 gru 2019 - 10:40] Demon tylko trzy godzinki wędzi i nie podpieka ani nie parzy i już jest ok. W takim razie nie ma się czego bać.Nie jest O.K. i jest się czego bać. Aaaa to w takim razie nic nie rozumiem. Pod przepisem same pozytywne komentarze. Pod receptura podpisał się Maxell a jednak nie napisano że receptura jest "nie ok i stwarza zagrożenie" Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Czy da się zrobić szynkę wędzona ciepłym dymem bez parzenia i podpiekania? Dać się da. Tylko będzie surowa. Będzie to produkt nietrwały, ciągutka na zębach. Jak ktoś lubi to czemu nie Poza tym wędzenie "ciepłym" dymem, czyli do 50 st.C uaktywni wiele bakterii.Można taką szynkę ew. zużyć do dań kulinarnych, nadzienia rolad, jajecznicy.[Dodano: 11 gru 2019 - 10:46] Coraz większy mentlik. Należy wziąć pod uwagę to, że radośni you-tube'rzy często posługują się wadliwymi termometrami albo umieszczają je w nieodpowiednich miejscach wędzarni.[Dodano: 11 gru 2019 - 10:57] Pod receptura podpisał się Maxell O jakiej recepturze piszesz? Z you-tube czy z naszej strony. Już się pogubiłam.Poza tym nic nie piszesz o wielkości szynki. Czy to jest cala noga z kopytkiem czy 1-kg kawałek. A to robi różnicę. Nie możemy brać odpowiedzialności za autorskie przepisy you-tuberów bo nikt z nas ich nie sprawdzał. Skoro pod przepisem są same pozytywne opinie to dlaczego im nie ufasz?[Dodano: 11 gru 2019 - 11:01]Szynka Demona ze strony gł. jest szynką surową, nietrwałą. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649298 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Ja uwielbiam szynkę na łososiowo, ale są to małe szyneczki, dobrze wcześniej przygotowane i oczywiście do szybkiego spożycia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Tak chodzi o recepturę ze st. glownej. Mam szynki bezkosci po około 1,5 kg. Pekluje je według tabeli na 10 dni z większa dawka. Nastrzyknalem je pierwszego dnia po około 80ml w każdą szynkę. Jeśli możecie doradzcie mi jak je uwedzic żeby wytrzymały z tydzień i były łososiowe. Ja osobiście wolę parzone więc nie ma problemu ale żona i teście pragną surowego i chciałbym im podać coś fajnego na swieta Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Jak na surowo to polecam polędwiczki wędzone na zimno. Ostatnio robiłem i na prawdę ryja urywa. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649310 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 11 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Wedzilem już kilkanaście razy na ciepło z parzeniem i raz na zimno( z tego zadowolony do konca nie byłem) Co Ci nie pasowało? żona i teście pragną surowego Czyli tak jak z kotem Schrödingera; jest równocześnie żywy i martwy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Grudnia 2019 (edytowane) Wędzonki były kwasnawe Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu TapatalkaNie do końca... Kot wyboru nie miał, a oni wybierają surowe Edytowane 11 Grudnia 2019 przez mikas86 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16726-szynka-surowa/#findComment-649315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.