Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Grzewlod napisał(a):

Podzielam opinię do tego zestawu przydałoby się dodać taki mały szczególik 🥃🍷🥂 inaczej będzie ciężko połykać ;). Tak na sucho to  nie po naszemu.

Zapewne młodzież czymś przepije bo to dla córki robiłem.

Ja mam dzisiaj szaszłyczka

IMG_20240105_183614_129.jpg

IMG_20240105_185248_354.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-891760
Udostępnij na innych stronach

W dniu 5.01.2024 o 16:11, bilu72 napisał(a):

Korbacze są wokół pomidorków a kabanosy przy czarnych oliwkach🙂

Taka bogata deska i te kolory że zgubiłem się z oczętami 😎😎 hahaha.... pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-892080
Udostępnij na innych stronach

Ty to potrafisz człowiekowi z samego rana podnieść ciśnienie.;)

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-893305
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Bardzo zacnie , czekam na efekt końcowy i przepis przy okazji 😊 Wybuchowa też jest całkiem dobra chociaż wolę wyjebongo 😊(patriotyzm lokalny dał znać o sobie)😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-905698
Udostępnij na innych stronach

38 minut temu, szrekPL napisał(a):

Bardzo zacnie , czekam na efekt końcowy i przepis przy okazji 😊 Wybuchowa też jest całkiem dobra chociaż wolę wyjebongo 😊(patriotyzm lokalny dał znać o sobie)😁

To za jakieś 3-4 godz. golonka jest pieczona w niskiej temperaturze około 130 st.C do osiągnięcia wewnątrz około 85 st.C a następnie będzie zapiekana w 250 st.c(to max mojego piekarnika)z funkcją termoobiegu.Temperaturę końcową powinna osiągnąć w okolicach 93st.C Screenshot_20240226-121350.thumb.png.a9d2517b724222b8a1f5332cd2b35aec.pngJa mam Browar Pana P.za przysłowiową miedzą,do golonki dzisiaj będzie😀

IMG_20240226_120319_066.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-905709
Udostępnij na innych stronach

W dniu 26.02.2024 o 11:47, szrekPL napisał(a):

czekam na przepis przy okazji 😊   😊😁

Golonka wg.bila72

 

Golonka wp.tylna 1,3 kg.
Woda 1,5 l.
Sól 60 g.(użyłem warzonki)
Cukier 5 g.
Liść laurowy 3 szt.
Ziele angielskie 4 szt.
Pieprz czarny cały 10 szt.
Czosnek świerzy 5 ząbków
W wodzie rozpuszczamy  sól oraz cukier,dodajemy czosnek i resztę przypraw które można lekko przyprażyć na patelni aby wydobyć więcej aromatu.Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonko na 3 dni i umieszczamy w lodówce(ja zapakowałem próżniowo)
Po tym okresie wyciągamy golonko z zalewy i przekładamy do naczynia żaroodpornego(ja użyłem żeliwnej patelni Petromax)Podlewamy wodą,winem lub piwem(ja użyłem piwa 400 ml.)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 130 st.C grzanie góra-dół,podczas pieczenia co jakiś czas polewamy ją.Gdy golonko wewnątrz uzyska około 85-87 st.C ( u mnie trwało to to 3 godz.20 min.histereza piekarnika 10 st.C)  zwiększamy temeraturę na max. (u mnie teoretycznie 250 st.C a praktycznie było 230)i włączamy termoobieg.Zapiekamy do czasu aż skóra się zarumieni(u mnie trwało to około 20 min)Golonka miała wenątrz 93 st.C.Po zapieczeniu wyciągamy golonkę i dajemy jej kilka min. odpocząć(leżakowanie)w dobrze upieczonej golonce kość powinna dać się swobodnie wyjąć. Czasy podane są orientacyjnymi bo każdy piekarnik inaczej grzeje.
W między czasie możemy sobie przygotować ćwiartkę chleba typ.baltonowski.
Ćwiartkę kroimy na kromki nie przecinając do końca, każdą kromkę smarujemy masłem czosnkowym(masło zmieszane z czosnkiem przeciśmiętym przez praskę)można dodać też ulubione zioła,a następnie przy pomocy zapałek lub wykałaczek(ok.1-1,5cm.)rozchylamy każdą z kromek,taką ćwiartkę umieszczamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na kilka min. pod koniec zapiekania golonki(ja zapiekałem w Tefalu cook4me z przystawką Extra cripsy  w temp.200 st.C przez 9 min.)Golonkę podajemy z dodatkami wg.własnego uznania.

Smacznego 

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-906211
Udostępnij na innych stronach

46 minut temu, bilu72 napisał(a):

Chipsy na bazie flaków wołowych pieczona w cook4me

Jacek ja wiem, że to zabawki są wygodne ale wracaj do korzeni (kociołek, ognisko) itd.....😋

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-906362
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, Grzewlod napisał(a):

 wracaj do korzeni (kociołek, ognisko) itd.....😋

Dzisiaj miały być  ziemniaki po cabańsku ale przypadkiem trafiły się flaki  .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1811-co-macie-dziś-na-obiad/?do=findComment&comment=906231

Cabanki będą  jutro jak pogoda pozwoli.Pozdrawiam

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-906368
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, bilu72 napisał(a):

Cabanki będą  jutro jak pogoda pozwoli.Pozdrawiam

"To jest to" za mną też chodzi ognisko, kociołek itd... tylko ciągle brakuje czasu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16750-wariacje-bila72/page/34/#findComment-906374
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.