mikas86 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Co robię nie tak??? Najczęściej moje wędzonki spód i wierzch mają w pięknym kolorze a boki blade. Te polędwicę wedzilem 5,5h w 50st. Dymogenerator z allegro. Dla porównania kiełbaski ładnie wychodzą. Jak oglądam wasze zdjęcia to ręce mi opadają, staram się jak mogę a efekt mizerny Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Przecież ta polędwica ładnie Ci wyszła.W smaku jest OK? JA bym nie szukał dziury w całym .--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Jeszcze nie próbowałem przed chwilą wyjęta. Wolałbym żeby całą była taka jak od spodu. Na waszych fotkach po 3h wędzenia wszystko jest piękne i w jednolitym kolorze, a u mnie dopiero łapie kolor Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Nie jak od spodu, gdyż od spodu jest zbyt przypieczona. Coś jest nie tak z przepływem dymu i utrzymaniem temperatury. Nie było zbyt dużego ścisku w wędzarni? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Wędzarnia 65*65cm i wisiało tylko 9 wędzonek po 3 na kij wiec luz był. Temp rowno się trzymała bo wędzarnia ze sterownikiem Pid Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Problem z przepływem dymu... kiedyś, w starej wędzarni miałem podobnie, w nowej zastosowałem deflektor i "nauczyłem" się wędzarni. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Oczywiście, że to problem z przepływem dymu ( za szybko ). Pamiętaj, że dymogenerator wrzuca do wędzarni dym pod pewnym ciśnieniem. W wędzarni gdzie dym przepływa naturalnie niema takiego ciągu do góry tylko powolne unoszenie. Zupelnie inaczej wtedy wędzonki są ,,okopcone" Już dawno zauważyłem to w swojej wędzarni z dymogeneratorem. Z tego powodu w następnym roku będę ,,montował" ,,kibelek". Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 20 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Grudnia 2019 (edytowane) Mikas86 jak wędzisz razem wędzonki i kiełbasy to musisz zrobić to tak # wkładasz same wędzonki osuszanie 1,5-2 godz bez dymu temp 55-70'C# widzisz jak postępuje osuszanie jeżeli po 1,5 godz jest prawie ok (czyli jeszcze trochę brakuje) to# wkładasz do wędzarni kiełbasę i osuszasz 20-max 30 min obniżając temp. do 55-60'C jest już ok to# w trakcie wędzenia-dymienia przewietrz komorę na początku po 10 min aby uwolnić pierwszy dym + para z drewna/zrębek# zaczynasz dymienie 55-60'C 45 min. wystarczy możesz dłużej (pamiętaj że kolor zciemnieje po sparzeniu-tolerancje weź)# wędzonki i kiełbasy wyciągasz do parzenia,a kiełbasę możesz jak są możliwości dopiec na gotowo w wędzarni Uwaga wietrzenie komory bardzo ważne ( dwa razy zalecam),aby uzyskać glazurke,połysk,eliminujesz takie matowe,metaliczne przebarwienia,no i wyroby nie są takie posmarkane białkiem-zacieki (niedogrzane wędliny + cały czas pakowanie dymem ,co wielu tak czyni,że więcej dymu to będzie lepiej...nic nie będzie Obecnie są bardzo duże wiatry ,a nam wandzorzom niestety to nie sprzyja,ja ostatnio tak miałem przy wędzeniu kabanosów,udało się jakoś (mniejszy wiatr)powodzenia 3-mam kciuki że następne zobaczę wyroby bajka z Twoich fotek wynika że za wcześnie puściłeś dym na polędwice (krótko osuszałeś w wędzarni),a kiełbasę kopciłeś równo z polędwicą ,ona napewno dostała twardej skóry po sparzeniu nie mam złudzeń.. to tyle tak skrótowo i na szybko Edytowane 20 Grudnia 2019 przez Marek z Bielska Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kolego Marku chyba coś z tą temperaturą do 70 st.C ( osuszanie ) to sie zagalopowałeś nieco ....... ( temperatura całkowitego ścięcia białka to już 62 st. C ). Do tego jak piszesz może to trwać do 2 godzin ......... ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650647 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Grudnia 2019 A mam pytanie z innej beczki... Te poledwice zapakowałem próżniowo, czy w takim opakowaniu wytrzymają spokojnie do świąt czy lepiej zamrozić? I jak to jest z mrożeniem surowych wędlin jak polędwica a'la łososiowa, po rozmrożeniu nie psuje się od razu? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kiedyś pisałem, a nawet wstawiłem, schemat komory wędzarniczej z paleniskiem pośrednim, gdzie zastosowany był deflektor górny. Rolą tego urządzenia jest regulowanie przepływu dymu w wędzarni i wykorzystanie go w jak najlepszy sposób. Rozmawiałem na ten temat z kilkoma osobami z Politechniki Łódzkiej, którzy potwierdzili pozytywne rezultaty zastosowania takiego deflektora. Być może uda się załatwić, by ta uczelnia pomogła w opracowaniu wzorcowej wędzarni do wędzenia tradycyjnego, której budowa byłaby oparta o naukowe doświadczenia. To zadanie na przyszły rok. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650674 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kolego Marku chyba coś z tą temperaturą do 70 st.C ( osuszanie ) to sie zagalopowałeś nieco ....... ( temperatura całkowitego ścięcia białka to już 62 st. C ). Do tego jak piszesz może to trwać do 2 godzin ......... ? Absolutnie nie zagalopowałem się,w tym przedziale osuszam tylko wędzonki zaczynając od 55'C-stopniowo podwyższając temp. do 70'C pod koniec biorąc tolerancje iż będe wkładał kiełbasy,komora się przewietrzy,temp. lekko spadnie (wędzonki jeszcze ładnie się przewietrzą-odparowanie,jest to taki zawór bezpieczeństwa,gdyż proces osuszania nie jest jeszcze do końca przeprowadzony i jest to takie zabezpieczenie przed nieoczekiwanym wywaleniem białka na powierzchnię wędliny. W trakcie osuszania musi być ruch ciepłego powietrza w komorze,otwarte szybry,uchylone drzwi,bądź wymuszona rotacja-wentylator,co do czasu 2 godz osuszanie to takie minimum,a w praktyce to jakieś 2.30 godz a na dymie max 30 min wystarczy.Wiele osób robi odwrotność,czyli krócej osuszają,a dłużej na dymie wędzą i wyroby są też,lecz to nie ta jakość. Poniżej fotki wędzonek szynka i polędwica sopocka wykonana tą metodą,choć ostatnio wędze tylko na ciemno kabanosy i wędzonki bo tak po starodawnemu lubimy Co do ścięcia białka nie ma takiej opcji wewnątrz produktu pod warunkiem iż mieścimy się w podanym czasie 2.30 godz.,później następuje stopniowy wzrost temp. i ciao bello. Kokos nie opieraj się na jednej wiedzy (choćby była słuszna),wywody książkowe są tylko wskazówką jak wędzić,a praktyka zawodowa ze spostrzeżeniami i wyciąganiem wniosków to już jest hobby Zrób próbe i zobaczysz Miki o której pisze.powodzenia[Dodano: 21 gru 2019 - 10:44]A mam pytanie z innej beczki... Te poledwice zapakowałem próżniowo, czy w takim opakowaniu wytrzymają spokojnie do świąt czy lepiej zamrozić? I jak to jest z mrożeniem surowych wędlin jak polędwica a'la łososiowa, po rozmrożeniu nie psuje się od razu? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu TapatalkaNic się nie stanie,oczywiście możesz zamrozić polędwice ala ....nic się nie zepsuje,ba będzie bardziej delikatniejsza w smaku[Dodano: 21 gru 2019 - 10:47] Kiedyś pisałem, a nawet wstawiłem, schemat komory wędzarniczej z paleniskiem pośrednim, gdzie zastosowany był deflektor górny. Rolą tego urządzenia jest regulowanie przepływu dymu w wędzarni i wykorzystanie go w jak najlepszy sposób. Zastosowanie takiego deflektora zwiększy znacząco jakość wędzenia wędlin,pomysł jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650679 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Czyli rozumiem że dobrze byłoby nad rurka dymowa dać ponawiercana blachę przez którą dym lepiej by się rozpraszał w wędzarni? Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650684 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Pod sufitem, w odległości ok.10-20 cm (do sprawdzenia). Potem spróbuję wrzucić projekt takiej komory, jesli odszukam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 21 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Kiedyś pisałem, a nawet wstawiłem, schemat komory wędzarniczej z paleniskiem pośrednim, gdzie zastosowany był deflektor górny. Z tego wpisu skorzystałem i w swoim wędzarniku borniakopodobnym od lat mam taki deflektor górny w postaci ramki z naciągniętą tetrową chustą opatrunkową kupioną w aptece. Zamontowana ok 7-8 cm od sufitu, bo miałem problem z przepływem dymu z powodu prawie 3-metrowego komina. Dolny deflektor dobrany doświadczalnie pod kątem równomiernego rozproszenia ciepła od grzałki i borniakowego dymogeneratora. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 21 Grudnia 2019 Fotkami deflektorów z twojej wędzarni bym nie pogardził także jak byś znalazł kiedyś chwilkę to proszę cyknij zdjęcia jak to jest zrobione. Byłbym wdzieczny Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 23 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Marek praktyka praktyką, ale temperatura osuszania dochodząca do 70 st. C to przepraszam, ale z tym sie absolutnie nie zgodzę. Wędzę pewnie z 10 lat i jak piszesz (wnioski,spostrzeżenia ) oczywiście, że wyciągam i nawet zapisuje. Przy takiej temperaturze to dawno mijamy osuszanie i wchodzimy raczej w proces suszenia, czy przypiekania. Będę się trzymał jednak moich wniosków i jeszcze dodam, że wpływ na kolor może mieć nierówne rozłożenie temperatury w komorze. Wklejam linka do tematu który wrzucił Maxell. Ktoś kiedyś to opracował metodą prób, błędów, a może i badań. Jako praktykujący ,,zadymiacz " bardziej bym się skłaniał do tego co tam jest napisane niż do tego co Ty piszesz. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16772-wpływ-różnych-technik-i-parametrów-wędzenia-na-jakość-wyrobu/ Edytowane 23 Grudnia 2019 przez kokos Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-650962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Kokos masz prawo sie niezgadzać i kolejne 10 lat robić jak robisz,masz swoją metodę,lecz moje doświadczenie zawodowe zweryfikowało i obaliło wiele metod,to co podajesz w linku to są metody wedzenia,a którą wybierzesz twoja sprawa...ja podałem swojąWażne jest aby efekt końcówy wyrobu był zadowalający,a jak to zrobisz i w jakim czasie to sukces w zakładzie,gdzie wymagania są duże.Powtarzam każdy ma wolną wolę niech robi jak potrafi......w wolnej chwili poszukam fotek Twoich wyrobów i zobaczę co tam działaszp.s.znam takich co kiełbasę polską wedzą cały dzień i jest niedobra,a wystarczy 2,5 godz. z efektem super,dobra nie ma co się wymadrzać i toczyć bojów... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-652892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kokos Opublikowano 2 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Stycznia 2020 Marek dokładnie tak jak piszesz, każdy robi jak lubi. Ja pisze ze swojego doświadczenia, bo u siebie mimo dość dużej komory tez miewam problemy typu nierówne rozłożenie odpowiedniego kolorku na wędzonkach. Jak wcześniej było w temacie zazwyczaj problem wynika z nieodpowiedniego rozłożenia / utrzymania temperatury, złego rozproszenia dymu, lub przeładowania. U mnie czesto wystepują 2 ostatnie czynniki. Ewidentnie dymek wstrzeliwany do komory rurką leci do przeciwnej ścianki tam się odbija i leci do góry tak bardziej w jednej połowie komory. Mam deflektor ponawiercany poziomy na całej powierzchni, ale latem planuje dodać do deflektora 2-3 ponawiercane pionowe ścianki ( czym dalej od rurki tym wieksze otwory ), które spowodują zwolnienie prędkości dymu i jego mam nadzieje całkowite i odpowiednie rozproszenie gdzieś tak na środku komory. Myślę, że doprowadzi to do powolnego wtedy wznoszenia się dymu i dużo lepszego pokolorowania dymem sztuk mięska. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-652908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikas86 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2020 Koniec problemów z nierównym kolorem. Problemem było zbyt krótkie osuszanie. Zacząłem osuszać 1,5h i wędzonki szybciej i ładniej się barwią. Dzięki za podpowiedzi Wysłane z mojego DUB-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-655080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Stycznia 2020 troche krócej na dymie nie musi być aż taki murzyn Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16755-s%C5%82aby-kolor-w%C4%99dzonek/#findComment-655163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.