Skocz do zawartości

Maszynki do mielenia z napędem ręcznym - ORYGINAŁY


Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Odwiedziłem odlewnię żeliwa w Blachowni pod Częstochową.

http://www.bostal.com.pl/

Rozmawiałem o maszynkach i ich cenach. I tak:

 

- maszynka Alfa 5 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 50 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 8 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 62 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 10 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 73 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 22 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 145 zł netto (+VAT)

- maszynka Alfa 32 z siatką fi 6 lub fi 8 - cena 175 zł netto (+VAT)

 

Na III OZWB mogę chętnym kupić w tych cenach i dowieść. Powiedzmy do środy, 27 sierpnia jestem w stanie podjechać do producenta. Warunek jest jeden, że muszę zapłacić z góry, owszem jak się nie spodoba to mogę oddać i zwrócą kasę i to jest dla mnie pocieszające. Chętnych proszę o wiadomość na maila: papla@me.com

 

Uprzedzam, że ja z tego nic nie mam a jedyną gratyfikacją będzie dla mnie małe piwko na OZWB. I jeszcze jedno, co prawda bagażnik w Reni ma 510 litrów ale to jest też ograniczenie pewne.

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1681-maszynki-do-mielenia-z-nap%C4%99dem-r%C4%99cznym-orygina%C5%82y/
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...
  • Odpowiedzi 68
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam !

Co oznaczaja cyfry na maszynkach:5, 8, 10 itd.

Wielkość maszynki.Im wyższy numer, średnica sitka większa.

A o średnicy do danego numeru Dziadek pisał już parę razy.

Tutaj masz pogląd.

 

http://www.sitka.com.pl/pliki/images/z5.jpg

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

A skąd bierze się ten numer? Wyrazem czego on jest? Jak wyiar sitka miałaby maszynka np.15?

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

A skąd bierze się ten numer? Wyrazem czego on jest? Jak wyiar sitka miałaby maszynka np.15?

Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach.Nie spotkałem się z maszynką 15 bo pewnie takiej nie ma.A gdyby była, na pewno nie miała by średnicy sitka 15cm.

- maszynka Alfa 5 - średnica sitka 54mm

- maszynka Alfa 8 - ..................... 62mm

- maszynka Alfa 10 - ................... 70mm

- maszynka Alfa 22 - ................... 81mm

- maszynka Alfa 32 - ..................100mm

 

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=817

 

Sitka od Alf 5 i 8 pasują do Zelmerków 5 i 8 i odwrotnie.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Papcio, nie wiem o co chodzi w Twoich pytaniach

Papcio to „stary weteran mięsny” i zna średnice sitek, tym bardziej wiej jak maszynki wyglądają.

Moim zdaniem (tak odczytuje z Jego postu) zależało mu na wyjaśnieniu zależności pomiędzy cyfrą w nazwie, a czymś?? Właśnie teraz chodzi o to coś. Co powoduje nadanie konkretnej cyfry danej maszynce. Bo jeżeli jest to tylko kolejny model, to dlaczego nie jest to 1, 2 , 3, 4, 5, itd.

Sam się kiedyś tym zainteresowałem, jednak był to dla mnie mało istotny szczegół.

Widać Papcio drąży temat – i dobrze- od nadmiaru wiedzy jeszcze nikomu nic się nie stało.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witam.

Wiem, kto to jest Papcio.Miałem przyjemność spotkać Go na zlocie.Na pewno nie ma żadnej zależności między którąś częścią maszynki a jej numerem.

 

Pozdrawiam.

Carpe diem - raz kozie death

Witam.

Wiem, kto to jest Papcio.Miałem przyjemność spotkać Go na zlocie.Na pewno nie ma żadnej zależności między którąś częścią maszynki a jej numerem.

Dzwoniłem teraz do producenta, odlewni http://www.bostal.com.pl/.

Panie odbierające nie wiedziały nic w temacie, ale jak spotkają technologa

to się zapytają. Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

Ale na potwierdzenie tej teorii przyjdzie nam poczekać.

Pozdrawiam Paweł

Witam.

Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

Mało prawdopodobne, ale poczekamy :cool:

W zelmerkach 5 i 8 dł. ślimaka jest tak sama.No ale zelmerek powstał dużo poźniej i zestandaryzowali tylko średnice sitek do Alf.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Ja też się chętnie dowiem dlaczego są takie a nie inne oznaczenia maszynek.

Może trzeba na cale przeliczyć ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Ja też się chętnie dowiem dlaczego są takie a nie inne oznaczenia maszynek.

Może trzeba na cale przeliczyć ?

Miro, liczyłem w tę i odwrotnie i nic mi nie wychodziło.Może za mało danych miałem.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Witam

 

 

Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

 

Przed chwilką mierzyłem moją maszynkę 22 i ślimak ma 22cm długości bez trzpienia do nożyka

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam

 

Przed chwilką mierzyłem moją maszynkę 22 i ślimak ma 22cm długości bez trzpienia do nożyka

 

W 5 ślimak bez trzpienia do nożyka ma 12cm a w 10 - 15,5 cm

Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Witam

 

Papla napisał/a:

Coś słyszały, że to jest jakiś wymiar w maszynce, chyba dł. ślimaka.

 

Nie mam 32 ale na pewno dlugość ślimaka nie wynosi 32cm.

 

Akurat pięknie przypasowało do maszynki rozmiar 22

 

Pozdrawiam

 

P.S. Fachowiec nam na pewno wyjaśni .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol:

 

A tak na poważnie, to pasuje mi ilość zużytego materiału (w jakiś tam jednostkach) na wyprodukowanie 1 ślimaka, coś w rodzaju sposobu określania kalibru w broni palnej.

Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witam

 

Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”.

Ślimak od maszynki rozmiar 22 waga 1,86 kg z trzpieniem na nożyk

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Trochę więcej informacji:

 

- maszynki i ich oznaczenie jest przedwojenne

- pracownik jaki teraz odpowiadał nie mógł znaleźć norm

- główny technolog będzie we wtorek przyszłego tygodnia

- normy są starego zakładu EMA, który się podobno odradza

- żeliwo używane do odlewania oryginalnych maszynek to: żeliwo szare typ 15

-

 

to na dzień dzisiejszy tak wygląda

 

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

Grzebiemy dalej :-)

Pozdrawiam Paweł

Witam

 

Trzeba było zważyć różne ślimaki i poszukać wspólnego „mianownika”.

Ślimak od maszynki rozmiar 22 waga 1,86 kg z trzpieniem na nożyk

 

 

5 waga 356g

10 waga 722g

 

I co tu teraz wykombinować :question: :rolleyes:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Witam

 

A może skoro to stare jednostki, oznaczają ilość zmielonego mięsa w np. funtach w przeliczeniu na odmówienie jednej „Maryśki” :lol:

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

 

A może coś w tym jest :question:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

W przybliżeniu pasuje, odliczając stal na rdzeń (trzpień na nożyk i na korbę) mogło by tak być

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witam

 

odliczając stal na rdzeń (trzpień na nożyk i na korbę)

W moim przypadku trzpień na korbę to jedna całość z ślimakiem

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Witam.

PS. pracownik techniczny sugerował, że to jest niby wydajność przy siatce fi 5 na h, ale nie był pewny

 

Chyba że to jest jakaś zależność między ilością kilogramów zmielonego mięsa w czasie jednej godziny przy założonej liczbie obrotów np.80 na minutę.

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

W moim przypadku trzpień na korbę to jedna całość z ślimakiem

Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała.

Jak mieli dotaczać ośkę i obrabiać końcówkę na korbę, po odlaniu, to woleli wpierw zrobić rdzeń i potem go tylko oblać metalem (ślimak)

Ale to są moje domysły, a nie fakt – zaznaczam!

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witam

 

Nie zapominaj, że kiedyś technika odlewnicza trochę inaczej wyglądała.

Właśnie , byłem przed chwilką w sklepiku i w drodze powrotnej tak myślałem że Papla wspominał o starych normach zakładowych tzn. po nowemu ciężko to rozgryźć .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Dobra chłopaki, mam normę

 

Symbol i numer dokumentu:

PN-M-77984:1980

 

Data ustanowienia:

1980-02-26

 

Tytuł:

Maszynki do mielenia mięsa -- Wspólne wymagania i badania

 

Nazwa NKP:

NKP 299 ds. Technologii i Maszyn do Obróbki Plastycznej Metali

Autor dokumentu: -

Normalizator: Giera J.

Języki oficjalne dok.: pl

Ilość stron: 3

Klasyfikacja ICS: Małe uzrądzenia kuchenne

Nazwa deskryptora: BADANIA

 

http://bydgoszcz.katalognorm.pl/?plik=i_katalog&iNormy=57967&strona=1

 

 

Cena 18.50 zł

 

 

Nie mam dostępu już do norm. Może któryś z Panów ma abonament? Toshiba?

Pozdrawiam Paweł
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.